Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Sandrze też mam delikatnie żółte końcówki. 19 kwietnia poszło samo T1 a przedwczoraj regulacja 0,5l zamiennik moddusa, obok na tym samym polu Jakubus bez żadnych przebarwień>Jutro zrobię sesję zdjeciową bo kilka osób pytało jak wygląda po podaniu 220N

Opublikowano (edytowane)

A co to może być 2 tygodnie temu grzyb fenpropidyna i karbenazyt. Na Dolnym liściu to może z jesieni coś i dalej nie będzie szło? 

IMG_20210430_195823.jpg

Edytowane przez WOJTUNIO
Opublikowano

Jęczmień   z owsem miejscami tak wygląda  na jednym polu  stanowisko po kuku. , na innym ok.  

Na co to wygląda  przymrozek, grzyb czy niedobory ?  gleba może być przykwaszona

IMG_20210430_171841.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, greg91 napisał:

To teraz ja mam podobną sytuację tylko w pszenicy T1 pak Turbo w standardzie na ha+(Vangard 0,7kg cyprodynil)+Medax max 0,5+tytanit 0,4l i 2kg odżywki i efekt jest podobny że są końcówki takie żółte jak tu na zdjęciach i taki efekt jest tylko tam gdzie był wykonany zabieg tam gdzie nie było wykonany pszenica zielona.

Morfolina przed mrozem. Morfolina i trineksapak robią fito

Opublikowano
22 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Te przypalenia to też od odmiany zależą.Pewnie wylazły po przymrozku? ;)  Ważne, że w miarę wcześnie skrócone, a roślina spokojnie sobie poradzi. Pewnie gospodarujesz na takich potężnych glebach jak ja, że rok bez chociażby minimalnego fito po regulacji to rok stracony.  

Joo, wyszły po przymrozku, jęczmień wygląda podobnie jak na zdjęciach co tu wrzucił @czesio200.Kilka dni ciepła i to zniknie, bo już widzę, że idą dwa całkiem zdrowe młode liście:) 

Na pszenicy słabiej, ale też widać popalenia, zwłaszcza na fragmencie bardzo lekkiej ziemi. A co regulacji to fakt w tym roku z racji krótkiego okna pogodowego zaczynałem pryskanie jak tylko zeszła rosa i tak wyszło, że pszenica była pryskana w samo południe przy bezchmurnym niebie.

Opublikowano

W jarym zauważyłem że ostro łokaś żeruje na roślinkach.przedplon pszenica,cięta słoma podorywka i poplon z gorczycy więc idealne ma warunki.Czym można go podtruć?? mospilan, zamienniki ? A moze ktoś ma odsprzedać dursban?

Opublikowano
1 godzinę temu, drobny napisał:

Feedway 280 szt | Etoile 320szt Siew 26 marca Dzisiaj poszła 2 dawka azotu 180l RSM 30 + przedsiewnie 70kg

jęczmień.jpg

Jak dziś druga dawka azotu to kiedy była pierwsza? 

Opublikowano

Pytacie się przedstawicieli czy sprzedawców chemi czy mozna mieszać środki czy sami sobie tak lecicie bo szkoda paliwa i czasu? Mnie powiedziani że nie zaleca się mieszać T1 z np. Modusem, nie mam przypaleń po tych zabiegach ale robiłem oddzielnie.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, GRZES1545 napisał:

Pytacie się przedstawicieli czy sprzedawców chemi czy mozna mieszać środki czy sami sobie tak lecicie bo szkoda paliwa i czasu? Mnie powiedziani że nie zaleca się mieszać T1 z np. Modusem, nie mam przypaleń po tych zabiegach ale robiłem oddzielnie.

Jechałem t1 z modusem na jęczmień i z medaxem na pszenżyto i to samo ale na lepszej ziemi dużo lepsze. Mi sprzedawca mówił żeby nie mieszać prochlorazu z odżywką w której jest miedź ale fungicyd z regulacją mogę więc z odżywką jechałem osobno

Edytowane przez Roska83
Opublikowano

Ale co by było gdyby każdy miał 10+?.

Starczy mi 7+😉

I oby było

Opublikowano

Wszystko wina temperatur. Ja pryskalem osobno i przyjarany jęczmień fest. 3 dni po zabiegu było ciepło.. na af fachowcy mówili nie ważne że zimno roślina pobierze i będzie czekało.. no i jakoś się nie sprawdziło. Na pszenicę poszła zupa i nie przypaliło..

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Najczęściel to ci "przedstawiciele" nadają się do handlu majtkami, a nie środkami ochrony roślin 😉 Nie znam przypadku, by ktoś latał po polu osobno z T1 i R. Odkąd Moddus wszedł na rynek (bodajże w 2004 r) stosowany był bez problemów z przeróżnymi fungicydami. Apropo's przypaleń, to nawet samym Moddusem można spie..olić sprawę 😆