Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie kucyk 122 kg/ha nie pamiętam parametrów.

Nie za mało? Kucyk ma dość grube ziarno.

U mnie Kucyk przy MTZ 49,72 wysiałem 149 kg a Penguin przy MTZ 47,25 wyszło 150 kg i myślę że za dużo ;/

Co do nawożenia to poszło 150 kg mocznika. 

Opublikowano

Jeżeli pogoda dopisze to celuje w 7 ton, także lepiej niech jest tego azotu troszkę więcej. A i według mnie jęczmień jary nie ma dużo mniejszego potencjału plonowania niż pszenica. Dziś zacząłem siać jęczmień, na początek Ella 160 kg/ha 

Opublikowano

A kto to może wiedzieć co to będzie. 

Jeżeli pogoda dopisze to celuje w 7 ton, także lepiej niech jest tego azotu troszkę więcej. A i według mnie jęczmień jary nie ma dużo mniejszego potencjału plonowania niż pszenica. Dziś zacząłem siać jęczmień, na początek Ella 160 kg/ha 

Jaki przedplon pod te 7t?

Opublikowano

Zyto 6,5 tony z hektara i pszenżyto 6,5 tony z hektara, wiem że przedplony chyba najgorsze jakie mogą być (zboża) ale w tym roku ella sypała prawie 6 ton przy jednym zabiegu fungicydowym i nawożeniu 150 N no i jeszcze mikroelementy. 

Opublikowano

U mnie Basic w poprzednim sezonie plonowal srednio 6,5 t/ha. Siew 10 kwietnia, 170 kg. MTZ nie okreslona. N 105kg/ha. jesienią pod orke ok.60 ton obornika na ha. W tym roku wysiew nie wiecej niz 150 kg przy MTZ.57 gr.

Opublikowano

Zyto 6,5 tony z hektara i pszenżyto 6,5 tony z hektara, wiem że przedplony chyba najgorsze jakie mogą być (zboża) ale w tym roku ella sypała prawie 6 ton przy jednym zabiegu fungicydowym i nawożeniu 150 N no i jeszcze mikroelementy. 

kolego nie ogarniam jak mogłeś mieć żyta 6,5t/ha a jeczmienia tylko 6t/ha przy tak wysokim nawożeniu jeczmienia jak to robisz,zastanawiam się też nad nawożeniem żyta że takie plony osiagasz

Opublikowano

Na żyto poszły lepsze fungicydy, a jęczmień był za rzadko posiany (mój błąd) no i był tylko jeden fungicyd i to w dodatku z dolnej półki także choroby go troszkę męczyły. Nawożenia na żyto nie pamiętam, co 6,5t/ha żyta to dużo? 

Opublikowano

Mam kłopot z jęczmieniem eunova. Wziąłem go z centrali w zeszłym roku i chciałem zasiać też w tym roku w mieszance. Ale ma takie wąsy/ości... nie wiem jak to nazwać. Niby na pierwszy rzut oka jest tego mało, ale w siewniku sie zapycha przed rolkami i nie leci. 

Rozmawiałem już ze sąsiadem i ma jakąś tam mieszankę ale trochę mi szkoda bo ten już mam wyczyszczony. 

Jest jakaś metoda żeby coś z tym zrobić? Dlaczego taki ogonek został, to od młócenia?

Opublikowano

Mam kłopot z jęczmieniem eunova. Wziąłem go z centrali w zeszłym roku i chciałem zasiać też w tym roku w mieszance. Ale ma takie wąsy/ości... nie wiem jak to nazwać. Niby na pierwszy rzut oka jest tego mało, ale w siewniku sie zapycha przed rolkami i nie leci. 

Rozmawiałem już ze sąsiadem i ma jakąś tam mieszankę ale trochę mi szkoda bo ten już mam wyczyszczony. 

Jest jakaś metoda żeby coś z tym zrobić? Dlaczego taki ogonek został, to od młócenia?

U mnie też ta odmiana trzyma ości. Albo osłony na bęben młócący albo poczekać z koszeniem dłużej.

Opublikowano

Zasiałem dziś 3 ha, ale 2 osoby musiały z tyłu na podeście siedzieć i pilnować. Ogólnie nie ciekawie to wyglądało, bo mieszam zaprawę w siewniku i trochę byli różowi. Nie wspomnę że wolniej o jeden bieg jeździłem. Jeżeli znowu się tak wymłóci to więcej nie będę go siał.