Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.czy do zabiegu w jeczmeiniu na grzyba moge dodac srodek owadobójczy atena z rzepaku ?chodzi glownie o skrzypionke zeby ja wzielo. Skoro klos juz jest wyczuwalny skrzypionka jeszcze cos go skroci?

Opublikowano

jeczmień zaczyna sie ķlosic a muszę popryskac Go na skrzypionka.Do tego chciałbym dodac 5 kg saletry wapniowej 5 kg siarczany magnezu i do tego plonvit zboze 2l i tytanit 0.2l ha.Czy taka mieszanka nie uszkodzi jeczmienia?

Opublikowano

nie pryskałem, bo nie miałem za bardzo czasu i sucho było

Można dać te 0,4 l 

Witam mam w jęczmieniu jarym troszkę Owsika a jęczmień pomału się klosi warto dawać pume jeszcze? zatrzyma ten Owsik

Nie, puma w tej fazie może narobić więcej szkód niż pożytku 

Witam.czy do zabiegu w jeczmeiniu na grzyba moge dodac srodek owadobójczy atena z rzepaku ?chodzi glownie o skrzypionke zeby ja wzielo. Skoro klos juz jest wyczuwalny skrzypionka jeszcze cos go skroci?

A w jaki sposób skrzypionka może skrócić kłos? 

jeczmień zaczyna sie ķlosic a muszę popryskac Go na skrzypionka.Do tego chciałbym dodac 5 kg saletry wapniowej 5 kg siarczany magnezu i do tego plonvit zboze 2l i tytanit 0.2l ha.Czy taka mieszanka nie uszkodzi jeczmienia?

Niby nie zaleca się mieszania saletry wapniowej z czymkolwiek, a zwłaszcza z siarczanem magnezu 

Opublikowano

Zastanawiam sie nad tym, co niektorzy wyprawiają... jeczmien zasilają azotem w tej fazie... Po co? chyba tylko po to, zeby źdźblo dluzej bylo zielone w przypadku duzej dostepnosci wody w lipcu.. A stosowanie tego calego Tytanitu, to kompletna komercja..

Opublikowano

Cześć wszystkim mam pytania odnośnie jęczmienia jarego odmiana kucyk nawozenie 180N klasa ziemi 4b i 5a

skracane 0.4 moddusa na pierwsze kolanko teraz  jest pokazują się pierwsze ości ma wysokość 30 do  35cm  czy skracać ceronem teraz czy już starczy jęśli tak to w jakiej ilości?

wykonać zabieg  insekcydami  fastac 100ec teraz na  jęczmień czy poczekać aż się wykłosi?

Opublikowano

Cześć wszystkim mam pytania odnośnie jęczmienia jarego odmiana kucyk nawozenie 180N klasa ziemi 4b i 5a

skracane 0.4 moddusa na pierwsze kolanko teraz  jest pokazują się pierwsze ości ma wysokość 30 do  35cm  czy skracać ceronem teraz czy już starczy jęśli tak to w jakiej ilości?

wykonać zabieg  insekcydami  fastac 100ec teraz na  jęczmień czy poczekać aż się wykłosi?

Ja bym odpuścił sobie już to skracanie, Fastac możesz dać teraz. Ale z azotem to chyba lekko przegiąłeś ile Ci sypie taki jęczmień na 5a? Bo nawożenie na 8-9 ton 

Opublikowano

Jęczmien to nie pszenica 180 N ? taaa heh kity to w sejmie wciskać

Za takie nawożenie to można stracić cżęść dopłat ;)

Opublikowano

Do jakiej fazy rozwojowej jęczmienia jarego można zastosować Pumę. Na ulotce jest o początku strzelania w źdźbło. A jak to wygląda w praktyce?

Opublikowano

Ja bym odpuścił sobie już to skracanie, Fastac możesz dać teraz. Ale z azotem to chyba lekko przegiąłeś ile Ci sypie taki jęczmień na 5a? Bo nawożenie na 8-9 ton 

Dzięki za odpowiedz

Dlatego takie nawożenie  ponieważ jest mieszanka jęczmień z pszenicą jarą 

pszenica jara ona pobiera 30N na każdą tonę  ziarna 

klasa ziemi jest 4 tylko miejscami trochę trafia się 5 klasy

Michalmeer

Jęczmien to nie pszenica 180 N ? taaa heh kity to w sejmie wciskać

ps dzięki za  kreatywną odpowiedz

Opublikowano

witam mam mieszankę jęczmienia, pszenicy i owsa i zauważyłem sporo skrzypionki i czy jak się zboże kłosi i miejscami już kwitnie to czy mogę pryskać na robaka? i czy przy okazji jak będę jechał można coś dodać do środka na robaki np. siarczan magnezu, odżywki ?