Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Czy to jest już podflagowy?

Kurna, niby zimno, niby ledwie za kostkę a goni.

20210429_180335.jpg

Fajnie w powiększeniu wygląda😀

20210429_180812.jpg

coś nie bardzo, 5 liść to raczej nie bedzie flaga / podflaga. Coś mi gdzieś świta ze 8 lisc to flaga, ale teraz głowy za to nie dam. Zaraz poszukam zdjęć z drugiej regulacji to ci powiem.

U mnie jęczmień taki na wczoraj

20210428_171217.jpg

20210428_172214.jpg

20210428_172252.jpg

Opublikowano

Przeglądałem jakieś grafiki w necie i raczej chyba podflagowy.

Rozrywałem powoli i znalazłem jeszcze jednego liścia, no ale może i tak być że reszta na tyle mała że przeoczyłem. 

Na tym pędzie co kłos pokazany 2 kolanko jakieś 12mm od pierwszego i 3 około 3mm od 2

Opublikowano

A tak odnośnie wpływu przymroków na jęczmień ozimy- możliwe że wychodzą uszkodzenia czubków liści czy raczej grzyb?

Nie zrobiłem zdjęcia, może jutro. Nic stosowane nie było żeby mogło przypalić.

W pszenicy też trochę rudawego koloru się pojawia na końcach liści

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał:

tu jest pokazująca się flaga - foto 27.04.2019

20190427_145149.jpg

Wydaje mi się że jednak u mnie podflaga. Nim wyjdzie to kilka cm podrośnie, plus kolejnych kilka/ kilkanaście cm na flagę.

Opublikowano

Ja mam końcówki jęczmienia żółte i wydaje mi się, że to wina regulatora.

Na chwilę obecną mój jęczmień ani trochę mi się nie podoba przez te żółte końcówki, ale mam nadzieję, że to złe dobrego początki.

Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał:

Poka fotki pomyślimy, ale jest to bardzo możliwe. Kiedy jakiś ostatni triazol, albo regulator szedł?

10 kwietnia, 10kg siarczan magnezu, 1,5kg micro FertiNa Zboża, 0,4 zamiennika moddusa, Duet na Start, 0,1l Cyflux.

• Root Admin
Opublikowano

patrzac na moją pogode to moze byc to. raptem dwa tygodnie ale zimna, dziś już termometr złapał 20 to wszystko idzie turbo szybko. Jesli w weekend spadanie rzeczywiscie 30l deszczu to za tydzien ide o zakład ze zboża beda 2x większe

Przed chwilą, michal_19 napisał:

I u mnie się zrobiły żółte końcówki a regulacja była 2,5tyg temu, tylko na sandrze się tak pojawiło , na kosmosie nic nie widać.

kosmos to mega twardy zawodnik. Bardzo mi się podobała ta odmiana. miałem dwa razy

Opublikowano

A mi niekoniecznie. Mam odmianę Zenek i Kosmos i ta druga dużo mocniej ma popalone końcówki przez co i wizualnie jest słabiej. Zobaczymy co będzie na wadze.

Na przyszły sezon mam w planach zmierzyć się kolejny raz z odmianą Sandra.

Opublikowano
29 minut temu, misio3p napisał:

A mi niekoniecznie. Mam odmianę Zenek i Kosmos i ta druga dużo mocniej ma popalone końcówki przez co i wizualnie jest słabiej. Zobaczymy co będzie na wadze.

Na przyszły sezon mam w planach zmierzyć się kolejny raz z odmianą Sandra.

Te przypalenia to też od odmiany zależą.Pewnie wylazły po przymrozku? ;)  Ważne, że w miarę wcześnie skrócone, a roślina spokojnie sobie poradzi. Pewnie gospodarujesz na takich potężnych glebach jak ja, że rok bez chociażby minimalnego fito po regulacji to rok stracony.  

Opublikowano
9 godzin temu, michaszko napisał:

Też się dziwię. U mnie odwrotnie soligor to według mnie szkoda kasy. Priaxor robi robotę, a jak się doda tebu albo epoxy to zabieg prima sort. 

Ile tego tebu albo epoksy do priaxora? A difenokonazol to dobry dodatek do priaxora?

Opublikowano

Zależy od spektrum chwastów.

Mi przepuścił jesienny zabieg przytulię to 2 dni temu pojechałem fluroksypyrem - ALoksypyr 250 w dawce 0,75l.

Opublikowano

Jak nie bierze? Po to go pąka dodany jest chyba Winnetou???

Mustang ma chyba fiołka we wrażliwych.

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, piotrols napisał:

Ile tego tebu albo epoksy do priaxora? A difenokonazol to dobry dodatek do priaxora?

125g tebukonazolu już robi fajna robotę, 150 jeszcze lepsza i kosztuje kilkanaście złotych

• Root Admin
Opublikowano

Bardzo podobne działanie, z tym że protio lepsze, moim zdaniem słaby pomysł, aby mieszać tebu z protio. Chyba lepiej dać troszkę więcej protio i już.

Opublikowano
11 godzin temu, yacenty napisał:

Poka fotki pomyślimy, ale jest to bardzo możliwe. Kiedy jakiś ostatni triazol, albo regulator szedł?

I jak myślisz, chyba zabieg z 10 kwietnia, bo to jest na 3 liściu od góry, czyli wówczas prawdopodobnie szczytowym.

Dla przypomnienia :

10 kwietnia, 10kg siarczan magnezu, 1,5kg micro FertiNa Zboża, 0,4 zamiennika moddusa, Duet na Start, 0,1l Cyflux.

Upałów nie było ale i bardzo zimno też nie. Jak pamiętam to około 3 dni około 12-15 , noce pewnie około 5 stopni.

20210430_093847.jpg

20210430_093954.jpg