Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Wpaw napisał(a):

Siałeś już jęczmień? Ile dajesz tego jakubusa na hektar kg? 150-175. Nie wiem ile zamówić

Miałem siać po 25 września ale patrząc na prognozy październikowe nie wiem czy jutro i w czwartek nie zasiać.

Plan 220-240szt co daje mi 120 do 130 kg swojego materiału

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Miałem siać po 25 września ale patrząc na prognozy październikowe nie wiem czy jutro i w czwartek nie zasiać.

Plan 220-240szt co daje mi 120 do 130 kg swojego materiału

No niby nadają październik chłodny ale czy to im się sprawdzi? 

Opublikowano

W ubiegłym roku zasiałem 20 i była bardzo dobra decyzja. Rozwinàł się do zimy w sam raz , nie wybujał. Było niezbyt ciepło , ale tak niskich temperatur jak zapowiadają nie było. 

Opublikowano

Ja w te długoterminowe bardzo nie wierzę, mam zaorane nasiona będą jutro do odbioru ale zasieje po 20 chyba 

Opublikowano

Witam , żeby zabezpieczyć jęczmień przed mszyca do zabiegu na chwasty bo już jest w fazie szpilki dodać carnadine (acetamipryd 200g/l) 0,2l/ha czy jak jest możliwość to dursban 0,7l/ha ? Żeby z 2 tygodnie mieć spokoju i nie zaglądać na pole ? 

• Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, donweter1989 napisał(a):

Na pewno nazwy Ci się pomyliły i nie zamierzasz pryskać środkiem wycofanym 5 lat temu, a co do carnadine to moim zdaniem za szybko jak nie ma dużej presji mszycy, jak już to zwykły śm***dziel

Pomyłka pomyłka ;) smierdziel czyli deltametryna idzie standardowo do każdego zabiegu ;) 

• Like 1
Opublikowano

Szpilka ma za małą powierzchnię asymilacji by ładować acetamipryd.

No i nie wytrzymałem i zasiałem 7ha jakubusa.

Na jutro zostało 6ha

Opublikowano

Na szczęście łąki mam jeszcze do zebrania, bo już mnie też kusi siać. A obiecałem sobie, że w tym roku sieje koniec września - początek października. Aby jak rok temu trzy razy mszycy nie robić, że o fungi nie wspomnę 

Opublikowano

Panowie doradzcie mi pierwszy raz jęczmień sieje mam odmianę Laubella 56g kiełkowanie 96% z opisu odmiany wychodzi że w terminie optymalnym siać trzeba by od 320do 360 roślin to przy tej niskiej obsadzie 320 wychodzi 180kg tyle siać? Północno wschodnia polska

Opublikowano

Wielorzędówki sieje się w niższej obsadzie.

Sandrę też po 180kg i więcej siałem

Północno wschodnia Polska to można było już zasiać wówczas te 320szt by wystarczyło

Opublikowano
1 godzinę temu, Lukas210 napisał(a):

Gdyby się dało wjechać to bym zasiał ale i nas tyle deszczu ze nie ma mowy wjechać na te pole

Ja też północno wschodnia i już szpilkuje. 

• Like 1
Opublikowano

Ależ dziś mnie siewnik oszukał. Chyba za szybko jeździłem i w miękkiej glebie bo suchej.

Zamiast 230szt wysiał 180.

Jeśli równo po całości to chyba jakubus powinien sobie poradzić? Głąba 3a.

Siał ktoś tak mało?

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał(a):

Ależ dziś mnie siewnik oszukał. Chyba za szybko jeździłem i w miękkiej glebie bo suchej.

Zamiast 230szt wysiał 180.

Jeśli równo po całości to chyba jakubus powinien sobie poradzić? Głąba 3a.

Siał ktoś tak mało?

Norma wysiewu jak dla odmian hybrydowych. 

Ja myślę coś koło przyszłej soboty posiać jęczmień, w tym roku nie widać szału z temperaturami na październik.