Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj byłem u znajomego na polu z przyczepami swoimi, pomóc mu pozbierać jęczmień browarny ( słodownia). W tym roku nie sypie jęczmień u nas, tyle mogę powiedzieć. Po 5 ton namówił max, a on raczej nie żałuje funduszy na środki i nawozy.

• Root Admin
Opublikowano

wstępne przymiarki na weekend, ostatnio w polu byłem w sobote - ziarko miękkie, słoma w kolankach zielona.
Jak rozmawiam z seniorem to codziennie chodzi w pole i mówi ze w oczach sie zmienia.

Dziś ma być deszcz to po deszczu zawsze słoma szybciej kruszeje i szybciej dochodzi. Sąsiedzi koszą, ale oni koszą browar a to zupełnie inny jęczmień bo dużo mniej azotu i dużo mniejsze plony.

Opublikowano
34 minuty temu, yacenty napisał:

wstępne przymiarki na weekend, ostatnio w polu byłem w sobote - ziarko miękkie, słoma w kolankach zielona.
Jak rozmawiam z seniorem to codziennie chodzi w pole i mówi ze w oczach sie zmienia.

Dziś ma być deszcz to po deszczu zawsze słoma szybciej kruszeje i szybciej dochodzi. Sąsiedzi koszą, ale oni koszą browar a to zupełnie inny jęczmień bo dużo mniej azotu i dużo mniejsze plony.

U mnie słoma była zielona 1.5 tyg pogoda 2 dni deszcze i pochmurno było z 4dni i już jest dojrzała w następnym tygodniu napewno się wjedzie 

Opublikowano

Ci, którzy sprzedadzą zboże do 15 lipca i złożą wniosek do 31 lipca, będą mogli liczyć na pomoc — mówił Telus. Przypomniał, że wcześniej pomocą byli objęci rolnicy, którzy sprzedali zboże do końca czerwca br.

Opublikowano
10 minut temu, drobny napisał:

Ci, którzy sprzedadzą zboże do 15 lipca i złożą wniosek do 31 lipca, będą mogli liczyć na pomoc — mówił Telus. Przypomniał, że wcześniej pomocą byli objęci rolnicy, którzy sprzedali zboże do końca czerwca br.

Do jęczmienia ozimego na ten sezon też się liczy? 😅

Opublikowano

Ja byłem wczoraj na jarym bo miejscami owies gluchy wyskoczył to wam powiem że nieciekawe to wygląda. Flagowy miejscami cały zeżarty przez DTRke a na kłosie są jakieś fioletowe przebarwienia. Pryskane było raz tebu 250g w momencie pojawienia się pierwszych ości.

Opublikowano
yacenty napisał:

Dałeś raz fungicyd w postaci tebukonazolu i jesteś zdziwiony ze dużo grzyba na jęczmieniu?

No trochę tak. Pierwszy raz zasiałem jęczmień i tak mi doradzili tam gdzie będę go oddawał przy zakupie nasion że jeden raz w fazie flagowego i więcej nie trzeba

Opublikowano

U mnie był przypadek ze facet odpuścił skracanie żyta na bbch31 i czekał na flagowy bo doradca powiedział ze teraz są środki które można pryskać aż do początku kloszenia. 😆 Doradca chyba dopiero poznawał Medaxa i tak go wszystkim rekomendował. 

Opublikowano
yacenty napisał:

a ja głupi zawsze 2x ochrone robiłem i to jeszce jakimi środkami :( pewnie z 8x drożej wychodziło jak twój tebukonazol

To chyba ja głupi posłuchałem no ale twierdzili że oni tak robią i to wystarcza

• Root Admin
Opublikowano

wiesz, może w super warunkach, może miał ziarno doprawiane systiva, cholera wie. Ja już tak różnych sprzedawców spotkałem ze włos się jeży jak niektórych słucham.

• Like 1
Opublikowano
tobago napisał:

U mnie był przypadek ze facet odpuścił skracanie żyta na bbch31 i czekał na flagowy bo doradca powiedział ze teraz są środki które można pryskać aż do początku kloszenia. 😆 Doradca chyba dopiero poznawał Medaxa i tak go wszystkim rekomendował. 

może chodziło o Cerone bo w jeczmieniu do pierwszych ości, nie wiem jak w życie. Mój znajomy w jarym jeczmieniu dawał tylko Cerone na flagę, a ja dałem 0,5 medaxa na kolanko i później Cerone i miejscami wyrósł prawie pod pas 😉

yacenty napisał:

wiesz, może w super warunkach, może miał ziarno doprawiane systiva, cholera wie. Ja już tak różnych sprzedawców spotkałem ze włos się jeży jak niektórych słucham.

No możliwe bo rok do roku różny. Ale to chyba im powinno zależeć na dobrym towarze skoro mam kontrakt u nich. A tak po za tym to kiedy ruszasz z ozimym?? Ja DZA i w sąsiedniej wsi już jeden próbował wczoraj

Opublikowano
18 minut temu, krilan06 napisał:

U mnie gość ze wsi 4-5 dni temu jechał z fungi w życie hybrydowym bo twierdził że teraz ochroni kłos 

Najsmutniejsze w tym wszystkim ze takie asy to nie tylko stara liga 60+. 

Opublikowano (edytowane)

No dobra, a jak już mam złożony wniosek na pszenice to można złożyć kolejny na ten jęczmień?

Cedrob 670 netto....

Edytowane przez Dastan