Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mszyc nie widać bo chyba trzyma Inazuma dana 7 dni temu. 

Fungicyd pójdzie jednak w przyszłym tygodniu. Zimy nie widać a 12-14st to i tak dosyć na grzybowke. 
Klimat się zmienia to i terminy się przesuwają. 

Opublikowano

A jeszcze zapytam.. bo zbieram się do tej grzybowki. Po weekendzie pewnie zrobie ale wówczas temperatury mają nieco spaść do 12-14st. 
Pierwotnie był przygotowany tebu z prochlorazem. 

Mam tez jakiś zapas proquizanidu (Talius 200). Ta grupa substancji radzi sobie lepiej w niższych temperaturach niż triazole. Może dać tego 0,2l i tez wyjdzie sensowne T0? 

Opublikowano

Jak może Poznaniak tak nie robić jak ma równo ustawione redlice i zagarniacze? ja wam powiem dlaczego tak nie robi, jak się sieje rozjebaczonym sprzętem, bez zagarniaczy, potem bronuje po siewie cięższą broną,  która wszystko porozciąga na lewo i prawo, no to jak ma wyglądać jak nie po siewie rzutowym.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Janeczko napisał:

Nie mam rozwalonego sprzętu, siewnik od nowości tylko co się ustawi a co wysieje to drugie

To widocznie źle ustawiasz.

Na skrzyni stopniowej mi jeszcze żaden poznaniak nie odbiegał od tego co ustawiłem 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zapytam ponownie bo dziś ostatni dzień względnie cieplej pogody i chciałem załatwić temat grzybówki w jęczmieniu. 
Dzis ma być 16-17st, kolejne dni do 14, a od czwartku max 10-11. 

Przewidziany był tebukonazol z prochlorazem albo proquinazid (znajomy robił solo, 0,15l). 

Proquinazid niby na niższe temperatury ale on głównie na mączniaka a u mnie mączniaka nie widać. Widać natomiast pojedyncze brązowe plamki. To pewnie jakaś plamistość już. 

Wydaje mi się ze rozwiązanie z tebukonazolem będzie lepsze. Jakby tebu nie zadziało w 100% przez ochłodzenie za tydzień to nadrobi prochloraz który nie wymaga aż takiego ciepła jak triazol. 
A i spektrum chorób większe. 

Dobrze dumam? 

Bo mieszać trzy substancje na T0 to chyba trochę przesada. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

Zbyt wiele nie ma co ustawiać w Poznaniaku ale na polu widać że raz jest gęściej raz rzadziej. Nie wiem szczerze od czego to zależy sprzęt dużo ha nie robi więc nie jest rozleciany, może to wina wykonania przez famarol albo po prostu się czepiam:P

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

Zbyt wiele nie ma co ustawiać w Poznaniaku ale na polu widać że raz jest gęściej raz rzadziej. Nie wiem szczerze od czego to zależy sprzęt dużo ha nie robi więc nie jest rozleciany, może to wina wykonania przez famarol albo po prostu się czepiam:P

Bezstopniowa skrzynia ?

Opublikowano

Jęczmień ozimy Sandra.

Przedplon jęczmień ozimy Sandra😜

Ciekawe czy da radę. 1,8ha testowo. Wygląda lepiej niż pszenżyta po jęczmieniu 

20221030_115720.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Papkin napisał:

Warto jechać drugi raz od mszyc? Od pierwszego zabiegu minęło już pewnie że 3 tygodnie a nadal ciepło nadają 

Będę u siebie robił drugi zabieg w połączeniu z siarczanem magnezu 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Papkin napisał:

Też mam chęć, zostało trochę inazumy. W sumie jak już jadę to tez mógłbym coś dodać. 

Cukru dodaj żeby mszycom lepiej smakowało. ;) 

Ja do grzybowki i robala dałem mikro i siarczanu Mg. Zawsze to lepsze przyklejenie cieczy do liścia. 

Zobaczymy.. to mój pierwszy w życiu jęczmień ozimy i bawię się z nim trochę przesadnie. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

Mój dostał 2x od mszycy inazuma i karate raz na łokasia i tydzień temu po 2kg dr green zboża.Ma 2 rozkrzewienia siany 17 września,są miejsca pożółkłe ale mam wywalone bo jutro lecę na miesięczne wakacje :P

Opublikowano

Jak wytrzymasz?

Tydzień ciężko wyleżeć.

Gdzie lecisz i ile jęczmienia potrzeba?