Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Z azotowych to Ameryki nie odkryję ale stosuję saletrę, saletrzak i mocznik. Saletrosanu i innych z siarką nie stosowałem więc nie powiem jak ze skutecznością. Na 1 dawkę zwyklę daję saletrę amonową-dawka zależna od rozwoju plantacji. Druga dawka-saletrzak(najlepiej przed deszczem lekkim) później w miarę konieczności dokarmiam mocznikiem w formie dolistnej+siarczan+mikro. Ja też zaczynam przygodę z jęczmieniem ozimym, i jak na razie to czekam na stopniowe ochłodzenie- presja mszyc i mączniaka jest ogromna.

Opublikowano

Wziąłem 2,5ha w dzierżawę ,pole to taka łąka ale bardziej ugór , skoszone było orkanem, opryskane glifosatem , wapno magnezowe 3t/ha i orka. Bede siał jęczmień jary , zamierzam dać jakieś PK przed siewem i tu mam problem czy podać to w formie polifoski np. 6 czy lepiej sól potasową i polidap? i  w jakich dawkach ? jak rozwiązujecie brak magnezu w glebie też jakiś nawóz czy odżywka typy siraczan-magnezu? Proszę o cenne rady.  -_-

P.S: Klasa gleby V

Opublikowano

łubin tez mozesz dac zwierzetom szczególnie słodki. A co do jeczmienia to według ,mnie ugór na 99% nie ma uregulowanego pH a to oznacza ze guzik ukosisz a nie 7,5t. Jesli uprawiasz jeczmien to wiesz jakich warunków potrzebuje 

Opublikowano (edytowane)

Wiesz był to ugór przez 3 lata wcześniej było to pole uprawne ,ale teraz jesienią rzuciłem 3t wapna węglanowego ,a wiadomo że wapno węglanowe szybciej działa od magnezowego więc efekty powinny być widocznego już w przyszłym roku. A jaki nawóz polecasz z magnezem aby uregulować jego brak w glebie?

Edytowane przez rolnikursusc3603p
Opublikowano

Wiesz był to ugór przez 3 lata wcześniej było to pole uprawne ,ale teraz jesienią rzuciłem 3t wapna węglanowego ,a wiadomo że wapno węglanowe szybciej działa od magnezowego więc efekty powinny być widocznego już w przyszłym roku. A jaki nawóz polecasz z magnezem aby uregulować jego brak w glebie?

wapno magnezowe też jest węglanowym szybciej działa wapno tlenkowe a weglanowe to wolno i faktycznie jęczmien jary to raczej lipa chyba że bedzie super rozkład opadów jak w tym roku

Opublikowano

to dałeś dolomit czy węglan bo już się pogubiłem? a poza tym co za różnica, węglan w pół roku, choć by był z księżyca nie odkwasi gleby. tak jak biały pisze pH zmieni się dopiero na 2 rok po zastosowaniu tylko pytanie czy jednokrotne wapnowanie przygotuje stanowisko pod jęczmień... Ja bym zasiał łubin wąskolistny (myślę że klasa gleby jest w miarę jak chcesz tam jęczmień siać) sprawdza się w żywieniu trzody a jak uwzględnisz wszystkie dopłaty i agrotechnikę intensywną to tak czy inaczej wyjdziesz na swoje a stanowisko pod przyszłe uprawy miód.

Opublikowano

ja chciałem obsiac łubinem 1 ha przyorac i posiac pszenice ale zrezygnowałem bo drogo to by mne kosztowało, a wiec łubinu sieje sie 150-200kg/ha,cena kg łubinu którego ja miałem kupic to 3.50 a wiec przy wysiewie 200kg/ha to 700zł + nawozy ok.300zł bo sam łubin to raczej na gołej ziemi za wspaniały nie urosnie wiec mozna policzyc jaki to koszt czy wysoki czy niski

Opublikowano

O kurde to jaki łubin chcesz siać na poplon? Z centrali? W mojej okolicy od rolników można kupić żółty za 2,5zł/kg a wąskolistny już od 1zł/kg. Gorzki czyli taki tylko na poplony pewnie da radę taniej

Opublikowano

No tak na nasiona to co innego, dochodzą jeszcze koszty herbicydów i fungicydów ale na przyoranie to nie ma co kupować kwalifikatu. Ważne żeby nasiona dobrze kiełkowały. A po przyoranym porządnym poplonie z łubinu piękny jęczmień urośnie

Opublikowano

witam

mam pytanie, pod jeczmien jary kiedy dac gnojowke, na wiosne przed siewem czy teraz na zime?

nawozy i wapno tlenkowe bede dawal pod korzen. czy musi byc jakis okres czasu miedzy wapnem a nawozem?

Opublikowano

a ja mam takie pytanie ,wiem ze bedziecie narzekac ze sie powtarzam ,ale najlepiej zobaczyc to u siebie

post-124805-0-11953100-1416336898_thumb.jpgpost-124805-0-11953100-1416336898_thumb.jpg

post-124805-0-02610700-1416337009_thumb.jpgpost-124805-0-11723500-1416337072_thumb.jpg

czy to wlasnie faza 1 kolanka

Opublikowano

Nic dobrego to nie wróży. Ale kila lat temu (wtedy kiedy tyle pszenicy i rzepaku poszło całej Polsce zachodniej) żyto przed nadejściem zimy też zaczęło puszczać kolanko co dla mnie było zaskakujące i przetrwało.