Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak nie zmoczy to jutro start  J.  kosmos i zenek jak przekroczy  5,5-6t + 1t stokłosy to bedzie dobrze, wody było.  generalnie po deszczu, młóci sie w rękach dobrze ości fajnie sie kruszą,

w okolicy  wali 4-6t

Opublikowano

Jaki rozstaw ścieżek i jak udało Ci się dorzucić grykę na więcej jak 10m?

Chyba że to zdjęcie " za doopą" a pomiędzy pusto

Opublikowano (edytowane)

27m

jeszcze jedno ujęcie, a drugie jak miałem rok temu 

mam talerze do 36m, to nastawiłem na 36m i w nocy jak zero wiatru. jest rzadziej trochę ostatnie 2m.

20240710_191307_001.jpg

20220902_165618.jpg

Edytowane przez suffeks
Opublikowano
30 minut temu, suffeks napisał:

27m

jeszcze jedno ujęcie, a drugie jak miałem rok temu 

mam talerze do 36m, to nastawiłem na 36m i w nocy jak zero wiatru. jest rzadziej trochę ostatnie 2m.

20240710_191307_001.jpg

20220902_165618.jpg

Jak wygląda taka technologia dokładnie? Mógłbyś opisać bo zaciekawiłeś.

w jakiej fazie rozsiewasz grykę? I niczym nie przykryta normalnie wschodzi? Ile wtedy się sieje na hektar itp? 
Chętnie bym coś takiego za rok przetestował 

Opublikowano (edytowane)

2tyg przed kombajnem wjeżdżam rozsiewaczem robię 120kg, max szerokość nastawy i zero wiatru 

nasiona spadają na czystą glebę przyjdzie deszcz to kiełkuje rośnie, słoma przykryje jeszcze lepiej zatrzyma wodę

20ha obsiałem w 3h, po co jeździć po kombajnie siewnik czy talerzówka co 3m i na dodatek skracać okienko wegetacyjne same minusy haha

zaraz oprysk na trawy, bez nawozów i koniec października będzie znowu 1t/ha, trochę powietrzem dosuszyć w silosie np bo będzie 20% zależy od pogody 

20240626_185122.jpg

20240626_122249.jpg

20240620_154651.jpg

20240612_211420.jpg

20221103_125637.jpg

20221103_144849.jpg

Edytowane przez suffeks
  • Like 5
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, 12Pafnucy napisał:

...z przyczepą czy z dwóch ha?😆

Heh, bez pieszczenia kawałek po burakach na browar.. część pola na 5ha slaba rzadka byla co kosilem pierwsze 2ha to tak pod 5-6t, ale reszta kawalka.. jakbym mial nowoczesny kombajn to pewnie moglbym gadac że 9t sypie bo w dolkach jest mega gęsty i pochylony i tam kombajn ma co robic 

Mówie jak jest, zawsze. Najlepiej sąsiad przy moim zinowym co miał, u mnie srednio bedzie kolo 6t, u niego przy miedzy wyszlo na pasze 10.4t/ha... 

Z tą gryką to nieglupie, ale u.mnie duzo wczesniej niz 2tyg przed zbiorem w ścieżki byloby szkoda teoche wjezdzac

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

po gryce jeszcze zasiać groch ozimy 30 października cyk są 3 uprawy na jednym polu haha, tu jeż siewnikiem ale uprawa zerowa bo jestem bardzo leniwy 🤣

zdjęcia styczeń i marzec 

20230103_135212.jpg

20230320_161230.jpg

Opublikowano

Możecie się podzielić wiedzą o waszych sprawdzonych sposobach nawożenia jęczmienia ozimego? Jaki nawóz i kiedy sypiecie na pole. Jak można to tak od A do Z 😅

Opublikowano

Też mam stanowisko po rzepaku ozimym. Zasobności P i K bardzo wysokie, Mg niski, ph 6.6. Co w takim przypadku dać przed siewem lub po siewie i na jesieni ? Rsm nie mam możliwości jescze rozlewać. U mnie na ten moment mocznik lub saletra.

Opublikowano

Jaki to jest sens siać jęczmień po rzepaku z kosztami podobnymi do pszenicy  albo siejąc hybrydy wyższymi ?  jak cena 50 % niższa  ?  no chyba że rentowność podnosi sianie gryki w nim ,  gdzie trzeba wysiać 12 % zbioru i plon ledwo pokrywa młockę .

pomału w rejonach bardziej krowiastych trzeba  się zastanowić czy łany prowadzić na ziarno czy słomę  jęczmienną 

• Root Admin
Opublikowano

bo tak mi pasuje płodozmian i jęczmien po rzepaku plonuje bardzo dobrze, a nakłady mam znacznie niższe niż w pszenicy, a różnica w cenie 600 a 700 to nie jest 50%

• Like 3