Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, oregano napisał:

Tzn? Zasadniczo nie ma różnicy, ale o co konkretnie pytasz?

Chodzi o zabezpieczanie przed chorobami i dóbr ŚOR. Czym z reguły jedziesz T2 w jęczmieniu?

Opublikowano

Jeczmien jary bbch 32 czy mogę dać saletre w deszcz bo nie mogę się obrobić ze 40n czy lepiej bliżej soboty jak obeschnie dzisia cały dzień padało jutro to  samo padać ma nie było deszczu od miesiąca ale i tak goni

Opublikowano
9 godzin temu, Yankess napisał:

Chodzi o zabezpieczanie przed chorobami i dóbr ŚOR. Czym z reguły jedziesz T2 w jęczmieniu?

Mniej więcej tak samo. Jak zaczynają się pokazywać ości to dla mnie ostatni moment z takiego optymalnego czasu. Czym pryskam? Soligor lub Duett Ultra, z reguły tym drugim.

Opublikowano (edytowane)

Panowie jak u was jęczmienie jare wyglądają ? W jakiej macie fazie bo u mnie już chyba łapie flagowy liść (oglądana plantacja z daleka) i mam jeszcze problem z siatkową plamistością co polecacie na to ?

Edytowane przez rolnik31
Opublikowano
Jakimi insektycydami pryskacie jęczmień jary? Mam jakiegoś potwora który żyje w środku jeczmienia... Bi 58 0.5l/ha tego nie wzięło... mam zdjecie w galerii. Przegryza dziury po całości w środku. W fazie krzewienia robal był malutki w okolicy pierwszego kolanka, teraz jest na wysokości kłosa i niszczy liść flagowy razem z kłosem ._.
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Ist napisał:

Jakimi insektycydami pryskacie jęczmień jary? Mam jakiegoś potwora który żyje w środku jeczmienia... Bi 58 0.5l/ha tego nie wzięło... mam zdjecie w galerii. Przegryza dziury po całości w środku. W fazie krzewienia robal był malutki w okolicy pierwszego kolanka, teraz jest na wysokości kłosa i niszczy liść flagowy razem z kłosem ._.

Dursban daj na wieczor

Ile dajecie medaxa mdusa na 1 skracanie nawozenie lacznie okolo 150n dwie dawki jeczmien jary wilma

Edytowane przez d4rek
Opublikowano (edytowane)

5 maja zastosowałem w jęczmieniu jarym Fenoxinn 0,5l i Galaper 0,4l niestety chyba z powodów suszy środki jedynie przyhamowały chwasty Głównie występuje komosa biała, rdest, chwastnica jednostronna. Czym byłoby to najlepiej poprawić tak aby nie wpłynęło negatywnie na jęczmień? Jest teraz w fazie pierwszego kolanka (na głównych źdźbłach jest od 1cm do 3 cm)

Edytowane przez usieq96
Opublikowano
Dnia 16.05.2018 o 19:36, Thorod napisał:

Mam w jęczmieniu ozimym takie przypadki poskrecanych lisci lub chachli (wlosow) ktos wie co to moze byc?

Tydz temu robiony t2 artea 0,4 + azoksystrobina 0,5/ha

IMG_20180516_184353.jpg

IMG_20180516_184416.jpg

to drugie zdjęcie to chyba ci czubki kłosa robale podgryzły(np.żółwinek zbożowy,lub lednica zbożowa), też miałem coś podobnego rok temu. Ewentualnie jak masz kłosy pozawijane to jeszcze mogą być uszkodzenia herbicydowe ale u ciebie na zdjęciach tego nie widzę.

Opublikowano
w jakiej dawce ten dursban w zbożu? nie widzę nigdzie rejestracji :p Czy można razem z dursbanem pojechać z mikro + siarczan mg + mocznik?
+ czy to jest insektycyd systemiczy i zabezpiecza plantacje na jakiś czas?
Opublikowano (edytowane)

Co polecicie na T2/T3 w jęczmieniu jarym ? Na T1 poszedł tilt turbo w dawce 1l. Odmiana to Bryl w intensywnej uprawie. Narazie liść podflagowy ale teraz wegetacja zapiera... Wszystko w oczach rośnie więc już musze myśleć. Myślałem prysnąć jak będzie początek kłoszenia czy może lepiej wcześniej?

Edytowane przez rolnik31
Opublikowano
6 godzin temu, Ist napisał:

Ja kupiłem Falcona na T2 ale nie wiem czy będę robił bo przez susze teraz dopiero robiłem T1 ._.

Nie wiem po co pryskasz falconem. Osobiście dałem mu 3 próby i za każdym razem słabo działał a tani to on nie jest.

Opublikowano

Patrzyłem i szukałem i wymyśliłem takie coś na T2/T3 w jęczmieniu 

Tebu 250g/ha

Propikonazol 125g/ha

Fenpropidyna 350g/ha

Epoksykonazol 70g/ha 

Co wy na taką mieszaninę powiecie ? Koszt w granicach 150 zł nawet mniej. Da radę to utrzymać flagę i kłos w zdrowotności ?

@Ist właśnie coś koło 0.7l do 0.9l jechałem i średnie efekty po tym były.