Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No mszyc to fakt jest pełno u mnie to jak sie weszło na pole to czarno , ja opryskałem Cyperkill Super , kupiłem to w zwykłym ogrodniczym za 12 zl na ha opryskałem i na 2 dzień efekt był na ziemi czarno na jęczmieniu czysto pryskałem w pon do tej pory czysto , co najgorsze teraz moge pow ze susza jak diabli a deszczu 0 wszystko omija mój rejon.... bedzie padać pewnie w żniwa

Opublikowano

rafto - na CCC jest już za późno, natomiast Moddus stosuj tylko wtedy jak jest nadmiar opadów. Ja spaliłem jeczmień tak że praktycznie jestem już po żniwach. Zrobiłem to Moddusem w dawce 0,3 l/ha, dlatego wszystkich czytających to forum chciałbym ostrzec przed tym środkiem w jęczmieniu. Środek stosowany był bez jakichkolwiek dodatków, w czystym oprysku. Najlepsze jest to że w tym roku wszystko miałem obsiane jęczmieniem. Tagedia. Dostałem lekcje jakich mało.

no nie wiem kolego ja tam pryskałem w dawce 0,4l plus fungi i insektycedy i jakoś nic sie nie stało

Opublikowano (edytowane)

Jęczmień się kłosi, zauważylem jakieś gąsienice jasne kremowe wyjadaję czubek kłosa (w owsie to samo takie dziury wyżera w górnych ziarniakach) . Co to za paskuctwo? Pryszczarek zbożowy?

Cyt.

Pryszczarek zbożowiec to szkodnik należący do muchówek, długość owłosionego ciała osiąga 5 mm. Szkodnik charakteryzuje się czarno-brązowym tułowiem, czerwonym odwłokiem i długimi odnóżami.

To nie on. Co to jest? Ten ma tak max około 1cm co zauważyłem. Z trzy tyg temu było pryskane Sherpą 100 EC

http://szkodniki.rolnicy.com/szkodniki-zboz-i-traw/

Nie wiem co to... tak na 100% to do niczego mi nie pasuje.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano

Również w moim jęczmieniu zauważyłem duże ilości mszyc. Dobrze byłoby go jeszcze skrócić. Czy mogę połączyć Bi58 Nowy i Cerone w jednym zabiegu czy lepiej pojechać dwa razy. A może jest jakiś inny insektycyd który można mieszać z cerone? Zawsze na mszyce i skrzypionki używałem bi i działał super ale prawie zawsze łączyłem go z fungicydem

Opublikowano

Witam.

W jęczmieniu zauważyłem, że na małym kawałku nie wzięło przytuli. Jęczmień zaczyna się kłosić już. Wcześniej było za sucho i za gorąco. Co zastosować, żeby nie popalić zboża. Proszę o odpowiedź.

Opublikowano

Koledzy zauważyłem u siebie w jęczmieniu sporo mszyc na łodygach, prawie na każdej roślinie jest od kilku do kilkunastu sztuk, czym najlepiej je zwalczyć?? i kiedy bo jęczmień zaraz będzie sie kłosił??

Opublikowano

CZy ktoś pomoże?

Można łączyć cerone z bi 58? Chociaż przez te deszcze to już nie wiem czy nie jest za późno na regulator, musze dokładnie obejrzec pole czy ości nie wychodzą

Opublikowano

Gwozd

Ja dwa dni wcześniej kupiłem Cerone miałem wczoraj pryskać ale jak pojechałem na pole to były już takie miejsca gdzie była większa dawka azotu i takie malutkie kłoski jęczmienia po pół centymetra wychodzą i chyba te Cerone zostawię na pszenicę ozimą w następnym sezonie.........???

Tam gdzie jęczmień był normalny ości jeszcze nie widać na większości pola.

Zaobserwowałem w jęczmieniu oraz na wszystkich polach wokoło, że jęczmień ma pousychane po kilka listków od ziemi co może być tego powodem??

Czy to normalne w tej fazie???

Opublikowano (edytowane)

Obejrzałem dokładnie jęczmień. Jest masa mszyc na źdźble i dolnych liściach. Zauważyłem też dorosłe postacie skrzypionki, dobrze że jeszcze nie pryskałem insektycydem. Myśle że jak za kilka dni pojadę bi 58 to załatwie też larwy skrzypionki. Jak dziś nie opryskam cerone to będe musiał zrezygnować z tego bo pewnie w następnym tygodniu pojawią się ości. Liść flagowy w pełni wykształcony ale przez ten deszcz na podflagowym pojawiły się jakieś przebarwienia, jakby brązowe kreski. Trzeba pojechać jakimś fungicydem, czymś tanim, może bumper wystarczy.

JOHNY tam gdzie dałeś więcej nawozu szybciej się kłosi?? zawsze było tak że słabsze zboże na gorszym stanowisku szybciej dojrzewa. Azot opóźnia dojrzewanie

Edytowane przez gwozd
Opublikowano

Regulatory wzrostu mozna laczyc z insektycydami.Ja zawsze tak robie i wszyscy ktorych znam tez tak robia.Nie ma to zadnego negatywnego wplywu na rosline.Na skrzypionke i na mszyce polecam Ammo Super 100 EW.Bi 58 powoli schodzi na psy.Pryskalem nim ostatnio i prawie wszystko zostalo.Po Ammo Super ktorym pryskalem w srode wszystkie insekty szlak trafil.Koszt na ha 14zl.Bi wychodzi drozej i nie ma po nim skutku, ale to moje spostrzezenia.Pozdrawiam :)

Opublikowano

Nigdy nim nie pryskalem, ale u mnie w okolicach panuje negatywne spojrzenie na ten srodek.Ja w srode pryskalem Ammo Super, dzis chodzilem po polach i czysciutko :) A bi 58 nie chce juz znac 3 razy sie juz na nim zawiodlem ;[

Opublikowano (edytowane)

bialy2005 ja pryskalem cyperkill i jestem bardzo zadowolony poopadały wszystkie , pryskalem w dawce 100ml /300l wody/ha A co do liści to z tego co mi wiadomo i co czytałem to brak fosforu i potasu i oczywiście susza

Edytowane przez synproboszcza