Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, STACH1234 napisał(a):

Rzepak kaziu ma stożek na wierzchu to może i nie przeżył , pozostałe mają stożek w ziemi , na dodatek jęczmień w styczniu jest tak jakby przylepiony do ziemi , a mróz w maju trwa max 2 godz. i ziemia w tym czasie  trochę nagrzana   i chroni stożek  rzepak uciekł do góry i z tego ciepła nie korzysta 

Widać że w d*pie byłeś i gówno widziałeś jak to mówią. Na Podlasiu przesiewane kukurydze, jeczmienie, owsy, rzepaki, 2 godziny mróz ale zgubiłeś 1 z przodu bo o 20 już mrozilo, a takich "przymrozków" było kilkadziesiąt. 

Opublikowano

TAAAAAAAAAAAAAA w maju było kilkadziesiąt przypadków przymrozku po 12 godz. i ponad 10 stopni , krasnoludki też w tej bajce były ? Nie twierdzę że mróz tych upraw nie zniszczył , ale takie cuda się zdarzają rzadko i na podlasiu przymrozek w maju to nie żadna nowość , wegetacja wcześniej ruszyła , kilka lat z rzędu ciepłe i wczesne wiosny i  wszyscy myśleli że zawsze tak będzie i ruszyli z robotą za wcześnie , chociaż kuku to nie wiem , bo nie uprawiam ale bardziej wrażliwa na chłód przed wschodami niż po wschodach , bo jak umarznie to się opuści a jak długo nie wyjdzie to zbutwieje 

Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Widać że w d*pie byłeś i gówno widziałeś jak to mówią. Na Podlasiu przesiewane kukurydze, jeczmienie, owsy, rzepaki, 2 godziny mróz ale zgubiłeś 1 z przodu bo o 20 już mrozilo, a takich "przymrozków" było kilkadziesiąt. 

Chłopie on ma swoja wizje życia😂😂😂 Za przeproszeniem taki ,,błazen" na AF🫣

Opublikowano

Dawał ktoś z was może na jęczmień ozimy na pierwszą i jedyną dawkę Rsm 32 w dawce 140-150N czystego składnika? Zastanawiam się tak zrobić w tym roku i interesuje mnie opinia o tym. Dodatkowo będzie szedł jeszcze kizeryt. Część pól w zimowanie weszło w fazie 2-3 liści a część początek krzewienia.

Opublikowano
4 godziny temu, STACH1234 napisał(a):

TAAAAAAAAAAAAAA w maju było kilkadziesiąt przypadków przymrozku po 12 godz. i ponad 10 stopni , krasnoludki też w tej bajce były ? Nie twierdzę że mróz tych upraw nie zniszczył , ale takie cuda się zdarzają rzadko i na podlasiu przymrozek w maju to nie żadna nowość , wegetacja wcześniej ruszyła , kilka lat z rzędu ciepłe i wczesne wiosny i  wszyscy myśleli że zawsze tak będzie i ruszyli z robotą za wcześnie , chociaż kuku to nie wiem , bo nie uprawiam ale bardziej wrażliwa na chłód przed wschodami niż po wschodach , bo jak umarznie to się opuści a jak długo nie wyjdzie to zbutwieje 

Chłopie do 20 mają jakoś musiałem czekać żeby od chwastów późno siana pszenicę opryskać bo co nocy był mróz i to prawda o 20 czasami już zaczynało i do 8 rano trzymał. Mazury rok 2025 

Opublikowano
16 godzin temu, STACH1234 napisał(a):

Stachu wiraszka jesteś i tyle nic więcej tylko gadać po trafisz tzw jebak teoretyk 😜

Zdjęcie z tego roku ktoś wstawił na agroprofil, to już kadzidło nie pomoże. 

FB_IMG_1769667511241.jpg

Opublikowano

Kadzidło na mu na pewno  nie pomoże tylko ciepło 

tobie też rodzinny nie pomoże tylko psychiatra 

Opublikowano
23 minuty temu, STACH1234 napisał(a):

Kadzidło na mu na pewno  nie pomoże tylko ciepło 

tobie też rodzinny nie pomoże tylko psychiatra 

Oj Stachu Stachu czemu ty taki oj Stachu Stachu 

Znasz ta pieśń? 

Opublikowano
12 godzin temu, Gimmeshelter napisał(a):

Chłopie do 20 mają jakoś musiałem czekać żeby od chwastów późno siana pszenicę opryskać bo co nocy był mróz i to prawda o 20 czasami już zaczynało i do 8 rano trzymał. Mazury rok 2025 

Kolejny nawiedzony !!! mowa była o mrozie który zniszczył oziminy w maju  , a ty piszesz o przymrozku który mógł wpłynąć na skuteczność zabiegu lub fito który może wystąpić 3 dni po zabiegu 

-10 i wiatr to w większości szkody w przezimowaniu spowodowane bardziej przez uschnięcie niż przemarzanie [ zamarznięta gleba nie pozwala czerpać wody a rośline suszy  wiatr i zamiera  

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Stachu wiraszka jesteś i tyle nic więcej tylko gadać po trafisz tzw jebak teoretyk 😜

Zdjęcie z tego roku ktoś wstawił na agroprofil, to już kadzidło nie pomoże. 

FB_IMG_1769667511241.jpg

Ale widzę że jednak w tym dołku gdzie trochę śniegu jest to rośliny jakby bardziej zielone

Opublikowano

To masz lux

U mnie taka cienka warstwa lodu ze śniegiem, miejscami rośliny odkryte. Tam gdzie kolega mi siał bez zagarniaczy i gdzie rośliny rosną w rowkach po kołach kopiujących to lepiej przykryte i zabezpieczone przed mrozem, nic nie wystaje

Opublikowano

nima karencji ustawowo na ujemne skutki przezimowania, problem w tym ze dzisiaj nikt nie chce sprzedac tego ubezpieczenia nawet bez doplaty. znalazl ktos firme? myslalem ze to jak samochod, mozesz sobie wykupic o kazdej porze roku haha

Opublikowano
7 godzin temu, STACH1234 napisał(a):

Kolejny nawiedzony !!! mowa była o mrozie który zniszczył oziminy w maju  , a ty piszesz o przymrozku który mógł wpłynąć na skuteczność zabiegu lub fito który może wystąpić 3 dni po zabiegu 

-10 i wiatr to w większości szkody w przezimowaniu spowodowane bardziej przez uschnięcie niż przemarzanie [ zamarznięta gleba nie pozwala czerpać wody a rośline suszy  wiatr i zamiera  

Stales sie najwieksza gwiazda na AF😂😂😂