Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Euzebiusz29 napisał(a):

Ktoś miał odmianę Winnie z Danko? Jakie opinie? 

Wstępna oferta na materiał siewny Sandra/Aleksandra 2890zł/t

Będzie chętnych na c2 przy takim tanim materiale

Opublikowano
1 godzinę temu, Stach123 napisał(a):

Krasnoludki w tej bajce też byli ?

Podaj maila prześlę Ci wydruki z wagi i screeny działek na Geoportalu ;)

Teraz, ervyn napisał(a):

Podaj maila prześlę Ci wydruki z wagi i screeny działek na Geoportalu ;)

Sam byłem zadziwiony takim plonem jęczmienia jarego, byłem przygotowany na 7,5-8

Opublikowano
Godzinę temu, ORZMO napisał(a):

Jaka była regulacja tego jęczmienia?

1 kolanko  - Moddus 0,4l

liść flagowy/pierwsze widoczne ości - ephon top 0,45l

Opublikowano
1 minutę temu, ervyn napisał(a):

1 kolanko  - Moddus 0,4l

liść flagowy/pierwsze widoczne ości - ephon top 0,45l

Woda była pewnie konkret, ja dałem 0.4 na 1 kolanko z ozimym to siadł na 5 klasie strasznie.

Opublikowano
3 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Woda była pewnie konkret, ja dałem 0.4 na 1 kolanko z ozimym to siadł na 5 klasie strasznie.

Właśnie nie, woda tak na styk. Pszenicę na słabych glebach dostały mocno. Zabrakło początkiem czerwca jednego deszczu. Znowu pszenżyto na piachu 7,8t. Dziwny rok. Rzepaki które w lutym, a w zasadzie już jesienią kwalifikowały się do zaorania sypią póki co 3,4-3,8

Opublikowano
13 godzin temu, ervyn napisał(a):

Pod korzeń na wiosnę 6 marca. KWS Premis to odmiana jęczmienia jarego, aktualnie kosze KWS Vermont, też się kręci koło 9 ;)

Byla pogoda na jare zboża, owies czy jęczmień sypie. 

4 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Bo w kwietniu było sucho. Ozimy przez to dostał trochę po tyłku. Jeden dobry deszcz w kwietniu to by tu pisano o plonach na poziomie 12 ton.

Opublikowano
8 godzin temu, ervyn napisał(a):

Właśnie nie, woda tak na styk. Pszenicę na słabych glebach dostały mocno. Zabrakło początkiem czerwca jednego deszczu. Znowu pszenżyto na piachu 7,8t. Dziwny rok. Rzepaki które w lutym, a w zasadzie już jesienią kwalifikowały się do zaorania sypią póki co 3,4-3,8

U mnie do czerwca już nie było co ratować na słabych glebach, to niema co porównywać. Tereny zalewe jeździłem bez problemu wczesna wiosna. 

Opublikowano
W dniu 24.05.2025 o 15:30, ervyn napisał(a):

U mnie na t1 120g protio, 250g fenpropidyny, 125g azoksystrobiny. 
t2 pójdzie 175g azoksystrobiny i 150g Tebukonazolu. Tak to wygląda na dzień dzisiejszy, koło środy t2 i r2

IMG_2633.jpeg

IMG_2636.jpeg

Kolega @ervyn miał ładny ten jęczmień jary, więc nie dziwię się że sypał 9 ton, ale pisanie że tu wody było na styk to dla mnie już bajka. 

Tu wody było tyle ile powinno. 

Opublikowano

Moǰ Tilmor najprawdopodobniej lekko 6t przerzucił co jest dla mnie rewelacją po wiosennej przygodzie z mieszanką mustanga i foxtrota. Gleba 4b, 5 i 6

20250724_201703.jpg

20250724_134828.jpg

Opublikowano

I mnie jakubus +-6ton 

Z 1.8 ha wg objętości 10.7 t

Patrząc na to że prawie połowa odbiła i był palony to jestem mega zadowolony.

Tak gdzie nie przypaliło w maju to bizon stękał 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Moǰ Tilmor najprawdopodobniej lekko 6t przerzucił co jest dla mnie rewelacją po wiosennej przygodzie z mieszanką mustanga i foxtrota. Gleba 4b, 5 i 6

20250724_201703.jpg

20250724_134828.jpg

Kiedy kosiłes? A ozimy jak tam?

Opublikowano

Wczoraj i dziś dokończył 0,59ha.

Ozimy Jakubus zszokował na jednym kawałku. Z 1,95 4 czubate zbiorniki tucano przy gęstości nasypowej 62. Więc forumowe 10t z ha.

Na innych około 8,5t.

Sandra na równej glebie 3a około 9,5, pozostałe kawałkiśrednio powyżej 7t.

Ogólnie zboża w tym roku zaskakują na duży plus względem  wyglądu. 

Opublikowano

Też miałem dzisiaj coś... ale padało nad ranem u mnie z 5 l. Widziałem że wyjechali po południu kosić, ciekawe czy na jutro będzie się nadawać pszenica może by pokosil.  owies kapitalnie sypał pszenżyto też bardzo dobrze ale dopiero zaczęte najgorsze kawałki.

Opublikowano

Sandra przegrała rywalizację z Jakubusem. Znacząco odbiega na polach gdzie końcówka przechodzi z 3 w 4, 5 I parę arów 6 klasy.

Jakubus ładne ziarno jak na wielorzędówkę.

Na zdjęciach odpowiednio

Sandra

Jakubus

Tilmor - jary

20250722_152632.jpg

20250722_193147.jpg

20250724_140140.jpg

Opublikowano

Tak, Sandra już zmieszana że wszystkimi. Zresztą i jakubus, jedynie 2 bb odłożyłem.

Jeszcze 2,5ha tilmora na polu zostało

20250725_125030.jpg

2 minuty temu, EppS napisał(a):

A to ciekawe, Sandra słynęła że radziła sobie na słabszych glebach.

I nie była zła, ale jakubus zostawił ją w tyle. Dodam że u mnie jęczmień zasiany po jęczmieniu