Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Pierwszy raz mam zasiany jęczmień ozimy (Sandra), jak to jest z wyleganiem ? Bardziej jest podatny niż pszenica z tego co się orientuję.

Czy dawka medaxu 0,8kg na 1 kolanko przy 130 N załatwi sprawę? Solo czy dodać CCC ? 😀

Edytowane przez proxa777
Opublikowano
8 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Kurczę no nie będę omijał jednego pola, potem mi zostanie 100kg kizerytu w big bagu i będę to trzymał do przyszłego roku?

Nie odpowiedziałeś co zastosować na t1 w jęczmieniu

100g protiokonazolu + fenpropidyna albo cyflufebamid 

Opublikowano
16 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Masz tak słabo rozkrzewiony jęczmień że pierwsza dawka taka duża?

a nie jest tak, że na wiosnę bardzo słabo, a niektórzy powiedzą nawet, że w o ogóle się nie krzewi?

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał(a):

To wszystko zależy ale generalnie jest tak jak piszesz że się bardzo słabo krzewi chyba że jest posiany po qq na ziarno ;)

a próbowałeś kiedyś podać cały azot w 1 dawce (np. w rsm'ie).

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał(a):

Nie, za to w 3 dawkach w takie tak

W rsmie? Za duże ryzyko że nie będzie opadu potem, zacznie odrzucać. I tak nie pokrzewi się bardziej jak wszystko na raz w rsm. 

Opublikowano
10 minut temu, yacenty napisał(a):

To wszystko zależy ale generalnie jest tak jak piszesz że się bardzo słabo krzewi chyba że jest posiany po qq na ziarno ;)

Rozkrzewi się raczej tylko dlatego że nie ma teraz prawdziwych zim i wegetuje cały czas, jakby były takie jak kiedyś, że ścisło w grudniu lub w styczniu i tak do wiosny, to te kikuty co wyszły na jesień jeszcze, na wiosnę poszły by od razu w źdźbło i tyle by było z krzewienia, ale najprawdopodobniej i tego by nie było, bo by zmarzł.

• Root Admin
Opublikowano

W ramie, 3x40kg.

Dla oka piękny. Plon zbliżony do tego robionego 2x60 ale w innym roku.

Brakło mi chęci na porównania w jednym sezonie na tej samej odmianie.

Oba rozwiązania dawały ok 10.5-10.8t/ha

Teraz, Desperado napisał(a):

Rozkrzewi się raczej tylko dlatego że nie ma teraz prawdziwych zim i wegetuje cały czas, jakby były takie jak kiedyś, że ścisło w grudniu lub w styczniu i tak do wiosny, to te kikuty co wyszły na jesień jeszcze, na wiosnę poszły by od razu w źdźbło i tyle by było z krzewienia, ale najprawdopodobniej i tego by nie było, bo by zmarzł.

Jakby baba wąsy miała to by chłopem była. Gospodaryjesz tu? Czy gospodaryjesz w marzeniach 30lat temu kiedy w listopadzie było 2m śniegu i kolej stawała?

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał(a):

Jakby baba wąsy miała to by chłopem była. Gospodaryjesz tu? Czy gospodaryjesz w marzeniach 30lat temu kiedy w listopadzie było 2m śniegu i kolej stawała?

Nie tak do końca, w tym klimacie wszystko jest możliwe , warunki w śląskim, a na północy to nie to samo.

• Root Admin
Opublikowano

Pełna zgoda ale gospodaryjesz tu i patrzysz na pogodę jaka masz tu.

Gdyby mi ktoś powiedział 10 lat temu że w 2025r będę dawał azot na oziminy 1 lutego to bym powiedział debil. A w tym roku dałem 1 lutego i uważam że o 2tygodnie za późno. Ale taką decyzję podjąłem bazując na tym co dzieje się teraz w polu i na tym jak wyglądała pogoda w 2 ostatnich latach.

Opublikowano

Ja nie mogę wyjść z podziwu, że z roku na rok ludzie piszą o tym że pierwsza dawka podana za późno - dwa lata temu 1.marca - za późno,  rok temu niektórzy ruszali 15. lutego - za późno, w tym roku 1. lutego- za późno 😂

Opublikowano
6 godzin temu, yacenty napisał(a):

Pełna zgoda ale gospodaryjesz tu i patrzysz na pogodę jaka masz tu.

Gdyby mi ktoś powiedział 10 lat temu że w 2025r będę dawał azot na oziminy 1 lutego to bym powiedział debil. A w tym roku dałem 1 lutego i uważam że o 2tygodnie za późno. Ale taką decyzję podjąłem bazując na tym co dzieje się teraz w polu i na tym jak wyglądała pogoda w 2 ostatnich latach.

Jacku spokojnie patrząc na pogodę to w następnym tyg ma być i u was kilka dni z dobrym mzorem...

Screenshot_2025-02-06-05-38-49-41_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

• Root Admin
Opublikowano

Co to zmienia że będzie -5, -7 w nocy?

6 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Ja nie mogę wyjść z podziwu, że z roku na rok ludzie piszą o tym że pierwsza dawka podana za późno - dwa lata temu 1.marca - za późno,  rok temu niektórzy ruszali 15. lutego - za późno, w tym roku 1. lutego- za późno 😂

Jaka miałeś średnia dobowa temperaturę w styczniu?

Opublikowano

Będzie powyżej -10 na wysokości 2m przy gruncie do -15. Azot całkowicie rozhartowuje roślinę i pobudza do intensywnego rośnięcia. Zbyt wczesne podanie azotu też nie jest dobre... Kolega robił doświadczenia na pszenicy i tam gdzie podał azot wcześniej i przyszedł mróz pszenica wypadła na drugiej połowie pszenica przetrwała. Dodam że już miała przyrost nowych korzeni tzn wegetacja ruszyła.

Opublikowano

Ten azot nie zadziała tak szybko. Za nim to roslina pobierze i przetransportuje przy tych temperaturach i opadach co mamy to minie trochę czasu. 

22 godziny temu, yacenty napisał(a):

na jęczmień dawałem po 60kg N w postaci rsmu i nie było najmniejszego problemu, dawał te 10t, tak samo jak dawałem 3x40kg N (gdzie pierwsza dawka szła w październiku.

jakie białko przy takim plonie i nawozeniu Ci wychodziło?

• Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, kibix napisał(a):

jakie białko przy takim plonie i nawozeniu Ci wychodziło?

nie wiem, przy paszy nikt mi białka nie robił, tylko wilgotność i gęstość

Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Byś się zdziwił jak szybko azot z RSM działa... Po tygodniu już są efekty pobierania. Np saletra też dość szybko działa... 

napewno przy braku opadów i przymrozkach w nocy roślina wysztko pobierze od razu. Napewno

23 minuty temu, yacenty napisał(a):

nie wiem, przy paszy nikt mi białka nie robił, tylko wilgotność i gęstość

teraz białko też badają

Opublikowano

Zobacz czy w całej PL są teraz te nocne przymrozki. Gdzie podawałem że pobierze od razu cały azot? Ziemia jest dość wilgotna więc azot dość szybko przemieści się do systemu korzeniowego. Przy dużo mniejszej wilgotności i stosowaniu RSM efekt był widzialny już po tygodniu.

Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał(a):

Co to zmienia że będzie -5, -7 w nocy?

Jaka miałeś średnia dobowa temperaturę w styczniu?

i co z tego że była temp w styczniu? wegetacja tak gnała że ten jeczmień żarł kilogramy azotu? pobieranie na całego zacznie się w marcu i ważne żeby wtedy był w strefie korzeniowej. czy ktoś dał 1 lutego czy da 20 nie ma żadnej różnicy a ty twierdzisz że 15 stycznia byłoby odpowiednio. ja wysiadam 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał(a):

Byś się zdziwił jak szybko azot z RSM działa... Po tygodniu już są efekty pobierania. Np saletra też dość szybko działa... 

Jacek placek. Szkoda dyskusji. On musi być pierwszy we wsi żeby widzieli że jest gospodOrz przez duże O.

Opublikowano
52 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

i co z tego że była temp w styczniu? wegetacja tak gnała że ten jeczmień żarł kilogramy azotu? pobieranie na całego zacznie się w marcu i ważne żeby wtedy był w strefie korzeniowej. czy ktoś dał 1 lutego czy da 20 nie ma żadnej różnicy a ty twierdzisz że 15 stycznia byłoby odpowiednio. ja wysiadam 

No żarł kilogramy azotu, z zielonego jęczmienia na końcu grudnia zrobił mi się cytrynowy jęczmień na koniec stycznia.

Opublikowano

Kolejne aktualizacje pokazują zimę, już wskoczyła dwucyfrowa liczba. To w połączeniu ze słonecznym dniem i brakiem śniegu może już trochę namieszać. 

Ciekawe czy owsy zimowe zaakceptują takie ochłodzenie.