Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, michal_19 napisał:

@drobny wrzuć fotkę tego jęczmienia .

Jutro wrzucę.Planuję zrobić regulację zamiennikiem moddusa 0,5l i w fazie 2 kolanka 0,2l będzie dobrze przy tak dużej ilości N ??

Opublikowano
Przed chwilą, drobny napisał:

Jutro wrzucę.Planuję zrobić regulację zamiennikiem moddusa 0,5l i w fazie 2 kolanka 0,2l będzie dobrze przy tak dużej ilości N ??

Obejrzyj dobrze jęczmień bo może 2 kolanko już jest! 

Opublikowano
10 godzin temu, damianos95 napisał:

Ile bylo najwiecej na minusie i ile dni wyglada nieciekawie. Ale powinien odbic raczej

Chciałem Was trochę sprawdzić - zdjęcie z zeszłego roku po kilku rankach z temp. -7/-8 stopni, jęczmień ładnie się zregenerował i oddał ładny plon

Co polecacie do zwalczania perzu w jęczmieniu jarym? Znajomy ma jedną działkę z perzem i nie wiem czym to mu opryskać 

Opublikowano

Panowie pytanie w imieniu znajomego na polu zasiana mieszanka jeczmienia jarego z pszenica jara czym odchwascic planuje mustan forte i axial 50 dodam ze jest mega duzo miotly i chabra na tym polu jakie dawki dac tych srodlow ? 

I pytanie czy mieszanke jeczmien owies i pszenica mozna odchwaszczac mustangiem forte ? Dajecie pelne 0.8l jak na etykiecie czy mniej ?

Opublikowano

Panowie czy moge teraz jeszcze raz na jęczmień ozimy saletre wapniową i jakaś odrzywke bo po długości pola gdzie kiedyś była bruzda wychodzi mi taki pasek z żółtymi liśćmi 

Co proponujecie na t2 jaki fungicyd 

Opublikowano
29 minut temu, krzysiek277 napisał:

Panowie czy moge teraz jeszcze raz na jęczmień ozimy saletre wapniową i jakaś odrzywke bo po długości pola gdzie kiedyś była bruzda wychodzi mi taki pasek z żółtymi liśćmi 

Co proponujecie na t2 jaki fungicyd 

Ja na t2 podjede Amistar Pro Pak-zobaczymy 

Opublikowano
4 godziny temu, turtojs napisał:

W jarym zbożu dużo miotły 😳😳😳

No wlasnie co by tam nie posial jest miotla nie wystepuje na calym polu tylko placowo takie kola i pasy ma tego 2 ha w ozimych jak sieje to masakra na jesien pryska na wiosne tez poprawka i jeszcze moze sie cos trafic w tamtym roku byl owies to pelno miotly ale nie sypal tak zle w tym roku ma jeczmien jary  z pszenica jara i siane chyba 25 marca i juz sie cos pojawia 

Nikt nie umie tego wtlumaczyc co z tym polem jest nie tak 

4 godziny temu, kopin napisał:

no tak,ale to u ZNAJOMEGO ;-))))))

No u znajomego co w ttm takiego dziwnego jesli poczujesz sie lepiej to moze byc ze to u mnie na polu

• Like 1
Opublikowano

Co dajecie na T1 ( prawdopodobnie pierwszy i jedyny, bo zapewne będzie pewnie pryskane pod koniec maja) w jęczmieniu jarym? Rok temu dałem priaxor ale szczerze powiem to nie byłem zadowolony, rynchosporioza i tak zaatakowała. Planuje artemisa w dawce 1,5l. A na słabszym kawałku sam tebukonazol i zobaczymy

Opublikowano
2 godziny temu, Torus napisał:

Co dajecie na T1 ( prawdopodobnie pierwszy i jedyny, bo zapewne będzie pewnie pryskane pod koniec maja) w jęczmieniu jarym? Rok temu dałem priaxor ale szczerze powiem to nie byłem zadowolony, rynchosporioza i tak zaatakowała. Planuje artemisa w dawce 1,5l. A na słabszym kawałku sam tebukonazol i zobaczymy

Ja priaxora dałem na jęczmień ozimy i już wiem że to był pierwszy i ostatni raz tego fungicydu 

Rok temu jak dałem soligor na jęczmień jary to po tygodniu zboże było wzorowe

Opublikowano

Czy to jest już podflagowy?

Kurna, niby zimno, niby ledwie za kostkę a goni.

20210429_180335.jpg

Fajnie w powiększeniu wygląda😀

20210429_180812.jpg

Opublikowano

Jak będziesz ostrożnie rozbierał , to zobaczysz ile jeszcze liści ma. Mój po dawce 0,5l moddusa ładnie skrócony.

3 godziny temu, krzysiek277 napisał:

W moim przypadku tu brak poprawy roślin

A w jaki sposób ma być poprawa?