Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem 0,3 modusa (o ile nie dawałeś nic na kolanko) to trochę mało. 

W tej fazie to 0,5 cerone lub odpowiednika robi w jęczmieniu robotę. 

Niestety nic nie dane było na kolanko,bo sie nie zapowiadał na taki. Myslisz że by ja dać Ceone? czy zaczekać jak sie bedą osci pokazywac?

Edytowane przez lebek5
Opublikowano

Jak są warunki to bym dawał. Ile go zasiałeś? 

siany 210,kg ale w tym roku jest bardzo duzo  opadów cały kwiecień  padało, i połowę maja  a teraz jak jest 24-28 stopni to co trzy dni dolewa, wilgoci jest pod dostatkiem warunki ma super, do niedzieli zapowiadaj piękna pogodę słonecznie i do 28stopni.

post-24399-0-44187500-1496323255_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Siemanko, mam pytanie dotyczące ochrony fungicydowej  jęczmienia jarego odmiany Ella. Obecnie znajduje się w w początkowej fazie strzelania w żdzbło i chciałbym zastosowac mieszanine trzech preparatów: Propiko 250 , Corbel 750, Mirage 450  każdego po pół litra, co daje odpowiednio 125 g propikonazolu, 375 g fenpropidyny i 225g prochlorazu. Co sądzicie o tej mieszance?

Edytowane przez JarekR92
Opublikowano

siany 210,kg ale w tym roku jest bardzo duzo  opadów cały kwiecień  padało, i połowę maja  a teraz jak jest 24-28 stopni to co trzy dni dolewa, wilgoci jest pod dostatkiem warunki ma super, do niedzieli zapowiadaj piękna pogodę słonecznie i do 28stopni.

210 kilo to strasznie dużo ja w tym roku wysiałem 125 kg i gęstość jest taka sama jak u ciebie ja swój już prysnąłem poszło 0.7 Cerone co roku tak robię i zawsze ustoi 

Opublikowano

No to ja już nic nie pomogę. Z taką gęstością siewu będzie bardzo trudno go utrzymać. 

210 ale swoje nasiona. Tak czy siak przy tej pogodzie to za dużo. Jak myślisz dawać dziś cerone? jak tak to ile i czy pryskać w słoneczny dzień?

Opublikowano

Mam taka sama sytuacje mój wygląda jeszcze gorzej.

Dałem cerone w poniedziałek w dawce 0,7/ha okolo  godziny 19 była ładna pogoda tem okolo 22st.

Wczoraj sprawdzałem wyraźnie przyhamował przez ostatni dni. Ale on działa tylko do 5 dni wiec nie wiem co teraz

Opublikowano

210 ale swoje nasiona. Tak czy siak przy tej pogodzie to za dużo. Jak myślisz dawać dziś cerone? jak tak to ile i czy pryskać w słoneczny dzień?

Możesz dać zaszkodzić nie zaszkodzi ale czy utrzyma to gwarancji nikt nie da.. Co do warunków ja bym pryskał wieczorem koło +/- 19.

Opublikowano

Mam problem z Jęczmieniem siałem go niestety 20 maja takie pole poschodził dobrze ale w niektórych miejscach zrobiły się białe koncuwki w miejscach co stała woda i na piasku nic nie siałem nawozu pod korzen teraz posialem saletrzaku 150 kg/h i 75kg fosforowo potasowego bo mi został

Opublikowano (edytowane)

Panowie

Mam problem odnośnie jęczmienia jarego, jest on w fazie BBCH 37 nawet 39 i tak na jednej plantacji żółkną liście i rdza a na drugiej chyba skrzypionka i mszyce dają się we znaki, liście są pozwijane i i pogryzione. Na grzyba było pryskane Zenitem lecz on nie pomaga za bardzo juz po raz2 sie an nim przejechałem nie polecam go. Co polecicie na mszyce i skrzypionkę, Bi 58? A na grzyba?

Czy to są objawy chorób szkodników, co to może być  

post-163169-0-51857000-1496414063_thumb.jpg

Edytowane przez rolnik31
Opublikowano (edytowane)

Panowie

Mam problem odnośnie jęczmienia jarego, jest on w fazie BBCH 37 nawet 39 i tak na jednej plantacji żółkną liście i rdza a na drugiej chyba skrzypionka i mszyce dają się we znaki, liście są pozwijane i i pogryzione. Na grzyba było pryskane Zenitem lecz on nie pomaga za bardzo juz po raz2 sie an nim przejechałem nie polecam go. Co polecicie na mszyce i skrzypionkę, Bi 58? A na grzyba?

Czy to są objawy chorób szkodników, co to może być  

Danadim 400 EC Ja dawałem na skrzypionkę  i mszyce i czysto jest .

Fandango 200 EC dwałem na grzyba 

Ja bym radził ci dać Siarczan magnezu + Foliq azotowy 5l +Danadim 0,5 i jąkąś grzybówke i będzie git 

Edytowane przez Moris7598
Opublikowano

MIkro i reszta było już zapodane tydzień temu z wylegaczem widać troszkę pomogło ale chyba insekty robią swoje. A co do grzyba to Fandango wystarczyłoby już do końca? Da on sobie radę? 

Opublikowano

Witam mam pytanko odnosnie jeczmienia ozimego ciezka mokra wiosna nie pozwolila mi na polowie pola wykonac opryskow na chwasty nawoz z siewki lecialem z mysla ze sie pozniej wjedzie ale sie nie dalo ale jeczmien ladnie szedl razem z tym co popryskane ale razem z nim chwasty rok temu na sciernicmo byl randap i moje pytanie brzmi czym to teraz popryskac teraz faza kloszenia badz przed zbiorem zeby sie dalo to jakos wymlocic normalnie?

Opublikowano

MIkro i reszta było już zapodane tydzień temu z wylegaczem widać troszkę pomogło ale chyba insekty robią swoje. A co do grzyba to Fandango wystarczyłoby już do końca? Da on sobie radę? 

Fandango wystarczy do końca to jest jeden z najlepszych środków . tylko cena ładna .

Opublikowano

Jęczmień jary Kucyk, siew 160kg/ha , siew w drugiej połowie marca( jak na tą wiosnę z perspektywy czasu o 40kg za dużo), widoczne po 1 mm wąsów, łan, że igły nie idzie wsadzić, wysokość około 50cm, po rozchyleniu nad szyjką korzeniową przy ziemi masa mszycy - czym ją potraktować, aby poczuła zabieg? Obawiam się że tanie pyretroidy jej nie sięgną - chyba że dużo wody + mała prędkość? Co radzicie?

Opublikowano

Asharot ja Traktaorka na gonsienicach nie posiadam a nie tylko ja zostałem w tym problemem a ci którzy posiali wcześniej na dołkach siali od nowa nie wiem czy było warto wcześniej siać

Opublikowano

witam co to moze byc na jeczmieniu jarym ns lisciach pojawily sie jakies czarne robaki i liscie sa pogryzione co to jest i czy prysksc na to i czy oprysk na grzyba mozna mieszac na robaka