Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Równie dobrze mogłeś se flaszkę wypić i posiedzieć w cieple 🤭 tam jest napisane jak byk od 12 stopni chyba bo mówię z pamięci

Tak jest napisane ale w kolejnych dniach pogoda deszczowa i bym już tam nie wjechał a drugi raz czasu nie będę miał w kolejnych dniach

Opublikowano
3 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Nie podziała ale bądź dobrej myśli - zboże i tak jest tanie 😅

Tanie ale będzie puszczone przez bydło 

No cóż jak to się mówi się życie 

Opublikowano

Ma Ktoś doświadczenia z sianiem jarego jęczmienia czy paszowego czy browarnego na jesieni czyli termin taki 15-30listopad ?? Jest sens względem normalnego siewu w marcu ? Jakieś odmiany polecicie ? Jaka obsada na ciężkich glebach (borowina) ? Co mieć na uwadze przy siewie lepiej płycej czy głębiej siać jak prowadzić tą uprawę na wiosnę ? Mam nieco słabą sytuację bo pogoda nie pozwoliła zasiać jeszcze pszenicy po soji i burakach i ponad 70ha  leży nie obsiane a siew pszenicy w takim terminie to u mnie zazwyczaj porażka (jakby gula sprzyjająca jesień to max6-6,5t czyli przy tej cenie pszenicy to są koszty) dlatego myślę nad tym jęczmieniem czy to nie będzie lepsze wyjście …

Opublikowano
57 minut temu, john_deere7430 napisał(a):

Ma Ktoś doświadczenia z sianiem jarego jęczmienia czy paszowego czy browarnego na jesieni czyli termin taki 15-30listopad ?? Jest sens względem normalnego siewu w marcu ? Jakieś odmiany polecicie ? Jaka obsada na ciężkich glebach (borowina) ? Co mieć na uwadze przy siewie lepiej płycej czy głębiej siać jak prowadzić tą uprawę na wiosnę ? Mam nieco słabą sytuację bo pogoda nie pozwoliła zasiać jeszcze pszenicy po soji i burakach i ponad 70ha  leży nie obsiane a siew pszenicy w takim terminie to u mnie zazwyczaj porażka (jakby gula sprzyjająca jesień to max6-6,5t czyli przy tej cenie pszenicy to są koszty) dlatego myślę nad tym jęczmieniem czy to nie będzie lepsze wyjście …

Jak masz ciężką ziemię, to lepiej siej na wiosnę, jak ładnie się rozsypie. Jary na jesień to tylko po tych słabszych kawałkach, gdzie przy głębokiej uprawie nie wywalisz skał, tylko ziemia się ładnie rozsypie na świeżo. Inaczej w taki kit jak go dasz, to raz, że będzie się dusił, dwa, że i tak lepiej jak jary nie wyjdzie.

Opublikowano
3 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Słabe ph brak magnezu lub za głęboki siew lub żółta karłowatość ale to raczej wychodzi wiosna 

Badania gleby. U was tez jakoś slabo zageszcza pole jeczmien  bo pole wyglada na rzadkie. I slabo zagęszczone. 

Opublikowano
2 godziny temu, KacperDemczuk napisał(a):

Panowie co dać na jęczmień, zaczynają się robić żółte place. Jechać z kredą granulowana? Myślałem o wapniaku kornickim 

Jakieś wyniki badań gleby masz ? Wiesz Co tam jest  w niej ?

Opublikowano
59 minut temu, KacperDemczuk napisał(a):

Mówisz, że od głębokości by się taki żółty robił hmm. Jutro jedzie wapniak kornicki

Masz tak placami czy paskami bo u mnie to paskami jest. I jak wzielem kilka sztuk wyrwałem z tych pasków to bardzo głęboko był wsiany 

38 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Robię właśnie oprysk na chwasty w jęczmieniu i to będzie chyba pierwszy rok gdzie nie robię nic na mszyce. Od soboty znowu ochłodzenie to może już nie będzie problemu 

Terez to już Chyba nie ochłodzenie . Tylko stop wegetacji codziennie mrozy od piątku i w dzień też po kilka stopni tylko