Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie kupilem herbicyd expert na jeczmien ozimy, ale zauwazylem jeszcze ze mszyca mi jeczmien atakuje czy moge dodac do tego insektcyd na ta mszyce i zrobic zabieg 2 w 1???

Opublikowano

Możesz ,a nawet musisz ,u mnie się w tym roku już nie wjedzie w pole ,oby nie było mszycy

Opublikowano

Siał ktoś jęczmień jary w monokulturze?

Ziemia  w przewadze IIIa do IVb trochę  V. Zasiany był Kucyk. Jakby zmienić odmianę na np Soldo, Eunova lub Basic? Wyszłoby coś  z tego czy odpuścić?

Opublikowano

ogólnie da radę. ale trzeba bawić się poplonami. facelia, gorczyca....

tylko do uprawy trzeba się przyłożyć. czyli pług i orka na 10-15 cm. potem agregat. lub chociaż brona w poprzek. i zasiać. i tu też trzeba się przyłożyć. polecam wykonać to normalnym siewnikiem (tylko przestawić na wysiew drobnych nasion)

potem przed kasacją poplonu z 500 kg. wana węglanowego. (pierwsze 2-3 lata spokojnie może być około tony) potem nie ma co szaleć.

naworzenie w pierwszych 2 latach było 200 kg polifoski i 300 kg saletrzaku.

obecnie 100-150 kg kornkali lub 200 kg polifoski 4 (fosforu jest opór w glebie) i 200 kg saletrzaku.

mam identyczne ziemie jak ty.... sieje na 4ha. plon spokojnie około 6 ton można uzyskać.

dla sceptyków powiem tylko że jęczmień rośnie około 4 miesięcy  (01.04-01.08) dobry poplon zasiany ok 20.08 rośnie 3 miechy  kasacja od 20.11 (taki teraz mamy klimat). u mnie lepiej to się sprawdza niż obecnie uprawa pszenicy....

do tego wymiana materiału co 2 lata. i jeśli zachodzi taka potrzeba to w drugim roku siewu jęczmienia. oprysk na perz 2 tygodnie przed zbiorem. lecz jeśli nie używasz grubera lub talerzówki. to z perzem nie będzie kłopotu.

z orką nie ma co szaleć. do 20 cm. ale można dołożyć dodatkowe spulchniacze za płozami na około 10-15cm.

Opublikowano

Chciałbym sprzedać jęczmień jary na siew pierwszy raz po centrali i z tego co wiem to agencja nasienna lubi sie czepiać.

Jak dobrze proponujecie sformułować ogłoszenie aby wszystko było w pożądku

Opublikowano (edytowane)

W jęczmieniu ozimym planuję dać 3-4 dawki, w sumie ok 170kg czystego N na ha, a jeżeli chodzi o jary to przed siewem w tym roku przewiduję u mnie salmag

Edytowane przez krilan06
Opublikowano

Po co tyle dawek w jeczmieniu? Wg mnie 2 to max, startowa i strzelanie w zdzblo, jeczmien ma krotki okres wegetacji i nie wyrobisz sie z 4 dawkami a i sensu to duzego nie ma.

Opublikowano (edytowane)

U mnie jęczmień na stanowisku po pszenżycie chyba wypadnie ,najgorzej go dobiła żółta karłowatość a w optymalnym terminie nie mogłem zrobić oprysku na mszyce bo ciągle padało ,zrobiłem to ponad tydzień później gdy plantacja już była bardzo pożółkła ,za to na dwóch stanowiskach po owsie jęczmień wygląda ładnie ,jeśli nie wymarznie to zapowiada się dobrze.

Edytowane przez Sylwekx25
Opublikowano

PH było na poziomie 5.5 do 6. Jak pogoda pozwoliła opryskałem środkiem na mszyce ,plus grzybobójczym ,na dwóch kawałkach na którym zaczął dopiero żółknąć pomogło ,żółte place na polu zniknęły i całość się ładnie zazieleniła.

Opublikowano

To wydaje mi się, że sam sobie odpowiedziałeś. Jeśli zastosowałeś na stanowisku po owsie wcześnie  fungicyd i się zazieleniło to obstawiałbym grzyba. Dodatkowo owies jest najlepszą rośliną przedplonową ze zbóż, fitosanitarną więc i presja chorób będzie mniejsza jak po pszenżycie. 

Oprócz grzyba obstawiam brak Mg.