Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Jaka dawka solo ?

A powiedz mi jak najlepiej ocenić, czy potrzebne będzie drugie skracanie ? W tej fazie to chyba maksymalnie 0.1 medax max.

Teraz to do pół kilo 0.1 szkoda jechać w jęczmienu 

Opublikowano
4 godziny temu, Gerard123 napisał(a):

👍

R1 szedł medax 0.75 kg

Na R2 dać cerone teraz na wywinięty flagowy czy czekać na pierwsze ości?0.3 wystarczy?

Po takiej dawce medaxa jest sens poprawiać skracanie? Ile poszło azotu?

Opublikowano

Jak masz odmianę podatną na wyleganie to możesz jeszcze dać cerone do fazy pierwszych ości w dawce np 0,7l. U mnie podobne nawożenie, klasa 3 i po 0,6 medaxu nie widzę sensu robić r2. Natomiast kolega ma Aleksandre i zrobił ale ona bardziej podatna na wylęganie jak mój kosmos i jakubus.

Opublikowano

Dzisiaj będę zgłaszał rzepak do ubezpieczenia. W nożcy termometr pokazał-1, więc w późniejszym czasie będą widoczne pewnie uszkodzenia mrozowe. Mam 7 dni na zgłoszenie od zaistniałej szkody. Jeżeli jęczmień jest w fazie ości,  to taki mróz może zaszkodzić? Też warto zgłosić? 

Opublikowano (edytowane)

Podlaskie, jęczmień ozimy pierwszy raz siałem. Na jesieni obornik, mikro. Na wiosnę kizeryt, trochę super fosfatu, saletra, salmag, aminokwasy, zrobiona grzybówka oraz niedawno dopiero na chwasty - ojcowi nie da się przetłumaczyć że za późno.  Od jakiegoś miesiąca prawie brak opadów. 

Zauważyłem, że miejscami ( niektóre części pola) robi się żółte - dolne liście. Czy powodem może być zakwaszona gleba i problem z pobieraniem składników? Czy raczej po oprysku na chwasty? Damy był chwastox Duo, opryskane po niewielkim opadzie dzien wcześniej. 

Edytowane przez wisienka1221
Opublikowano
1 godzinę temu, wisienka1221 napisał(a):

Podlaskie, jęczmień ozimy pierwszy raz siałem. Na jesieni obornik, mikro. Na wiosnę kizeryt, trochę super fosfatu, saletra, salmag, aminokwasy, zrobiona grzybówka oraz niedawno dopiero na chwasty - ojcowi nie da się przetłumaczyć że za późno.  Od jakiegoś miesiąca prawie brak opadów. 

Zauważyłem, że miejscami ( niektóre części pola) robi się żółte - dolne liście. Czy powodem może być zakwaszona gleba i problem z pobieraniem składników? Czy raczej po oprysku na chwasty? Damy był chwastox Duo, opryskane po niewielkim opadzie dzien wcześniej. 

Ciężko chyba stwierdzić co może być dokladnie przyczyną. Po pierwsze dobrze byłoby gdybyś zrobił zdjecie jak to wygląda. Po drugie badania gleby, żeby można było stwierdzić, czy rzeczywiście masz niedobory i niskie ph. Po trzecie jakis zarys opadów z poprzednich miesięcy. 

Opublikowano
35 minut temu, drobny napisał(a):

Agrest robiłeś/będziesz robił T2 czym ?? u mnie straszna susza 4 litry zaledwie w kwietniu

Jakby u mnie zaledwie tyle spadło to bym się zastanawiał nad t2, chociaż u siebie zrobiłem wczoraj głównie z nadzieją na piątkowy deszcz a ten niby odwołali 

Opublikowano

Jakubus 

20250429_164415.jpg

20250429_164640.jpg

20250429_164436.jpg

20250429_164446.jpg

Czy w takiej fazie moge jescze wykonać zabieg skracania. Moddus w dawce 0.1-0.15l/ha ? Nie zaszkodzi ? Ostatnie skracanie było 12 kwietnia T1 iR1. Poszedł Unix 0.53kg/ha + Puro 50EW 0.27l/ha + 0.53kg/ha MedaxMax. 

Opublikowano
3 godziny temu, drobny napisał(a):

Agrest robiłeś/będziesz robił T2 czym ?? u mnie straszna susza 4 litry zaledwie w kwietniu

Właśnie robię zabieg. Priaxor 0,75, tebukonazol 0,5, mospilan 0,2, siarczan 10kg

20250429_165542.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Jedno jest pewne - jak tak dalej będzie padać to te nakłady nam się nie zwrócą 

W moim terenie już miejscami jęczmień popalilo 

Opublikowano

Im gorzej na polach tym taniej na giełdach. Jaja normalnie.

Pszenica 202 euro