Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Remek55 napisał:

mam sprzedać bale słomy i chcę się spytać po ile mogę wyciągnąć 120?

Ja biorę 20zł/szt, jeśli większe to cena oczywiście wyższa.

Wczoraj skoszona Arenia, myślałem że będzie słabo ale wyszło 6-6,5t/ha. Nawożenie i ochrona były na wyższy plon ale jestem zadowolony.

Opublikowano
51 minut temu, Taurus83 napisał:

Wootan to nie jest nowa odmiana. W tamtym roku koledze sypnela 8+ 

A u mnie gryka odbiła ponownie 

20180715_193600-1512x2016.jpg

A czy Twój kolega mogłby opisać jakie zabiegi robił w tym jęczmieniu?

Opublikowano
najgorszy jeczmien fariba na V klasie do tego kwas aż strach sie przyznac dal ok 2.6t /ha nawozenie drugi rok po oborniku i 60N ze względu na koniczynę. ogolnie nie polecam tej odmiany ze wzgledu na osci
Opublikowano

Pisałem w innym temacie o herbicydach ale i tutaj zapytam  , Kiedy zaczynacie żniwa jarego ? U mnie siany 12 kwietnia zszedł pół na pół druga połowa po deszczach 12 maja jest spora róznica starszy wygląda na dojżały ten młody jeszcze zielony . No i co polecacie glifosatem pojechac czy reglone , Dodam że zielsko mam bo zapomniałem dodać pumy ,,,

Opublikowano

Skoro masz zielsko to pryśni glifosatem, tylko ze nasiona średnio będą się nadawać już do siewu. Bo ten zielony jęczmień pociągnie glifosatu.

Jęczmień Bryl przedplon pszenżyto ozime dał 5,8- do 6,5 tony z hektara. Myślę że jak na ten rok i moją klasę IV i V to nie jest aż tak źle.

Opublikowano

Nada się, odmiana już dobre kilka lat dostępna na rynku, u mnie ani razu nie zawiodła.e etaki

Ja w tym roku chyba zrobię mały test, wymieszam 2/3 odmiany jęczmienia ze sobą i zobaczę jak na tym wyjdę. W rzepaku tu na forum ludzie opisywali pozytywnie takie eksperymenty, w pszenicy również ;) 

Opublikowano

Moglibyście napisać swoją agrotechnikę w jęczmieniu ozimym? Mam zamiar posiać go pierwszy raz. Ile azotu dajecie i w ilu dawkach i po ile. Opryski na jesień wiosnę. Bardzo bym był wdzięczny za wszelakie informacje.

Opublikowano
Dnia 6.08.2018 o 09:10, kamilc017 napisał:

Moglibyście napisać swoją agrotechnikę w jęczmieniu ozimym? Mam zamiar posiać go pierwszy raz. Ile azotu dajecie i w ilu dawkach i po ile. Opryski na jesień wiosnę. Bardzo bym był wdzięczny za wszelakie informacje.

Poszukaj informacji na stronie  ja tam szukałem zalecen http://www.akademiajeczmienia.pl/agrotechnika na temat nawożenia i siewu. Opryski to standardowo: na jesien od chwastów, wiosną ewentualna poprawka + moddus raz, t1, t2, t3 zalezy od roku.

Opublikowano

Orkę najlepiej jesienią, żeby zatrzymać jak najwięcej wody, a wiosną też jak najmniejsza ilość zabiegów, żeby nie przesuszać gleby. Ten rok najlepiej uwidocznił różnicę między orką jesienną, a wiosenną szczególnie na piaskach 

Opublikowano
Dnia 10.08.2018 o 19:06, Przem00 napisał:

Poszukaj informacji na stronie  ja tam szukałem zalecen http://www.akademiajeczmienia.pl/agrotechnika na temat nawożenia i siewu. Opryski to standardowo: na jesien od chwastów, wiosną ewentualna poprawka + moddus raz, t1, t2, t3 zalezy od roku.

t3 w jęczmieniu ozimym ?  Chyba przesada.
a co do samego nawożenia do nie żałuj mu magnezu. Na ściernisko przed orką dolomit albo kizeryt z pierwszą dawką azotu na wiosnę.