Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

redukuję obsadę tam gdzie gęsto.

a że się ładnie wyłuskał to zrobiłem fotkę. Czekam na naśladowców  :)

Opublikowano
24 minuty temu, Andpol napisał:

Etykiety poczytaj.

Z całym szacunkiem, oczywiście że czytałem etykietę Tolurexu jak i innych środków zawierających chlorotoluron. Po prostu spóźniłem się przez pogodę z zabiegiem i chciałem zapytać czy ktoś nie próbował późniejszego prysku.

Opublikowano

Sandra skracana 8 dni temu.

Najgrubszy pęd z rośliny. Na piachu wiadomo że nędza względem tego.

Niemniej jak określacie fazę z tego zdjęcia? Bo 31 chyba dawno przeleciało?

Czy w tej fazie mogę jeszcze fluroksypyrem prysnąć, no i ewentualnie jak długo można zwlekać żeby nie wejść w ten tzw wielki okres zbóż?

20210418_094252.jpg

Opublikowano

Według mnie, to takie "pełne" 31. Widać że drugie międzywęźle różnicuje się od pierwszego. Fluroksypyrem w pszenicy dobijało się niekiedy przytulię, nawet po wykłoszeniu, ale to incydentalne przypadki były..

Opublikowano

W kwestii skracanie, zawsze patrzycie na pęd główny czy na boczne?

Bocznym dużo do tej fazy brakuje.

Opublikowano

Jasnota różowa. W sadach nawet po glifosacie potrafi przeżyć.

Tu masz zwalczanie z artykułu.

Chwast jest wrażliwy na działanie wielu związków chemicznych, do usunięcia jasnoty powinniśmy więc użyć herbicydów zawierających: bifenoks, chlomazon, chlorydazon, glufosynat amonowy, MCPA, propyzamid, pirydat, topramezon, triklopyr. Dolistnie możemy zastosować na przykład: Mustang Forte 195 SE, Huzar Activ 387 OD lub Starane 250 EC. 

Opublikowano (edytowane)

Ja przed ochłodzeniem opryskałem od grzyba jęczmień i pszenicę. Jeszcze mi pszenżyto zostało a i jeden kawałek pszenicy. Jutro chyba mikro podam, żeby trochę dać energii po tym ochłodzeniu a pod koniec tygodnia jak się ociepli dokończę grzybówke. W zasadzie dzisiaj pierwszy dzień ciepła. Panowie a jakby po podaniu mikro następnego dnia coś pokapało trochę to roślina pobierze, czy deszcz zmyje? Wystarczy roślinie pobrać mokro gdy około 24 godziny po zabiegu spadnie deszcz?

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano

Też pryskałem przed zimnem ale wydaje mi się że gorzej coś wygląda niż to miało miejsce przed chłodami hmmm🤔może potrzebuje ciepła, bo gdzie niegdzie żołte place wychodzą 

Opublikowano
1 minutę temu, Mari82 napisał:

Też pryskałem przed zimnem ale wydaje mi się że gorzej coś wygląda niż to miało miejsce przed chłodami hmmm🤔może potrzebuje ciepła, bo gdzie niegdzie żołte place wychodzą 

Miejmy nadzieję, że z zimna. U mnie w okolicy jęczmieniem dopiero zarzucały żółć i zaczęły się zielenić. Kurde na wyjeździe jestem jutro sam pod skoczę to zobaczę jak to wygląda.

• Like 1
Opublikowano
Agrest napisał:

W kwestii skracanie, zawsze patrzycie na pęd główny czy na boczne?

Bocznym dużo do tej fazy brakuje.

u mnie jak pęd nie wychodzi nad liscie to nie reguluje jak dla mnie za wcześnie i na plony nie narzekam

Opublikowano

Jakby przez 24h się  ie wchłonęło to mało kiedy były by warunki do oprysku.

Opublikowano

A dobra nie doczytałem że to o jęczmień chodzi 😂 u mnie tak jęczmień poszedł w gore że mozna T1 dawać spokojnie ale najpierw zrobić rzepak trzeba, @Agrest robiłeś już T1 tym duetem ? ja sie zastanawiam czy brać go na T1 bo jęczmień szybko rośnie czy nie za słaby będzie do czyszczenia z fungów

Opublikowano
2 godziny temu, MateuszKunik napisał:

panowie co to za chwast i czym to zwalczyć w jęczmieniu ozimym  2 kwietnia pryskane było axialem plus gold 450 wszystkie chwasty żółte a to rośnie na jesieni nie było niczym pryskane 

IMG_20210418_132459_0.jpg

Dałbym fluroksypyr choć w zimowym nie widzę rejestracji a w jarym do końca krzewienia. Pszenżyto i pszenica do fazy flagi. Po zabiegu 5 dni pow. +8