Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

teraz się troszczysz a 30 czerwca podśmiechujki z biegunkowatyxh, przemyśl

cz było tu mówić, CHŁOPY KOSIĆ BO BEDZIE 2 TYGODNIE DESZCZU ... może by cie ktos posłuchał

Teraz, krilan06 napisał(a):

z resztą większość w okolicy tych którzy mają kombajny i jęczmień gotowy do zbioru to nie mieli jeszcze przygotowanych tych kombajnów. 

Żniwa ich zaskoczyły w tym roku...

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
27 minut temu, GABBER85 napisał(a):

krilan  nie denerwuj sie , jeszcze wjedziesz, jeszcze słońce bedzie swieciło

pamietam kilka lat temu było też były deszczowe zniwa i ludzie porosniete w sierpniu kosili

Taa, w sierpniu kosili ale na pewno nie jęczmień ozimy

Opublikowano

Pomorskie, pogranicze powiatu człuchowskiego i chojnickiego też wszystkie jęczmienie ozime stoją. Wczoraj i dziś wlało 40 litrów wody. Do końca tygodnia ma być pogoda w kratkę ale na to nic nie poradzimy. Na mozaikach część była gotowa do zbioru a część jeszcze zielona. 

Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

teraz się troszczysz a 30 czerwca podśmiechujki z biegunkowatyxh, przemyśl

on już tak ma.

Jak by nie lało to by się śmiał że kosili zielony, nadają ulewy to pisze że jeszcze nie było żeby ktoś nie pozbierał.

A to że połowę i to jeszcze porośniętego to już inna sprawa, dlatego pisałem że niektórymi na tym forum nie warto się sugerować😉

• Haha 1
Opublikowano

weź już skończ pier**lić.

tydzień czasu się śmiałeś że ludzie zielony koszą, że sraczki dostali, że 18 procent ściągają z pola.

Teraz jak wszyscy sprzątnęli  ten co miał 14  procent i nadaja ulewy po 100 litrów to piszesz że jszcze nikt w polu nie zostawił itd. Czego nie zostawił, jęczmienia ozimego w sierpniu? gdzie połowa tych kłosów opadnie? a druga połowa porośnie? Może według eksperta jeszcze nie czas na jęczmień?

Każdy kto jest na tym forum dłużej niż dwa dni wie ile warte są te twoje wpisy, z mojego szukania okienek w temacie oprysku 2 lata temu to się śmiali, ale twoje pierdolenie bredni w temacie jęczmienia ma szansę przejść do historii tego forum. Poczytaj sobie swoje wpisy, przeanalizuj i najlepiej to już nic nikomu nie doradzaj-albo chociaż nie komentuj

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, MalyRolnik18 napisał(a):

Panowie wypada mi w tym roku zasiac jęczmień ozimy po jeczmieniu ozimym, nigdy tak nie robiłem nawet nie wiem czy będzie ale tak muszę zrobić i będą testy od razu. Pytanie bo został teraz zebrany i myślałem zasiać jakiś poplon, czy wogóle warto jak tak to co najlepiej? 

Z poplonu zrezygnuj, szkoda wody. Lepsze takie stanowisko niż po pszenicy bo równo dojrzeje.

Godzinę temu, kopin napisał(a):

szło zebrać w większości ,ale wszyscy konsultowali na forum czy  mając 10-15 zielonych kłosów można skosić 2 ha

a co do poplonów to siać ,coś szybkiego i przed kwitnięciem talerzówka

Kosiłem trochę w ostatni czwartek na polu wilgotność od 10,8 do 18,2 w skupie naszczescie złapało 14,4 niektórzy mieli ponad 15 i musieli szukać innych skupów bo suszarnia nieczynna.

• Like 1
Opublikowano

U mnie rok temu to jeden żyta 12 lipca kosił, objechał raz w koło, poszedłem obczaić, mówi że jedzie do domu bo 19% i mokre, kur*a za godzinę patrzę już kosi spowrotem, nakosił i później zrobiło się dwa tygodnie pogody wszyscy sobie kosili, a on z przyczepy kiprował na beton i z betonu turem na przyczepe bo grzało się, i do września tak robił, a wystarczyło dwa dni poczekać

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Dawid727 napisał(a):

Pomorskie, pogranicze powiatu człuchowskiego i chojnickiego też wszystkie jęczmienie ozime stoją. Wczoraj i dziś wlało 40 litrów wody. Do końca tygodnia ma być pogoda w kratkę ale na to nic nie poradzimy. Na mozaikach część była gotowa do zbioru a część jeszcze zielona. 

nie lepiej było wycinać ten co jest dojrzały? no chyba że swojego kombajnu brak to wiem jak jest z usługą 

Teraz, krzysiek277 napisał(a):

U mnie rok temu to jeden żyta 12 lipca kosił, objechał raz w koło, poszedłem obczaić, mówi że jedzie do domu bo 19% i mokre, kur*a za godzinę patrzę już kosi spowrotem, nakosił i później zrobiło się dwa tygodnie pogody wszyscy sobie kosili, a on z przyczepy kiprował na beton i z betonu turem na przyczepe bo grzało się, i do września tak robił, a wystarczyło dwa dni poczekać

tylko że podałeś przykład  żyta, termin zbioru żyta pszenżyta i pszenicy się nawet dobrze nie zaczął, myślę że te 2 tygodnie do zbioru na pewno, a tutaj mowa o jęczmieniu.

3 minuty temu, poosa21 napisał(a):

Kosiłem trochę w ostatni czwartek na polu wilgotność od 10,8 do 18,2 w skupie naszczescie złapało 14,4 niektórzy mieli ponad 15 i musieli szukać innych skupów bo suszarnia nieczynna.

poszło chociaż w normalnej cenie? czy jeszcze powyżej 13,5 kroili cenę?

Opublikowano
10 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Poczytaj sobie swoje wpisy, przeanalizuj i najlepiej to już nic nikomu nie doradzaj-albo chociaż nie komentuj

cz było tu mówić, CHŁOPY KOSIĆ BO BEDZIE 2 TYGODNIE DESZCZU ... może by cie ktos posłuchał, i kosił 18% i wiecej

Ja zawsze sieje na koncu, sadzę na końcu, CHCĘ MIEĆ DOSTANE A NIE ZIELONE , ale są takie typy na wsi  i na forum nadgorliwi że on musi być PIERWSZY i później na podwórko nie wpuści żeby nikt nie wiedział że sie grzeje i szuflują o 4 rano żeby nikt nie wiedział... taki typ ludzi że ON MO NOJLEPI

Opublikowano
5 minut temu, GABBER85 napisał(a):

cz było tu mówić, CHŁOPY KOSIĆ BO BEDZIE 2 TYGODNIE DESZCZU ... może by cie ktos posłuchał, i kosił 18% i wiecej

💁

5 6 lipca grzało po 33 stopnie i wszyscy którzy chcieli mają skoszone. jazda była od 9 rano do 23. 5 lipca o 10 rano miał już 13 po kombajnie a słoma zielonkawa 

Messenger_creation_C55E1993-92DA-4BFB-9A1C-60A1CA8FC027.jpeg

• Haha 1
Opublikowano

@ŻakowskiSławomir nie da się tego tak wykosić. Pole 15 hektarów z czego połowa mocna 4 a druga połowa to piach. Przeplatane że sobą 🙂 nakosić gnoju i co wtedy? Mam  swój kombajn. Po prostu niektórzy nie rozumieją że nie wszędzie był gotowy do zbioru. U nas bardzo rzadko żniwa rozpoczynają się przed 10 lipca. Nawet w zeszłym roku gdzie w niektórych lokalizacjach żniwa zaczynali w czerwcu i nas rozpoczęły się po 15 lipca. 

Opublikowano
Teraz, GABBER85 napisał(a):

@Mateusz1q i @ŻakowskiSławomir są obrażeni  że deszcz im przerwał koszenie mokrego 😆

może @Mateusz1q wjeżdżoj jutro  do @ŻakowskiSławomir  a  @ŻakowskiSławomir do @Mateusz1q  i  bedzie wykoszone

że tak tylko zapytam, ty masz więcej jak 2 ha tego jęczmienia do skoszenia że czekasz do września czy po prostu masz ze sobą jakiś problem, może urazę do wczesnych żniw?

Ja nakosiłem ziarna i słomy z ha pięknie, największy procent wilgotności to było 14,5. Słomę też sprzątałem nawet po nocy, teraz 2 tygodnie deszczu, jestem wręcz dumny że to sprzątnąłem a nie słuchałem ekspertów twojego pokroju. Mi wystarczyło że zobaczyłem twoją reputację na forum😆 Szkoda mi więcej czasów na pisanie z tobą.

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Dawid727 napisał(a):

@ŻakowskiSławomir nie da się tego tak wykosić. Pole 15 hektarów z czego połowa mocna 4 a druga połowa to piach. Przeplatane że sobą 🙂 nakosić gnoju i co wtedy? Mam  swój kombajn. Po prostu niektórzy nie rozumieją że nie wszędzie był gotowy do zbioru. U nas bardzo rzadko żniwa rozpoczynają się przed 10 lipca. Nawet w zeszłym roku gdzie w niektórych lokalizacjach żniwa zaczynali w czerwcu i nas rozpoczęły się po 15 lipca. 

tylko teraz pytanie czy to co już było dojrzałe nie obleci lub nie porośnie, ja mając swój kombajn kosił bym na suszarnie[ chyba że też nie masz takiej możliwości].

Bo  niestety prognozy nie są zbyt obiecujące , no chyba że miał 18% z ręki to niestety się tego nie przeskoczy, lub słoma mocno zielona, to też nie ma sensu gnoju zwijać

1 minutę temu, drobny napisał(a):

Upkokójta sie chłopy,wykosimy w sierpniu 😈

no pewnie, najwięcej szczekają ci co mają 2 ha w 3 kawałkach😆

Opublikowano
13 minut temu, Stach123 napisał(a):

Jak były upały po 35 C to jęczmień zanim na gospodarstwo dojedzie to wyschnie , patrząc na prognozy to we wrześniu ma być okienko 

raczej takiego powyżej 15 po kombajnie bym nie męczył, bo zanim od dojedzie na to gospodarstwo to będzie już przegotowany 

• Haha 1