Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Po obiedzie to różnie może być 🤭

Czym pryskasz?

Poszło 0,35 expert i 0,2l hukkata.

I przy okazji zrobiłem 10ha jęczmienia 0,32 expert i 0,,1 el nino ( dff) 

Dodałem cyperkil na mszycę

Opublikowano (edytowane)

U ciebie to jakoś ta robota szybko idzie. Ja dopiero jutro mam zasiać pszenicę i pszenżyto jak mi się uda. Jęczmień zrobię eliprisem ostatnio byłem zadowolony. A resztę zboża chyba cezaro jakoś mi nie leży ten expert med z tym dff. Powyżej wymienionych miałem czyściutko a po expercie tak średnio. 

15 minut temu, Agrest napisał(a):

Poszło 0,35 expert i 0,2l hukkata.

I przy okazji zrobiłem 10ha jęczmienia 0,32 expert i 0,,1 el nino ( dff) 

Dodałem cyperkil na mszycę

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
Godzinę temu, Wpaw napisał(a):

U ciebie to jakoś ta robota szybko idzie. Ja dopiero jutro mam zasiać pszenicę i pszenżyto jak mi się uda. Jęczmień zrobię eliprisem ostatnio byłem zadowolony. A resztę zboża chyba cezaro jakoś mi nie leży ten expert med z tym dff. Powyżej wymienionych miałem czyściutko a po expercie tak średnio. 

A co nie tak po expercie? Po nim tylko dwuliścienne się poprawia. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

A co nie tak po expercie? Po nim tylko dwuliścienne się poprawia. 

No właśnie dwuliścienne, po eliprisie i cezaro czysto

Opublikowano
1 godzinę temu, drobny napisał(a):

Od lat pryskało sie expertem z dff i tribenuronem i było bez poprawek 

Stosowałem i tak jak piszesz, chaber trzeba było poprawiać na wiosnę. 

28 minut temu, Wpaw napisał(a):

No właśnie dwuliścienne, po eliprisie i cezaro czysto

Ile na ha cezaro czy eliprise cie wynosi? 

Opublikowano

Sam pisałeś że dajesz 0,5l. Wychodzić coś koło tego dokładnie nie liczyłem. To nie chodzi o 5 zł ważne żeby było czysto i żeby dwa razy nie wjeżdżać bo to są koszty większe

• Like 1
Opublikowano

Wiadomo przy większej ilości zawsze jest taniej. W tym roku mało zboża więcej na kukurydzę zostawie to jakąś lucernę, żyto z wyka zasiałem, na wiosnę jakąś saladerę z owsem. 

Opublikowano

Herbicyd z fungicydem? Do tego jeszcze może skracanie? Te dwa ostatnie lubią przypalić a co dopiero herbicyd. Druga sprawa to jest kolejny wjazd mojego cennego czasu 😉

20 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Mnie expert niecałe 60zl i poprawka na wiosne 30-40zl która robię z micro bądź fungicydem. 

10 minut temu, drobny napisał(a):

0,5l Cezaro wychodzi 125g dff stanowczo za dużo moim zdaniem.Ja bedę dawał 65g

Ale w tych gotowcach to jakoś to inaczej jest wszystko chyba robione bo to nie przypala. Jak dff w mieszaninie

Opublikowano
Godzinę temu, Wpaw napisał(a):

Herbicyd z fungicydem? Do tego jeszcze może skracanie? Te dwa ostatnie lubią przypalić a co dopiero herbicyd. Druga sprawa to jest kolejny wjazd mojego cennego czasu 😉

Mustang+ Turbo Pak + jakiś zamiennik moddusa+ plonvit zboże + 300l/ha wody i zero naocznego stresu na zbożu. 

Warunki pogodowe muszą być odpowiednie, w zeszłym roku ludzie pryskali i przed i po przymrozkach to rudawe liście wszędzie były 

1 godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Mnie expert niecałe 60zl i poprawka na wiosne 30-40zl która robię z micro bądź fungicydem. 

Jedziesz teraz Expertem solo, a całą walkę z dwuliściennymi zostawiasz na wiosnę?

Godzinę temu, drobny napisał(a):

0,5l Cezaro wychodzi 125g dff stanowczo za dużo moim zdaniem.Ja bedę dawał 65g

Faktycznie, ciut sporo wychodzi 

Przy 0.2L dff na nakładce potrafi odbić swoje piętno 

Opublikowano
8 godzin temu, Wpaw napisał(a):

Sam pisałeś że dajesz 0,5l. Wychodzić coś koło tego dokładnie nie liczyłem. To nie chodzi o 5 zł ważne żeby było czysto i żeby dwa razy nie wjeżdżać bo to są koszty większe

w zeszłym roku pryskałem 0,4 l/ha i było za***iście czysto wiec może nie ma co przesadzać ze zwiększeniem dawki tylko dlatego że się łatwo mierzy 😃

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, drobny napisał(a):

Panowie co lepsze na T0 miedź systemiczna czy 150g tebukonazolu ??

Jak chcesz robić tebu to rób pełną dawką. Sam robiłem t0 połową dawki i się na tym przejechałem. Później rośliny uodparniają się na substancje o mocno zaniżonych dawkach 

Opublikowano
7 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Mustang+ Turbo Pak + jakiś zamiennik moddusa+ plonvit zboże + 300l/ha wody i zero naocznego stresu na zbożu. 

Warunki pogodowe muszą być odpowiednie, w zeszłym roku ludzie pryskali i przed i po przymrozkach to rudawe liście wszędzie były 

Jedziesz teraz Expertem solo, a całą walkę z dwuliściennymi zostawiasz na wiosnę?

Faktycznie, ciut sporo wychodzi 

Przy 0.2L dff na nakładce potrafi odbić swoje piętno 

Tak mi się sprawdza, próbowałem z dff i tribenuron to często coś w żniwa wychodzi, szczególnie chaber. Jak poprawie na wiosnę to czysto.