Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, WodzuQQ napisał:

Wootan siać 1.5js i doprawić sistivą do wiosny spokój z jęczmieniem tylko mszycy pilnować. Można też spróbować Baracooda, sam będę w tym roku próbował bo muszę czymś zastąpić Galileoo bo nie za bardzo dała w tym roku radę.

Też właśnie myślałem o woodanie i zaprawionych sistiva

Edytowane przez tom1985
  • Root Admin
Opublikowano

ja czekam na burze, jak bedzie to będzie. Jak nie będzie to jutro albo w sobote spróbuję, bo z reki nie równo wygląda, a zawsze z kombajnu to z kombajnu. Tym bardziej ze do pola z jęczmieniem mam tylko 1km 

Opublikowano
yacenty napisał:

5 godzin temu, ZELKOW napisał:

od 2,5 do 10, zobaczymy mam jęczmień od 3kla do 6kl średnia pewnie nie za wielka wyjdzie, poprzypalało go jak nie wiem

zimny kwiecień, susza, której nie ma i gotowe. W okolicy chłopaki się nastawiali na 8-9 a daje 5 :(

Ciekawe co u mnie, ale teraz jak dochodzi to ziarko takie malutkie się robi ze hej, więc będzie słabo, bardzo słabo

A tym bardziej że już skupy cene jęczmienia ostro w dół bo ktoś im podaje że sypie, takiego jedego z drugim bym łapnął serio, nie zastanawiają się a pierdzielą głupoty, co z tego że jeden kawałek sypnie a 10 kawałków zawali i średnia słaba wychodzi, u nas już skupy z okolic pytały mnie jak sypie a o takiego wała sie dowiedzą jak wszystko skosze to będę wiedział

Opublikowano

Skupy to akurat wykorzystują sytuację, że ktoś nei ma gdzie trzymać i musi zawieść. A rolnicy myslą,ż enie wiadomo jak sypnie. Już czytam w necie tu i ówdzie,żeżniwa zapowiadają się super. Moze jak gdzieś pogoda dopisąła ro będzie super. 

Opublikowano

Sandra omłócona.

Na słabym kawałku 4b I 5 gęstość około 620 i szacowany plon max 5,1t z ha.

Przy domu na 3a I b , stanowisko super po jagodzie kamczackiej gęstość około 640 I plon szacowany 8,3 do 8,5t, ale kawałek tylko 0,5ha.

Opublikowano
44 minuty temu, ZELKOW napisał:

A tym bardziej że już skupy cene jęczmienia ostro w dół bo ktoś im podaje że sypie, takiego jedego z drugim bym łapnął serio, nie zastanawiają się a pierdzielą głupoty, co z tego że jeden kawałek sypnie a 10 kawałków zawali i średnia słaba wychodzi, u nas już skupy z okolic pytały mnie jak sypie a o takiego wała sie dowiedzą jak wszystko skosze to będę wiedział

Było trzeba powiedzieć, że na przyczepie średnio to wygląda, a po zważeniu totalny dramat ze względu na gęstość i gacie by im się wypełniły. ;) 

@Agrest, czyli faktycznie suszę miałeś jak dwurzędówka taką kiepską gęstość złapała. :/  U nas będzie raczej jeszcze gorzej z tym parametrem, plon też nieciekawy, takiego pośladu z jęczmienia ozimego wiele lat nie było.

Opublikowano

I tak teraz się wtrącę, zeszły rok u mnie non stop lało deszczem w czerwcu i do połowy lipca i plon pszenica to 4,5/5t. Ciekawe co w tym roku, nawet mokry rok nic nie dał. I co zrobisz jak nic nie zrobisz. 

Opublikowano

Po wykoszeniu płytka orka i jak nic się nie sp***doli to jutro siew gryki.

20210708_170905.jpg

Opublikowano
yacenty napisał:

juz zrobili mostki - patrzcie na przepusty

20210707_200715.jpg

20210707_200655.jpg

Eee nie no to nie mostki, a tamy wprowadzili Ciebie w błąd.

Roska83 napisał:

10 godzin temu, ZELKOW napisał:

W zeszłym roku jęczmień 50,5 gęstość to gdzie to ma dobić do 70...

Dziś mierzone 54 gęstość ☹️

to jest dobrze ja w życiu jeszcze nie widziałem jęczmienia który ma gęstość 70 przeciez nawet zboże nasienne tyle nie ma a jest dorodne fest od 52 już biorą na konsumpcję

Opublikowano
4 godziny temu, yacenty napisał:

juz zrobili mostki - patrzcie na przepusty

20210707_200715.jpg

20210707_200655.jpg

już ktoś buchnął? 🙆‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

20210708_170905.jpg

Na ziarno grykę siejesz? Też mam w planie to zrobić ale pierwszy raz bym siał, kiedy młócisz pewnie we wrześniu? 

Opublikowano
Agrest napisał:

20210708_170905.jpg

Dawniej to się nazywało PODORYWKA 😁

Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

20210708_170905.jpg

Ile siejesz gryki na ha? Ja nie oram pod grykę, tylko idzie talerzowa. W tym roku posieje rzutowo i zabronione zobaczymy co z tego wyjdzie

Opublikowano
10 godzin temu, mraukot napisał:

Dawniej to się nazywało PODORYWKA 😁

Widać uważnie słuchałeś opowiadań dziadka😜

Zasiane 50kg gryki na ha. Siane w podorywkę żeby stworzyć lepsze warunki do wschodów. Wilgoć jest.

Pierwszy raz sieję z myślą o zbiorze. Jeśli coś z tego wyjdzie to pewnie około połowy października