Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podzieli Polskę na pół

Na południe od linii Radom lublin może dolać, północ od tej linii raczej bez deszczu.

Ja jutro planuję N2 

Prognozy od 10 do 20mm przez 3 dni.

Na pszenicę i pszenżyto nie dam. Może i w kwietniu coś skapnie

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Jesteś pewny że będzie padać to syp, ja w tym tygodniu nie sypię bo 0% szans na jakikolwiek deszcz

Wlkp. ja też nie sypie do końca tygodnia bo też 0 deszczu☹️

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Podzieli Polskę na pół

Na południe od linii Radom lublin może dolać, północ od tej linii raczej bez deszczu.

Ja jutro planuję N2 

Prognozy od 10 do 20mm przez 3 dni.

Na pszenicę i pszenżyto nie dam. Może i w kwietniu coś skapnie

Jak na 99% będzie deszcz i znajdziesz czas to na pszenicę i pszenżyto też lej.

Co za popieprzone czasy, nie dość, że azot absurdalnie drogi, to od ponad 2 tygodni nie ma kompletnie warunków by go podać. Północna Wielkopolska, 2 dawka leży w bigbagach, a zarówno jęczmień jak i pszenica zaraz złapie fazę bbch 31.

Opublikowano

Panowie o tej porze tj. 28.03 na północnym zachodzie kraju 300szt/m2 jęczmienia jarego nie będzie mało? 

Mialem niby wykręcony siewnik na 320-330szt a wysiał mniej. :/ 

Pod korzeń dostał 60-65kg N. Może go to trochę dokrzewi bo martwi mnie ze wyszło trochę mało na m2. 

Opublikowano
40 minut temu, misio3p napisał:

Jak na 99% będzie deszcz i znajdziesz czas to na pszenicę i pszenżyto też lej.

Co za popieprzone czasy, nie dość, że azot absurdalnie drogi, to od ponad 2 tygodni nie ma kompletnie warunków by go podać. Północna Wielkopolska, 2 dawka leży w bigbagach, a zarówno jęczmień jak i pszenica zaraz złapie fazę bbch 31.

Tylko u mnie dopiero widać że wegetacja ruszyła. N1 podane 11 i 14 marca, więc trochę wcześnie na N2 według mnie.

Opublikowano

A zapytam jeszcze o wałowanie po siewie. 

Nie ukrywam ze nad morzem tez mamy deficyt wody ale wsiane ziarniaki leżą w dosyć wilgotnej glebie, nie w jakimś pyle. 

Mam możliwość wałowania ale boje się bo na naszych glebach walowane pola po deszczu potrafią się mocno zasklepić. Teraz jest dosyć sucho ale na koniec tygodnia mówią już o deszczach. Nie wiem czy ryzykować i czy w ogóle jest potrzeba. Ponadto czytam że jęczmień wyjątkowo nie lubi słabo napowietrznej gleby. Zatem czy jest sens ją zagęszczać? 
Niby pierdoła ale mam niemiłe doświadczenia jak jesienne wałowania mocno utrudniły wschody zyta. 

Opublikowano
30 minut temu, krilan06 napisał:

Jakie macie doświadczenia z przymrozkami - szpilkujący jęczmień jary jest w stanie więcej wytrzymać niż taki w fazie kilku liści?

Od 10 lat sieje jary , szpilki mi nigdy nie przyłapało ale w fazie kilku liści tak . Z tego co ludzie gadają w fazie kiełkowania może przemarznąć aczkolwiek nie widziałem nigdy żeby ktoś likwidował jęczmień jary . 

Opublikowano

Ja też słyszałem o wrażliwości jęczmienia jarego na niskie temperatury, ale tak samo nigdy nie widziałem żeby gdzie kolwiek ten z wczesnego siewu był likwidowany

Opublikowano

-7 było jak kiełkował.  Będzie dobrze.

Coś wody dostałeś? Mokra ziemia też by pomogła

Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.03.2022 o 11:04, krilan06 napisał:

Jakie macie doświadczenia z przymrozkami - szpilkujący jęczmień jary jest w stanie więcej wytrzymać niż taki w fazie kilku liści?

-8 u mnie wytrzymał szpilkujący. Bardziej martwi mnie w moim przypadku kilkanaście cm śniegu 

Edytowane przez Dodi