Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój siany 25 marca wyszedł na wierzch w jakiś 70% - jak śliwowica :P

Opublikowano

U mnie zasiany może dopiero będzie brał się do wschodów. @Renault85-14TX co się działo dokładnie?

Załapał go mróz i zrobił się jak by żółty i stanął w miejscu nie chciał rosnąć, nie mogłem go wcale bujnąć do życia ani nawozem ani odżywkami. Przez dwa lata zrobiłem taki błąd bo był siany końcem marca i przez dwa lata ta sama sytuacja że mróz przytrzymał go strasznie, a 2 lata temu siałem 18 kwietnia i mogę powiedzieć że to był najlepszy jęczmień jak miałem do tej pory. Wyskoczył z ziemi po 5 dniach i cały czas szedł w górę i oddał najlepszy plon. W tym roku mam zamiar siać albo w sobotę przed świętami albo aż po świętach. 

Może teraz tu mnie niektórzy wyśmieją ale powiem. Mój dziadek mówił tak że jęczmień lubi ciepłą ziemię i to sie jednak sprawdza bynajmniej w moim przypadku. 

Opublikowano

@Renault85-15TX - to nie ma z czego się śmiać, ale to jest prawda prawd z tym siewem. W ubiegłym roku u mnie też wszyscy sieli po 20 marca jęczmień, ja jako jedyny chyba z okolicy siałem po 1 kwietnia. Faktycznie teoria się potwierdziła złapał przymrozek zrobił się żółty i "żył bo musiał jakoś żyć". Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu jak co niektórzy w ubiegłych latach.

Opublikowano

Mnie tak kusiło wczoraj posiać jęczmień bo wszyscy już wczoraj kończyli siewy ale na szczęście siew buraków mi w tym przeszkodził a dzisiaj deszcz i po sieje pewnie aż po świętach i to będzie dobra decyzja. Myślę że ten 18 - 20 kwietnia to będzie już idealnie na siew w naszym klimacie :D

Opublikowano (edytowane)

Ja posialem jęczmień browarny 27 marca pogodę mieliśmy super po 20 st słońce i dużo wilgoci w ziemi, teraz chłodniej będzie ale przymrozkow nie zapowiadają u nas i na brak deszczu nie ma co narzekać. Na polu już zielono i zastanawiam się czy pojechać CCC na krzewienie lepsze? Stosuje ktoś? Odmiana to Concerto

Edytowane przez panRys87
Opublikowano

Właśnie co z tym jęczmieniem począć??cały zeszły tydzień na zmianę deszcz/deszcz ze śniegiem, w polu mokro.Wczoraj udało mi się z nawozem wjechać, dziś chciałem zawlec jutro siać.Cała noc lalo, woda na polu stoi. Co robić?Jako że dopiero zaczynam przygodę z rolnictwem pare bardziej doświadczonych osób mi troche doradza.Jedni mowią że mogłem wcześniej siać, z kolei inni mowią, zeby poczekać i dopiero po świętach działać. Jako że nie mam doświadczenia sam nie wiem co robić , bo na najbliżej dni zapowiadają deszcze aż do świąt i zimno.ktoś cos podpowie doradzi??

Opublikowano

Mnie tak kusiło wczoraj posiać jęczmień bo wszyscy już wczoraj kończyli siewy ale na szczęście siew buraków mi w tym przeszkodził a dzisiaj deszcz i po sieje pewnie aż po świętach i to będzie dobra decyzja. Myślę że ten 18 - 20 kwietnia to będzie już idealnie na siew w naszym klimacie :D.

Ja mogłem dziś posiać ale też czekam na poświętach, 4 ha zmarnować szkoda, a jak przyjdzie ciepło to i tak razem wzejdzie co by dziś posiał.
Opublikowano

heh 18-20 kwietnia to trochę późno max do 15 kwietnia ^^

Nie wiem czy się wyrobię do 15 kwietnia bo święta i roboty mam jeszcze sporo do tego deszcze nadają także pewnie wyjdzie siew po świętach ale będzie wilgoć nadają ciepło po świętach to wyskoczy moment do góry i wyjdzie na to samo jak bym za siał w tym tyg. :)

Opublikowano

ja w ubiegłym roku zasiałem większość przed 10 marca a 1ha po 10 kwietnia (przesiałem pszenżyto) i to siane w kwietniu dało o ponad 30 procent mniej i ja zawsze sieje jak najwcześniej się da a z tymi przymrozkami to w maju na ogrodników też może przymrozić więc może zasiać w maju?

Opublikowano

Jak mi się ze chce to zrobię wam ilustrację co tygodniową jęczmienia od zasiewów aż po zbiór i zobaczycie czy będzie tak źle jak tu niektórzy dramatyzują. 
post-68150-0-75597400-1491934499_thumb.jpg
Tak wyglądał jęczmień siany 2 lata temu 21 kwietnia oddał lekko ponad 6 ton bez dużego nakładu. 

Opublikowano

Mogłoby być 6.5t  :). Jestem z podlaskiego i gdybym miał odpowiednie warunki to leciałbym końcem marca nie później. 

W tym roku 1 i 4 kwietnia a i tak były miejsca gdzie było mokro. 

W tamtym roku siałem coś przełom marca/kwietnia przyszedł przymrozek skosiło czubki liści, ale bezproblemowo odbił. 

Tak jak piszą, przymrozki mogą być i w maju, ale ja nie zamierzam czekać. 

Opublikowano

ja już drugi sezon stosuje sistive i powiem że warto. W tym roku wszystkie oziminy były tym doprawiane w ilości 100 ml/100 kg ziarna i po zimie wszystko zdrowe , że miałem dylemat teraz  czy pryskać na T1, w tamtym roku jęczmień jary pryskany tylko na flagę i oddał ponad 6 ton przy moim zdaniem ekstremalnym roku(maj bez deszczu) , choć ciężko mi się odnieść czy to zasługa sistivy czy przebiegu pogody, miałem też na próbę doprawione pszenżyto i też plonowało mimo takiej suszy rewelacyjnie ponad 9 ton/ha , ale w tym przypadku jechałem grzybówką  w T1 iT2, bo do końca nie wierzyłem że można ominąć T1, w tym roku na pewno odpuszczę T1 na bardzo słabej glebie na życie zaprawionej sistiva , jak na razie bardzo zdrowe

Opublikowano

Kolego im suchszy rok tym mniej atakują patogeny. Zrozumiałbym gdyby trzymało dobrze przy mokrym przekropnym roku. 

Ogólnie to ja też z jednym zabiegiem fungicydowym w fazie strzelania w zdzbło 6t przy kinto duo, także bez szału. 

Opublikowano

Czy ktoś z was stosuje systiva? Z jakim skutkiem?

Ja w tym roku pierwszy raz i jak na razie wrażenia super. Jak na razie wszystko zdrowe i zapowiada się, że faktycznie przy tych warunkach co u mnie nie trzeba będzie robić T1. A to o tyle dobrze, że Systiva wychodzi taniej niż fungicydy które stosowałem. Zobaczymy jak plonowanie będzie, napewno się pochwalę :D