Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, drobny napisał(a):

Panowie co lepsze na T0 miedź systemiczna czy 150g tebukonazolu ??

Połowę zrobię miedzią, a resztę niewiem. Protiokonazol 100g? W tamtym roku 0.1l proquinazid to niezbyt. 

7 minut temu, jahooo napisał(a):

ja pryskałem dopiero na wiosnę axial pak i było czysto

Za jaką kwotę? 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Połowę zrobię miedzią, a resztę niewiem. Protiokonazol 100g? W tamtym roku 0.1l proquinazid to niezbyt. 

Za jaką kwotę? 

coś koło 150zł/ha

Opublikowano
3 godziny temu, kopin napisał(a):

w zeszłym roku pryskałem 0,4 l/ha i było za***iście czysto wiec może nie ma co przesadzać ze zwiększeniem dawki tylko dlatego że się łatwo mierzy 😃

Wszystko zależy od stanowiska...

Opublikowano
6 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Połowę zrobię miedzią

Ile i jakiego produktu? 

Jak teraz na T0 pójdzie miedź systemiczna to wiosną dostanie kolejny zastrzyk miedzi wraz z innymi mikro?

A może by tak setkę cyflufenamidu + Tebukonazol na T0 

...albo fenpropidyny, ale ona bardziej wyniszcza niż zabezpiecza 

Opublikowano
14 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Za jaką kwotę? 

Do miedzi siarkę dodajesz?

Opublikowano
5 minut temu, marulekk napisał(a):

Do miedzi siarkę dodajesz?

Są produkty co mają siarkę w składzie. 

8 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Ile i jakiego produktu? 

Jak teraz na T0 pójdzie miedź systemiczna to wiosną dostanie kolejny zastrzyk miedzi wraz z innymi mikro?

A może by tak setkę cyflufenamidu + Tebukonazol na T0 

...albo fenpropidyny, ale ona bardziej wyniszcza niż zabezpiecza 

Niewiem, pewnie zależy jak będzie wyglądać na wiosnę, ja tam dopiero ja 1 raz stosowałem. 

O to chodzi że Morfolina interwencyjnie

Potem wstawię co za produkt bo mam jeszzce resztki. 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 4.10.2025 o 06:53, JarekBazydlo napisał(a):

Tak daje 0.5l ale sporo taniej mniej wychodzi bo u mnie dużo bliżej 100zl na hektar.

Samo Cezaro wystarczy na dwuliścienne i samosiewy rzepaku? A może inny zestaw ktoś poleci w jęczmieniu stanowisko po rzepaku ? 

Opublikowano

Jęczmień na wierzchu, ma około 5 cm. Trafiaja sie sztuki w połowie ucięte, albo wiszą na włosku. Zauważyłem zielonego owada/robaka. Co może mi go jesc? Pierwszy rok jęczmień mam.

Opublikowano (edytowane)

Mogą to być uszkodzenia po łokasiu garbatku albo ploniarce zbożówce. Agrest by był to też na pewno by pomógł a tak to można podziękować osobom, które przyczyniają się do opuszczania tego forum tych którzy mają jakieś pojęcie

Edytowane przez krilan06
  • Like 6
Opublikowano
28 minut temu, cris10 napisał(a):

Jęczmień na wierzchu, ma około 5 cm. Trafiaja sie sztuki w połowie ucięte, albo wiszą na włosku. Zauważyłem zielonego owada/robaka. Co może mi go jesc? Pierwszy rok jęczmień mam.

To są skutki płytkiej bez orkowej uprawy hodowla myszy i wszelkich gryzoni .

Opublikowano
Godzinę temu, cris10 napisał(a):

Bardziej wygląda mi to na łokasia

A są dziury w ziemi? Jak nie to nie łokaś. A pryskać na łokasia to tak około 23-24 można próbować, wcześniej nie wyłazi, zwykły śmierdziuch w normalnej dawce go załatwi, tylko właśnie trzeba go spotkać na wierzchu 

Opublikowano
jajonasz napisał:

Godzinę temu, cris10 napisał(a):

Bardziej wygląda mi to na łokasia

A są dziury w ziemi? Jak nie to nie łokaś. A pryskać na łokasia to tak około 23-24 można próbować, wcześniej nie wyłazi, zwykły śmierdziuch w normalnej dawce go załatwi, tylko właśnie trzeba go spotkać na wierzchu 

Nie zwróciłem uwagi, ale zauważyłem że ziarnka na wierzchu pojedzone. Jutro dokładnie pooglądam bo dziś tylko przejazdem. Tak mi sie wydaje że poradzi sobie normalny śmierdziuch tylko żeby wyszedł na żer. Przeglądam na necie jak wygląda ich żer, to to samo jest u mnie tylko nie wiem czy są dziury w ziemi

Opublikowano
27 minut temu, cris10 napisał(a):

Noc tzn zaraz po zmroku wychodzi na żer? Pamiętacie jakie dawki? Pytam w razie jakby znów dopuścili do sprzedaży 😋

Etykiety są dostępne w Internecie

Opublikowano
MarcinC88 napisał:

Warto zastosować w jęczmieniu Imazume? Czy wystarczyłby wtedy jeden wjazd w pole i spokój z mszycami na całą jesień ?

zależy od pogody i rozmieszczenia dzialek, jak małe dzialki to trzeb by codziennie pryskac bo to holerstwo jest mobilne

Opublikowano (edytowane)

Właśnie dlatego perytroid wydaje się bardziej uspokojeniem sumienia niż rzetelnym zabiegiem, choć od kilku sezonów stosuje razem z herbicydem i tragedii z karłowatością nie ma 

Edytowane przez MarcinC88