Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
W dniu 10.07.2025 o 11:23, krilan06 napisał(a):

Część kłosów jeszcze patrzy do góry, pomiar z ręki 13,1% wilg, ale ości mocno się trzymają tak więc chyba w tym tygodniu nici z koszenia, od jutra deszcze

crilan  te ości już przetlały ? i ten co patrzył do góry nadal tam spogląda ?

15 % na upale to jak ostygnie to do paki i może leżeć 20 lat 

Opublikowano
6 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

tylko teraz pytanie czy to co już było dojrzałe nie obleci lub nie porośnie, ja mając swój kombajn kosił bym na suszarnie[ chyba że też nie masz takiej możliwości].

Bo  niestety prognozy nie są zbyt obiecujące , no chyba że miał 18% z ręki to niestety się tego nie przeskoczy, lub słoma mocno zielona, to też nie ma sensu gnoju zwijać

no pewnie, najwięcej szczekają ci co mają 2 ha w 3 kawałkach😆

Szczekać to możesz do swoich a nie do mnie i co ty wróżbita Maciej że wiesz ile mam ha jeczmienia 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

tylko teraz pytanie czy to co już było dojrzałe nie obleci lub nie porośnie, ja mając swój kombajn kosił bym na suszarnie[ chyba że też nie masz takiej możliwości].

jak skonczysz jutro kosić u @Mateusz1q i ci kobajn nie zgnije to wjyżdżoj do siebie  w pszenice ... se na suszarni podgrzejesz i bedziesz se już uprafki robieł, 

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano

Aha czyli wykosiłeś te ,,30arów za stodoła mieszkając w zachodniej części kraju i masz teraz podśmiechujki z ludzi co twoim zdaniem nie wykosili w te upały lipcowe

Opublikowano
9 minut temu, Stach123 napisał(a):

crilan  te ości już przetlały ? i ten co patrzył do góry nadal tam spogląda ?

15 % na upale to jak ostygnie to do paki i może leżeć 20 lat 

Nikt tego dnia nie przyjechałby do mnie

Opublikowano
1 minutę temu, GABBER85 napisał(a):

jak skonczysz jutro kosić u @Mateusz1q i ci kobajn nie zgnije to wjyżdżoj do siebie  w pszenice ... se na suszarni podgrzejesz i bedziesz se już uprafki robieł, 

nie twojej głowy problem 😉 pamiętaj że na leczenie nigdy nie jest za późno, a widzę że u ciebie z głową jest straszny problem .Może jakaś terapia?Wyjście do ludzi? Zamiast wylewanie żali na forum. Nie bój się prosić kogoś bliskiego o pomoc😉

1 minutę temu, drobny napisał(a):

Aha czyli wykosiłeś te ,,30arów za stodoła mieszkając w zachodniej części kraju i masz teraz podśmiechujki z ludzi co twoim zdaniem nie wykosili w te upały lipcowe

jeżeli tyle namłóciłem z 30a, to dzwonie do księgi rekordów bo jest to być może plon na skalę światową😉

Podśmiechuje się z ludzi którzy nie umieją podjąć racjonalnej decyzji, 4 lipca według ciebie jęczmień nie był do koszenia. Przyszło 7 dni gdzie temperatura wahała się między 25-33 stopnie i ten jęczmień dalej nie miał chociaż tych 14 z ręki? Ipiszesz że ciekawe ile teraz tych kłosów obleci, no obleci bardzo dużo. Ktoś tutaj mądrze napisał, ludzie tutaj płakali że 5% kłosów jest zielona, a teraz będą pisać że 40% leży.

3 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Nikt tego dnia nie przyjechałby do mnie

czytając twoje wpisy, to nie trzeba pomyśleć o własnym kombajnie jeżeli areał pozwala?

jeżeli jest taki problem z usługą. Szkoda cały rok zboża pilnować, a zaś użerać się z usługodawcami, znam temat z autopsji

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Stach123 napisał(a):

Spokojnie !!! dojrzałe zboże jak nie leży to potrzebuje dniówki po 30 C  żeby było suche , a jak leży to 2 dniówki , a jest dopiero połowa lipca 

nie dopiero, tylko już, do 23-25 lipca nadają opady i to dość konkretne. Jeżeli by to się sprawdziło to wcześniej jak 28 lipca a 1 sierpnia nie ma możliwości wjazdu.

Ale nie mojej głowy problem. Niech każdy sprzątnie co zasiał i będzie zadowolony z plonu bo na jednym wózku jedziemy.

Opublikowano
Teraz, GABBER85 napisał(a):

sławuś, co ty bredzisz  😂 następny od "wizeruneczku" wyczesany na boczek ? 

dla ciebie pan sławuś, my razem gęsi nie paśli .

Większa połowa reakcji na twoje wpisy to śmiech, lub zdziwienie .Nie muszę być wyczesanym na boczek, po prostu widzę jakie do ciebie ludzie mają podejście. Ale tak jak wspominałem, nie ma co wchodzić w dyskusję.

Opublikowano
1 minutę temu, GABBER85 napisał(a):

na jakim jednymm wózku ? co ty co ty ? 😆

sławuś skoro taki suchy wykosiłeś to o co sie prujesz 🤣 ?

widzę że masz ze sobą jakiś problem. ja ci kolego współczuję, ale życzę ci żeby wszystkie twoje problemy się rozwiązały, tak jak pisałem wcześniej. Dobry specjalista , leki, wyjście do ludzi. Obserwując twoje wpisy dłuższy czas jest mi ciebie po prostu szkoda. Wszystkiego dobrego.

• Haha 1
Opublikowano

nie interesuje mnie czyjaś opinia , a ciebie taki pan jak z kur...  żona

1 minutę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

widzę że masz ze sobą jakiś problem. ja ci kolego współczuję, ale życzę ci żeby wszystkie twoje problemy się rozwiązały, tak jak pisałem wcześniej. Dobry specjalista , leki, wyjście do ludzi. Obserwując twoje wpisy dłuższy czas jest mi ciebie po prostu szkoda. Wszystkiego dobrego.

jakie problemy chłoptasiu ?  o czym ty piszesz?  chyba ty masz problemy z " wizeruneczkiem, reputacją i żeby być miły"  JA nie muszę nie zależy mi

że sie komuś nie podobam tu? I bardzo dobrze,  o to mi chodzi , leszcze płyną z prądem

Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

poszło chociaż w normalnej cenie? czy jeszcze powyżej 13,5 kroili cenę?

Norma to 14,5 więc zero potrąceń. 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
8 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Taa, w sierpniu kosili ale na pewno nie jęczmień ozimy

26 września kosilismy jęczmień ozimy

Opublikowano
7 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

raczej takiego powyżej 15 po kombajnie bym nie męczył, bo zanim od dojedzie na to gospodarstwo to będzie już przegotowany 

16 to ci ze dwa miesiące na małej pryzmie polezy.

Opublikowano (edytowane)

U mnie do czwartku wlało ponad 120l, wczoraj (i tydzien temu) wjechałem, ziemia mokra, do protektora się delikatnie kleiła, ale jeczmien z pomiarów wychodził 13-14%. Były miejsca od miedz czy na poprzeczniakach z większą ilością zieleni to miernik pokazywał mi nawet 17%, ale to pewnie zlapalo mniej dojrzałe ziarno. Dzisiaj te zielone już wciągnięte. Tydzień temu też nie był super gotowy, ale ogólnie suchy tylko jakiejs ścieżki..  generalnie uważam że decyzje bardzo dobre, bo jak wczoraj skończyłem to w nocy dolało kolejne 50l, a została mi wredna gliniasta górka to następne koszenie za tydzień. Z ziarnem się nic nie dzieje. 

Zostało mi niecałe 1/3 areału z 18ha 🙂 rejon ltm 

Edytowane przez skywalker89