Skocz do zawartości

WARFAMA Z543 [opinie]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ,,o dziwo '',było tak trochę z przymrużeniem oka,swego czasu u nas brali drożej za suchy materiał niż wilgotny. Ale jak się robi sobie słomę do podścielenia,to lepiej z rosą,więcej wejdzie w belę,mniej do zwożenia i mniej zawaliska wychodzi;)

Opublikowano

Jeśli słoma sucha,to ta odrobina wilgoci nie przeszkodzi,a bela dodatkowo nie zatrzymuje się. Welgerką 12 czy 200 bębnową praca była między 19 a 9 rano,a póżniej to tylko kombinacje by dobić na grubym rzędzie .  łańcuchowa w tym jest trochę lepsza .:)

Opublikowano

Czy ktoś robił rozdzielacz w warfamie? U mnie zaczęły się cyrki 2 lata temu jak przestała podawać olej na owijanie.   Był już sezon to na szybko zostały założone dwa węże bezpośrednio na silnik podawania siatki.  A w tym roku od czasu do czasu zacina się na podnoszeniu pobieraka. No i to dochodzenie klapy przy dobijaniu belki na tyle że jak się zwija drobny matrial to potrafi gubic. 

Opublikowano

Być może zacina się ten suwak [dzielnik oleju],co znajduje się na końcu linki, Mi rozdzielacz zaczął zacinać się,gdy spadł wałek przekażnika,i zawinął linkę na siebie.Dokończyłem prasowanie poprzez ręczne przesuwanie kombinerkami owego suwaka w rozdzielaczu prasy. Zaryzykowałem i podregulowałem linkę,i na razie ok.

Opublikowano

Regulowałem linkę.  w dodatku ucieka olej między sekcjami. Tzn po zrobieniu kilku belek zauważam że podbierak się podniósł i kółka kopiujące są w powietrzu.  Nie chce wydawać 2tys na nowy rozdzielacz. Zobaczę może spróbuję wymienić uszczelniacze na tym suwaku jeśli nie znajdę nikogo kto by to rozebrał i przejrzał.

Opublikowano

Chciałbym się nie co dowiedzieć nt prasy warfama z543 ( planuje zakup używki ) mianowicie czy c360 daje radę w tej prasie , jakie belki wychodzą przy tym ciagniku , i może to głupio zabrzmi ale o co chodzi z tym " joistyckiem czy nwm jak to nazwać , chodzi mi o tą wajche przy prasie ",pozdrawiam.

Opublikowano

Tą wajchą sterujesz na co podajesz olej. Do przodu sterujesz podbieraczem (góra-dół), środek podnoszenie klapy, a do tyłu podajesz sznurek. C360 powinna dać rade ale belki mogą byc nie dobite. Ja ją ciągam mtz. 

• Thanks 1
Opublikowano
Witam ponownie wszystkich , z racji tego że planuje zakup prasy warfama z543 ( proszę nie pisać żebym brał zachodnią ) i chciałbym się dowiedzieć czy c360 da radę sobie w tej prasie ? Słyszałem że belki mogą być nie dobite ale czy jest aż tak " słabo "??
Opublikowano

Da sobie radę . Schodzisz do coraz niższych biegów i belki takie same jak po 80 konnym .

Opublikowano

Wszystko zależy ile kulasz balotów. Wiem na przykładzie sąsiada jak sipma robił po 3000 beli w sezonie i gaz w podłoge. Efekt c 360 zajechana w drugie zniwa. Następnie podczepia już tylko u 914 i mówi ze szkoda ze katowali te c 360. Ale jeśli nie bedziesz robił az tyle bel i niemasz wiekszego traktora, to smiało c 360 zakładaj. I zawsze robisz swoją maszyną a nie czekasz na usługę.

Opublikowano
agros99 napisał:

Wszystko zależy ile kulasz balotów. Wiem na przykładzie sąsiada jak sipma robił po 3000 beli w sezonie i gaz w podłoge. Efekt c 360 zajechana w drugie zniwa. Następnie podczepia już tylko u 914 i mówi ze szkoda ze katowali te c 360. Ale jeśli nie bedziesz robił az tyle bel i niemasz wiekszego traktora, to smiało c 360 zakładaj. I zawsze robisz swoją maszyną a nie czekasz na usługę.

mam większy traktor , ale na 35 ha raczej 60 nie zajezdze 😂

Opublikowano

najbardziej dostawała pompa, tzn potrafiło wywalić tryby co przekazuje  napęd pompa - i ta zębatka co ją napędza, i sprzęgło 2 stopnia, po jakimś czasie dosłownie ścinało nity, tak że z własnych doświadczeń 60 siątka dostaje po d---e

Opublikowano
2 godziny temu, DomiAgro napisał:

mam większy traktor , ale na 35 ha raczej 60 nie zajezdze 😂

Skoro masz większy traktor to po co boba zapinac do prasy. Moja po przygodzie z prasą miała do kapitalki wszystko. Silnik szrot, skrzynia jeden grechot, pompa hydrauliczna wymieniana praktycznie co sezon, spalone sprzęgło, połamanych wałków wom nie liczę. W najlepszym sezonie zrobiła 180 mtg w zmiennej komorze. W stalokomorowej nie widzę prasowania takim ciągnikiem

Opublikowano (edytowane)

Kolego zanim kupisz to niech sprzedawca zroluje ci z 2-3 bele słomy rzetelnie i sprawdź czy klapa nie uchyla się bo one nie mają blokady komory na haki i po pewnym czasie eksploatacji rozdzielacz hydrauliczny puszcza w niej i nie zrobisz beli a polówki beli przypominające kształtem bele. I jak masz traktor chociaż te 75 km to podpinaj go nawet jak byś miał zrobić 50 bel na rok. Bo prasa rolująca w brew pozorom to kat na traktory. Na pewno nie zaoszczędzisz a dużo stracisz robiąc traktorem mniejszym niż te 75 km nawet zwykło łańcuchową prasą bez rotora i noży. Niby ci da radę jak nie masz innego, ale nie dobijaj za mocno a tak na 70-80% zapełnienia komory, sprawdzaj chłodnice często, bo mleczem będziesz miał zapchaną w sianie i traktor niski to zawieszać ci się będzie na wałkach zaczepem roboczym.

Edytowane przez Risto
Opublikowano

Też ciagalem kilka lat 3p ta prasę i dawał radę... Rocznie ok 1000 kulek robił... Bele były dobrze zbite.... Teraz c 385 ciaga a 3p odpoczywa przy kosiarce i zgrabiarce :)

Opublikowano

witam! Nigdy nie miałem prady zwijającej zawsze kostka kupiłem warfarme 2009 stan bardzo dobry w końcu nadszedł dzień próby i klapa pierwsze owijanie siatka załapała na drugi wałek zamiast na bele odcięcie siatki druga próba siatka załapała podbierak odcięcie siatki w końcu poszła na bele ale owijała i owijała chyba z 10 razy brak końca i odcięcia nożem teraz jest pytanie czy ja powinienem wajcha w ciągniki liczyć czas owinięcia czy ona sama owija kończy odcina ? Proszę o pomoc? Robię to tak dobijam do 15 na zegarze włączam na owijanie i wajcha w ciągniku puszczanie siatki ale nie wiem czy powinienem coś jeszcze robić czy jak bo ona ciągnie siatkę owinęła nawet 10 razy dopiero wyłączyłem i zwykłym nożem odciąłem 

Opublikowano
Dnia 25.05.2019 o 20:10, zetorki12 napisał:

Da sobie radę . Schodzisz do coraz niższych biegów i belki takie same jak po 80 konnym .

Jeśli 60tka robi bele jak po 80 konnym to 80 konny robi bele jak 120 konny o.O

:P

Noż powinien sam odciąć siatkę.