Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam na jednej działce z jęczmieniem ozimym browarnym miejsce w którym jest znacznie słabszy nie wiadomo dlaczego. Kolor ma ok ale coś nie kwapi się rosnąć i jest trochę rzadszy. Reszta pola ok, ładnie rośnie a w tym miejscu tak mozolnie to idzie. Macie jakieś pomysły jak temu zaradzić ? 

Opublikowano

To pytanie jest kierowane do osób które musiały likwidować plantacje. Chodzi o pH, zasobność gleby wykonywane opryski nawożenie uprawę generalnie wszystko co było robione od zbioru przedplonu. Może uda się coś wspólnie wymyślić co się dzieje z tymi roślinami.

Opublikowano

a u mnie Souleyka nadal rosnie dałem mu szanse chociaz tak naprawdenie nie jest w takim opłakanym stanie ale pierwszy raz mam taki słaby jeczmien w porównaniu do innych lat,dzisiaj jeszcze dostał saltry i trzeba czekac na to ciepło a wtedy wykonac zabieg T1

Opublikowano

Ja mam jęczmień całkiem fajny. No może na jednym kawałku fajny a na drugim koło domu bardzo dobry. I dziś na ten bardzo mocny pojechałem wypróbować rozsiewacz i wysiałem 250kg na jakieś pół ha. I zastanawiam się ile teraz modusa muszę wypryskać żeby go nie zwałowało  do żniw. Co radzicie? Dobrze że nie wsypałem więcej nawozu i nie zasiliłem tak całego kawałka. Niezły ubaw by sąsiedzi mieli.

Opublikowano

na robaka jak to napisałeś powinno się wykonać zabieg lub kilka na jesieni w jęczmieniu to bardzo ważne  bo jest on atakowany przez mszyce które są wektorem  choroby która nazywa się żółta karłowatość jęczmienia jeżeli to jest u was trzeba się liczyć z obniżką plonu rzędu 50-80% może też to być pałecznica lub mozaika żółta

to jechać teraz na mszyce ? uratuje się coś ?

Opublikowano

Teraz to jest już "po ptokach"

Póki co zauważyłem jeden skasowany jęczmień w okolicy. U mnie są gdzieniegdzie place, gdzie liście zaczynają żółknąć. Będę dobrej myśli :)

Opublikowano

Mam hektar jęczmienia ozimego po prostu tragedia w tym roku, po zimie jak co roku był żółty ale zawsze na wiosnę ruszył i był piękny a coś mi się zdaje że mrozy go wykończyły głównie wahania temperatury. Zasiliłem dolistne go odżywką z magnezem i mocznikiem ale jest sucho jak pieprz w końcu coś leci oby jak najdłużej.

Opublikowano (edytowane)

Jęczmień Ozimy Job siany późno bardzo ładnie przezimował .Straty na poziomie 10 % wiec nie jest źle.Sasiada siał 10 dni wczesniej i 50 ha straty na dzis 50% ale ratuje go nie chce przesiewać :)

Edytowane przez Adrenalinaa
Opublikowano

Pryskałem na jesień bizon-em ten jęczmień ozimy i czy mogę zasiać (jak ten nie ruszy) jary jęczmień bo na etykiecie nie pisze nic o uprawie jęczmienia w razie likwidacji łanu?

Opublikowano

Teraz to jest już "po ptokach"

Póki co zauważyłem jeden skasowany jęczmień w okolicy. U mnie są gdzieniegdzie place, gdzie liście zaczynają żółknąć. Będę dobrej myśli :)

a ja mam nadzieje że jak zrobi się ciepło to wtedy lepiej ruszy bo kolega ma dwie odmiany jęczmienia i jedna tą co mam też tak wygląda a druga ładna zielona jest

Opublikowano

Zobacz na etykiecie musi być punkt - Następstwo roślin :)

Właśnie że pisze że można uprawiać pszenicę jarą,owies i kukurydzę więc teraz jestem w kropce bo wynika że nie można uprawiać jęczmienia??

Opublikowano

No jak nie można, pszenica jara niczym się nie różni od jęnczmienia. Siej napewno nic się nie stanie.

Zawartość substancji czynnych: diflufenikan (związek z grupy pirydynokarboksamidów) - 100 g/l (9,48%), florasulam (związek z grupy triazolopirymidyn) - 3,75 g/l (0,36%), penoksulam (związek z grupy triazolopirymidyn) - 15 g/l (1,42%).

Potwierdzi ktoś że jęczmieniowi jaremu nic nie będzie??