Skocz do zawartości

eksperymenty z inseminacją krów ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako inseminator już z dwu letnim doświadczeniem widzę że ludzie nie bardzo są chętni do eksperymentów. Często słyszę jak jeżdżę po okolicznych wsiach ""Ma być HF i już"". Ja to rozumiem bo ja mimo tego że mam taką możliwość też nie eksperymentuje z rasami.

A wy ?

Opublikowano

heh bo każdy wie ,ze HF to fabryka do produkcji mleka no sam powiec jaka jest lepsza rasa?Dziś każdy chce mieć dobre krowy i dużo mleka dawać a to tylko da się osiągnąć z HFami.Myślę ,że powoli mija czas HF teraz ludzie próbują innych ras takich jak montebeliarde,SRB,NRF i simentala mlecznego.HF trochę dokuczają hodowcom zdrowiem i żywieniem no ale coś za coś.

Inseminator mi mówił ,że dużo ludzi jest zielona w tej dziedzinie .Inseminator pyta czym pokryć a rolniki mówią aby HF nie mówią ceny potem pokryje jakimś za 30zł a rolnik mówi panie te sztuczne do diabelstwo do nieczego się nie nadaję ni mleka ni wyglądu i tak u nas ludzie odchodzą od sztucznego unasieniania.

A co do eksperymentów to do nie których ras trzeba mieć duże wyrośniete krowy by się bawić w simentale czy montebeliardy już nie mówię o rasach miesnych.

Opublikowano

Ale ja widzę też że niektórzy jeżeli są chętni do eksperymentów z rasami to jeżeli mają kilka krów. A jak ktoś ma więcej niż 10 lub 15 to już wie na czym stoi i nie . Ale mogę się mylić dużego doświadczenia w inseminacji nie mam dopiero 2 lata.

Opublikowano

Myśmy kilkanaście lat temu zaeksperymentowali z simentalerem i w tej chwili jest już stado czystorasowe.Koniec eksperymentu :P

Obok wydajności rocznej , ważna jest wydajność życiowa. Zwróćcie uwagę , że stosunkowo mało rolników zwraca uwagę na rachunek ekonomiczny i nie liczą ile wrzucają do koryta - ważna wypłata z mleczarni . Niemalże kupują mleko od własnych krów :unsure:

Opublikowano

u nas od ponad roku eksperymentujemy z krzyżówkami. Mamy simentalke, montbeliardke, brown swisske i dwie srb. Za 20 miesięcy zobaczymy ile mleka dadzą. Teraz prawie wszystkie krowy są zacielone montbeliardem a jałówki brown swissem.

Opublikowano (edytowane)

My jeśli inseminujemy to różnorodnymi rasami, chodź w szczególności wybieramy simentale. Zgadzam się z @mora, że ważna jest wydajność życiowa, ale dla nas nie tylko. Dla nas ważna jest użytkowość mleczna krów, przydatność do opasu zarówno byczków i jałóweczek, które nie zostają w stadzie, ale również krów wyeksploatowanych. Raczej hf-ki po 3 wycielaniach nie podtuczysz, a simentalkę po 10 tak. Liczy sie też wykorzystanie paszy. Co do eksperymentów to prócz simentali próbowaliśmy: BBB, limousin, charolaise, salers, hereford, hf, angus i to chyba wszystkie, ale po hf, salers i angus żadnego cielaka się nie dochowałem (nie zacieliły się).

Edytowane przez Mati10
Opublikowano (edytowane)

Chcę wstawić do obory 10 cielnych czystych HF'ów, i zastanawiam się, żeby po wycieleniu kryć je SRB lub NRF żeby poprawić zdrowotność stada. Do takich krzyżówek jaki będzie lepszy pokrój HF'ki (mała, duża, ...), może zwrócić uwagę na jakieś inne cechy? Chodzi mi głównie o to, żeby nie było problemu z wycieleniem po zastosowaniu nasienia SRB czy NRF.

No i jeszcze jedna rzecz: SRB czy NRF? Któraś z tych ras charakteryzuje się czymś, co przemawiałoby właśnie za nią, czy bez znaczenia na którą się zdecyduję?

Potomstwo ma być kryte HF, aby za bardzo nie wypierać genów HF'ki, a potem znowu zmiana.

Edytowane przez Xeon
Opublikowano

U mnie też krowy zacielane byłe rasą HF, krowy były chude, dawało się im dobrą paszę, nie najlepszą ale dobrą i z mlekiem nie było problemu, średnio od krowy na raz 8-11l, nie każda tyle samo, wynik uśredniony. Ale jak nie dostały czasem jednego ze składników ich codziennej diety to na drugi dzień spadek o połowę (ojciec czasem jak miał dużo pracy to nie przygotował ospy zbożowej i nie dał, spadek był rano na drugi dzień, dlatego dbam aby pasza zawsze była i na czas też)