Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Kos_pl dzięki za podpowiedzi, w czwartek siedziałem kolejno w Elios, 440 Q i 610 na Hexa a tym to nawet na placu nawróciłem. raczej coś z 400 będzie, jest na razie jeden szkopuł, bo nie dostałem odp jak bedą  oczyszczane spaliny w świeżo zamawianych ciągnikach o.O 

możliwosci owszem dużo większe ale zawory mech wystarczą, Quadractiv też niekoniecznie, wolałbym do standarda ośke dołożyć czy szersze opony lub właśnie na wyższy model spojrzeć, no i 430 to 480 Nm a 420 tylko 435 Nm

Opublikowano

@darsonspire nie pytałem się o szczegóły bo 1. Nie dla mnie taki statek. 2 trochę czas naglił 3. Przejechałem się bo była możliwość :-) a na poważnie prawdopodobnie bede tam znowu nie długo to mogę podpytać, napisz mi tylko co Cię konkretnie interesuje. 

Na www Claas znajdziesz w promocjach ofertę na 610 za 283 tys netto ale to jest golas. Taka promocja.

Opublikowano

Roltex w Krasnymstawie.

Ten placowy nie był golas bo miał miękką oś. Poszukaj na stronie jeszcze Dane techniczne ARION 650-510 i tam wyczaisz co mniej więcej oferuje podstawa.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.02.2019 o 22:41, Shaun napisał:

@Kos_pl dzięki za podpowiedzi, w czwartek siedziałem kolejno w Elios, 440 Q i 610 na Hexa a tym to nawet na placu nawróciłem. raczej coś z 400 będzie, jest na razie jeden szkopuł, bo nie dostałem odp jak bedą  oczyszczane spaliny w świeżo zamawianych ciągnikach o.O 

możliwosci owszem dużo większe ale zawory mech wystarczą, Quadractiv też niekoniecznie, wolałbym do standarda ośke dołożyć czy szersze opony lub właśnie na wyższy model spojrzeć, no i 430 to 480 Nm a 420 tylko 435 Nm

@Shaun w 430 masz przede wszystkim tylny tuz o dużo większym udźwigu, pewnie też tylna i przednia oś jest lepsza - w znaczeniu o większym dopuszczalnym obciążeniu (a przynajmniej tylna), rozstaw osi minimalnie większy. Sumek też sprawdzał 420 i 430, to silnik 430 ma inną turbosprężarkę, na pewno o większym potencjale to podkręcania. W 430 możesz też wziąć koła z przodu z felgami 28 cali, a z tylu 38. Claas Arion to już całkiem spory traktor i zdecydowanie lepiej wygląda na większych kołach i szerokim ogumieniu, i ze stałymi felgami... wiadomo - nie zawsze to jest praktyczne, nie w każdych warunkach możliwe do zastosowania, ale jak na coś się miło patrzy to i robota z przyjemnością idzie.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

posiadam arion 450 wygodny ciągnik na liczniku prawie 700h kilka miałem drobnych awarii ale poza tym super ciągnik wersja cis kolorowy wyświetlacz przedni tuz +wom opony 600 hydraulika 100l przygotowany pod tura + tur fl 100 kupiony osobno. Dużo ludzi mi odradzalo żeby lepiej kupić np jd nh no ja jestem zadowolony.

Opublikowano

Masz rację nie powiem ze już w pełni poznałem go ale skoro jakieś zainteresowanie jest to mogę co nieco opowiedzieć

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kos_pl napisał:

@Shaun w 430 masz przede wszystkim tylny tuz o dużo większym udźwigu, pewnie też tylna i przednia oś jest lepsza - w znaczeniu o większym dopuszczalnym obciążeniu (a przynajmniej tylna), rozstaw osi minimalnie większy. Sumek też sprawdzał 420 i 430, to silnik 430 ma inną turbosprężarkę, na pewno o większym potencjale to podkręcania. W 430 możesz też wziąć koła z przodu z felgami 28 cali, a z tylu 38. Claas Arion to już całkiem spory traktor i zdecydowanie lepiej wygląda na większych kołach i szerokim ogumieniu, i ze stałymi felgami... wiadomo - nie zawsze to jest praktyczne, nie w każdych warunkach możliwe do zastosowania, ale jak na coś się miło patrzy to i robota z przyjemnością idzie.

Koła przednie w każdym arionie mogą być 28 a tylne 38  sam tak mam w 420 ,😉nie tylko od 430 w górę

Edytowane przez kewin123
Opublikowano (edytowane)

@kewin123 a to zwracam honor jak tak. Już dobry rok temu abo i więcej, pamiętam że ktoś miał problemy z dobraniem takich kół do Ariona 410 lub 420 (w dziale traktory Claas).

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

arion 450 bardzo niskie spalanie do 3-4l/ha kosiarka 3m, w pługu rozstaw na 40cm obrotowy 4 skiby na bardzo ciężkiej glinie do 15l/ha piasek 12l/ha zgrabiarka 6.8m wychodzilo jakoś bardzo mało jakieś 2-3l/ha chodzi też z prasą variant 485rc dokładne Ci nie powiem bo ja jej nie obsługuje... ale ogólnie bardzo oszczędny ciągnik

Opublikowano
Dnia 10.02.2019 o 15:59, cheecko napisał:

posiadam arion 450 wygodny ciągnik na liczniku prawie 700h kilka miałem drobnych awarii ale poza tym super ciągnik wersja cis kolorowy wyświetlacz przedni tuz +wom opony 600 hydraulika 100l przygotowany pod tura + tur fl 100 kupiony osobno. Dużo ludzi mi odradzalo żeby lepiej kupić np jd nh no ja jestem zadowolony.

Możesz powiedzieć coś więcej na temat tych drobnych awarii? Co to było konkretnie i jaki koszt. Jak długo go posiadasz?

Opublikowano

posiadam go od grudnia roku 2017. co do awarii od samego początku problem był z czujnikiem pneumatyki jak go kupiłem to już chyba na drugi dzień piszczalo non stop że nie ma powietrza w układzie pneumatycznym i to wlaciwie ciągnęła się ta awaria od tego momentu do sierpnia byłego roku. Czujnik był wymieniany jakieś 4 razy potem w końcu wymienili zawor nadcisnienia czy jakoś tak i na końcu deske w traktorze i nareszcie skończył się problem. na przeglądzie 600h wyszło ze uszczelka przy turbo jest do wymiany. miałem też przygodę z adblue jak kupiłem z innego sklepu niż zawsze i zaczęła się choinka świecić na tablicy szybki telefon do serwisub spust starego wlanie nowego i było ok. Co do układu scr to tego ciągnika nie polecam używać na np wywozenie bel jak ja mam produkcję bydła non stop błędy ze ciągnik się nie wypala co skutkuje nagarem i ciągnik się potrafi wypalac 1.5h co jest uciążliwe dlatego w sezonie zimowym używam poczciwa forterre :)

Opublikowano

Claas arion z silnikiem FTP - gdy ciągnik pracuje na niskich obrotach co jakiś czas zapala się kontrolka informująca o nagromadzeniu niewypalonego paliwa w uladzie wydechowym  ,obroty wtedy samoczynnie wzrastają do 1300 i trwa wypalanie . Mniej więcej tak to wygląda .

Opublikowano

Prawie każdy arion 400 nowej serii ma problem z czujnikiem ciśnienia, ten czujnik znajduje się w najniższym punkcie instalacji pneumatycznej i woda która się wytrąca spływa i zalewa ten czujnik powodując jego uszkodzenie nie mówiąc już o skutkach ujemnych temperatur w tej sytuacji . Od 2015 mogli by wpaść na to i ulokować go w innym miejscu lub zamontować osuszacz powietrza.

Opublikowano
3 godziny temu, kewin123 napisał:

Claas arion z silnikiem FTP - gdy ciągnik pracuje na niskich obrotach co jakiś czas zapala się kontrolka informująca o nagromadzeniu niewypalonego paliwa w uladzie wydechowym  ,obroty wtedy samoczynnie wzrastają do 1300 i trwa wypalanie . Mniej więcej tak to wygląda .

@kewin123

Wiesz może jak ono się tam dostaje? Przy niektórych DPF jest dodatkowy wtryskiwacz ON, który w momencie wypalania sadzy, przez wtryskiwanie paliwa odpowiada za podniesienie temperatury w DPF celem wypalenia sadzy, z tym że są też DPF-y suche.

Lecz Claas przecież takiego filtra nie ma.