Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam Belarusa 1025 na 50 ha i jeestem zadowolony. 0 awari . Polecam jako użytkownik, co do FT nie wypowiadam się. Mój MTZ pracuje z pługiem kverneland 4 skibowy obracalny ( 4x40) i daję radę pomimo że mam ciężkie ziemie ( ewentualnie do 4x36 zmniejszam na zime na glinie) Ciągnie także agregat aktywny 2,5m z siewnikiem. Jak coś to pisz na PW jeśli chcesz się dowiedzieć od użytkownika lub na gg

Opublikowano

Niezłe porównanie

Całkiem inne ciągniki. Farmtrac zbudowany jest na markowych podzespołach takich jak : Perkins, Carraro, ZF.

Farmtrac ma lepszy moment obrotowy 384Nm PRZY 1400 OBR/MIN gdy Belarus ma 375Nm PRZY 1400 OBR/MIN

Farmtrac ma o wiele lepszą skrzynie biegów 16x16 z rewersem i Power Shiftem, o większą wydajność pompy hydraulicznej 85 l/min (55 + 30) gdy belarus tylko 45 l/min.

Ogólnie wszystko w FT jest lepsze, prócz masy. Farmtrac jest lżejszy o 595kg. ale myślę że dociążyć trudno nie będzie.

Dane techniczne przemawiają za FT i jego bym tobie polecał, oczywiście jeśli ci fundusze pozwolą na to.

Tak po za tym są podobne tematy poszukaj

Opublikowano

Ja mam Belarusa 1025 na 50 ha i jeestem zadowolony. 0 awari . Polecam jako użytkownik, co do FT nie wypowiadam się. Mój MTZ pracuje z pługiem kverneland 4 skibowy obracalny ( 4x40) i daję radę pomimo że mam ciężkie ziemie ( ewentualnie do 4x36 zmniejszam na zime na glinie) Ciągnie także agregat aktywny 2,5m z siewnikiem. Jak coś to pisz na PW jeśli chcesz się dowiedzieć od użytkownika lub na gg

Tak masz ciągnik chyba od 2 lat, zrobiłes z 300mth, tyle to nawet C-360 z lat 80 zrobiła bez awarii, zrób 10 razy tyle to już cos można o ciągniku powiedzieć.

Temat zostawię bo te tematy które istnieją dotyczą ciągników mniejszej mocy.

Opublikowano

no po 2 latach juz tam jakas mozna miec opinie o ciagniku a jak rusek nie popsul sie do tej pory to juz bedzie chodzil :D . Ja na Twoim miejscu wybralbym FT wlasnie z powodu skrzyni bo te ruskie to jakie sa to kazdy wie, do roboty w polu to jeszcze bajki ale transport szczegolnie jak troche gorki sa to juz nie sielanka chyba ze w te nowe belarusy cos innego wkladaja ale watpie

Opublikowano

skrzynia prawda szczególnie w wersjach .1 i .2 gdzie reduktor nie synchronizowany.. nie nadaje się do transportu w porówaniu do FT. Ja nie używam swojego do transportu więc dla mnie to nie różnica... no i w FT trochę komfort moze być lepszy. A co do silników MMZ się nie czepiajcie bo silniki nie do zajeżdzenia, niczym nie odbiega od perkinsa oprócz norm emisji spalin. A po 2 nie 300 tylko 452 mtg

Opublikowano

Zró 3-4tys to wtedy powiedz, bo jak dla mnie zachwalanie nowego ciagnika jest głupotą. A awaria nowego ciągnika jest skandalem dla fabyki, lub gratulacjami dla traktorzysty za bezmyślne użycie.

• Like 1
Opublikowano

Mój sąsiad ostatnio kupił takiego i na razie jest zadowolony.Ciągnik jest oszczędny i w dodatku taki prosty w obsłudze że nawet 10 latek by nim pojechał. A co do Belarusa to też ich jest u nas w okolicy sporo i ludzie na nie nie narzekają, więcej negatywnych opini słyszę o Pronarach. :)

Opublikowano

A JA powiem tak wszystkie cięgniki nowe z tych modeli dwóch som dobre .Nowe to Nowe trzeba wszystko poodkręcać samemu śruby i BUTA . Dla mnie tematy chore który jest lepszy ,jak ma się kasę to kupuje ciągniki z wszej pułki ( wypasiony ) . Przesiadka do ciągnika z przednim napędem to bajka .Ja mam FT 75 i jestem zadowolony , kieruj się kieszeniom a nie Bankim

Opublikowano

Powiem że cena gra główniejszą rolę ale jak belarus ma być niewypałem to też nie ma sensu go kupować. Ale dalej żaden większej przewagi tu nie uzyskał i czekam na dalsze opinie a za napisane wcześniej wielkie dzięki.

Opublikowano

ja masz używać go do transportu z 15 ton + to nie polecam bo pogubisz się z biegami.... źle dobrane biegi z 1 szybkiej nie ruszych a redukować z 4 wolnej na 1 szybką to za karę. Ale jeśli do roboty w polu to polecam. Jest dużo biegó jest czym jeździć, mało pali

Opublikowano

Dośc spora różnica mocy silnika na kożyśc Belarusa ale jego przekładnia i obsługa TUZ jest o wiele bardziej zacofana niz w Farmtracu...

Belarusy sąsiadów są doś awaryjnymi maszynami ale z głównymi podzespołami (przekładnia, silnik) nie mieli większych problemów.

O Zetorze forterra nie myślałeś bo chyba kosztuje podobnie jak FT ;)

Opublikowano

Witam:) napisze coś od siebie mój ojciec kupił nowego Mtz w 90r. ma juz 22l. i pracuje na 20h robimy nim sama cieżka robote typu pług agregat itp. silnik MMZ niedozajechania około 5000mth żadnych poważnych awarii osobiscie jezeli bede kiedys gospodarzył to przy kupnie nowego ciągnika wybrał bym belarusa eksploatacja, cześci jak i cały ciagnik bedzie cie o wiele mniej kosztował... jesli masz duzo kasy i nieliczysz sie z pieniedzmi to kup sobie fendt albo JD. Sam musisz przemyśleć na co cie stać osobiście wybrał bym belarusa parametry ma porównywalne delikotasnie słapsze ale jest o wiele tanszy a zarazem dosyc dobry decyzja nalezy do ciebie jesli stac cie na farmtraka to nie mam nic do tego ciagnika w sumie fajne. Za 150000 kupisz belarusa i sprzet do niego także weź to tez pod uwage nie wiem jak uwazasz ale osobiscie mysle ze w dzisiejszych czasach jest zbyt niska opłacalnosc w stosunku do kosztów produkcji i kupma maszyn jesli jestes mlody i myslisz nad rozszezeniem gospodarstwa to spoko mozesz kupic sobie drozszy ciagnik ale jesli nie zamierzasz dokupywac pola to moze kup sobie tanszy ciagnik bedzie ci go lzej spłacic pozdrawiam

Opublikowano

To chyba prawie każda marka ;) dużo się pozmieniało.. w mojej okolicy nie ma żadnego Ft więc nie moge nic o tym sprzęcie powiedzieć lecz o belarusie mam podzielone zdanie niestety nowy traktor a po niecałych dwóch latach chodzi jak stary rozwerg skrzynia.. i hydraulika pozostawia dużo do życzenia lecz jeśli chodzi o te 88 czy 95 konne to bez większych problemów i awari do tego oszczędne są :)

Opublikowano

Akurat do hydrauliki w nowych Belarusach bym się nieprzyczepił bo jakoś nie cieknie oczywiście o Monoblok mi chodzi bo ze standardowym to niewiem...

Jak to ma w prasie chodzic do białoruski wyrób odpuśc sobie bo one mają dośc słabe WOMy na taśmy i często siadają (sasiadowi 2 razy w sezonie wymieniali :huh: na szczęsie na gwarancji jeszcze :D )

Opublikowano

FT będzie lepszym wyborem plusy:lepsza hybraulika,podnośnik,komfort jazdy,skrzynia i jeszcze dużo by wymieniać. Lecz jeśli masz kruch z kasą i potrzebny ci traktor w pole mtz też bedzie o. :D

Opublikowano

ja tam belarusa z 94r chodzi na 28ha używam go do ciężkich prac spalanie porównywalne z FT ale jam w swoim 18 biegów do przodu i 4 do tyłu wiesz możesz sprawdzić jeszcze polmota bo jest montowany z tych samych podzespołów i też jest oszczędny pług 4x35cm weżmiena mtg do 8litrówON

Opublikowano (edytowane)

Nie lepiej Zetora Proxime albo Proxime Power 100? Proxa ok. 117000 netto a Powerka ok. 125000 netto. Chyba że jeszcze Frotka.

Edytowane przez lukas15
Opublikowano

Na zetora za bardzo mnie nie stać a z resztą w tych zetoraqch dużo rzeczy jest w opcji a u innych takie rzeczy to standard;. Po za tym na ropę mają dość duży apetyt. Proximy przynajmniej.

Opublikowano (edytowane)

ja proponuje belarusa 952 trochę słabszy od 1025 ale ma wiele zalet przedewszystkim skrzynia biegów w miarę dobrane przełożenia komfort jak to w rusku dla rolnika 20 25 ha wystarczający średnie zużycie paliwa na 1 ha gleby 3 4 klasa orka średnia pług 4 x 40 wziął 16 l paliwa mysle że to dobry wynik mocny podnośnik chodz zbyt wolno reaguje co do uciągu będzie lepszy od farmtrak siła w miare cho jeździłem innymi markami o tej samej mocy i wydawały sie silniejsze duży plus to tanie części i łatwe naprawy polecam ten ciągnik cho lubi popsuć nerwy mogę się wypowiedzieć o innych ciągnikach o sprawach mechaniki i tym podobnych

Edytowane przez daniel125d