Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
51 minut temu, mysza103 napisał(a):

Już swego czasu mówione było że będąc na vacie , nie można sprzedać np. ciągnika na umowe kupna - sprzedaży , którego się kupiło z 10 lat przed przejściem na vat , a jak się okazało da się jak najbardziej , sam tak sprzedawałem i jak najbardziej legalnie 

Heh a co ma do rzeczy co było 10 lat przed tym jak wszedłeś na vat, przecież tego na stanie nie masz wogole kupy się nie trzyma. 

48 minut temu, Stach123 napisał(a):

człowieku ty nie masz pojęcia o tym  co  piszesz 

Co głupio teraz co 🤪

Opublikowano
8 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

Na YT rzuciło mi się że chcą sprzedać Pekao i Alior Bank. A co najlepsze po raz drugi. Bo raz to zrobili, pisiory odkupiły a oni teraz drugi raz chcą ;D jezeli to prawda ( a nie weryfikowałem tego) to są dopiero jaja. Jak tłumaczą mając dwa banki to za dużo kłopotu. 

Idź do polityki, tam już dawno to wrzucałem.

, taki jeden ci wytłumaczy że to bardzo dobrze, bo państwowy bank jest niepotrzebny bo cię kroi na kredytach🤣

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał(a):

Idź do polityki, tam już dawno to wrzucałem.

, taki jeden ci wytłumaczy że to bardzo dobrze, bo państwowy bank jest niepotrzebny bo cię kroi na kredytach🤣

Tak samo sprzedali PKP energetykę. PiS też odkupił. Ale czy są plany by teraz znowu sprzedać to nie wiem. Ja rozumiem, że niektórzy mieli dość PiSu i rozdawnictwa. Ale żeby wybrać PO no to dramat. 

Opublikowano

Weź mnie chłopie nie uruchamiaj. Nie mierz wszystkich swoją miarą. 

4 minuty temu, Stach123 napisał(a):

widzę że łykacie propagandę pisu jak pelikany 

Opublikowano
Godzinę temu, matheoeo napisał(a):

Dzisiaj byłem przejść na pola i zauważyłem, że jęczmień ozimy zaczyna żółknąć. Na pierwszy rzut oka wygląda to na niedobór azotu, ale też widać oznaki chorób. Zastanawiam się, co może być przyczyną takiego stanu.

pH gleby dwa lata temu wynosiło 4,7. W tamtym czasie zastosowałem 1 tonę wapna granulowanego CaCO3, ale obecnego odczynu niestety nie znam. Być może problem jest związany z wciąż niskim pH.

Jęczmień został wysiany 21 września w ilości 320 sztuk na metr kwadratowy. Aktualnie rośliny znajdują się w fazie 3–4 rozkrzewień.

Jak sądzicie, co może być główną przyczyną żółknięcia i pogorszenia kondycji roślin?

IMG_20241130_153200-min.jpg

IMG_20241130_154455-min.jpg

Tragedii nie ma, ale jak na ten termin siewu to wydaje mi się że powinien być bardziej pokrzewiony. A to że trochę łapie żółtego to nic

• Thanks 1
Opublikowano

Zapytaj Macierewicza pisiorze

8 minut temu, Stach123 napisał(a):

gdzie jest wrak ?

Opublikowano

może wasze uprzejmości polityczne sobie darujecie- ewentualnie przejdziecie do tematu o polityce?

1 godzinę temu, matheoeo napisał(a):

Dzisiaj byłem przejść na pola i zauważyłem, że jęczmień ozimy zaczyna żółknąć. Na pierwszy rzut oka wygląda to na niedobór azotu, ale też widać oznaki chorób. Zastanawiam się, co może być przyczyną takiego stanu.

pH gleby dwa lata temu wynosiło 4,7. W tamtym czasie zastosowałem 1 tonę wapna granulowanego CaCO3, ale obecnego odczynu niestety nie znam. Być może problem jest związany z wciąż niskim pH.

Jęczmień został wysiany 21 września w ilości 320 sztuk na metr kwadratowy. Aktualnie rośliny znajdują się w fazie 3–4 rozkrzewień.

Jak sądzicie, co może być główną przyczyną żółknięcia i pogorszenia kondycji roślin?

IMG_20241130_153200-min.jpg

IMG_20241130_154455-min.jpg

na wiosnę zrób badanie ph bo może być dalej duży problem/

tymi żółtymi przebarwieniami nie ma co się przejmować, tragedii nie ma

chociaż powinien być trochę większy jak na termin siewu, ale nie ma powodów do obaw

• Thanks 2
Opublikowano
W dniu 27.10.2024 o 15:35, wisienka1221 napisał(a):

Cześć, podlasie, pierwszy raz sielismy jeczmien i ojciec dość rzadko posiał  :( pod korzen dany obornik, w zeszłym tygodniu opryskane roostar 0.5l, plonvit zboza 2l,  UNI PK 10:18 1.5l. Powierzchnia działki 0.7 ha. 

Tak wygląda teraz, raczej chciałbym zostawić d żeby zobaczyć co będzie na wiosnę ale jak myślicie, jest sens? Co dać jeszcze przed zimą? Niczym więcej nie pryskalem póki co 

Messenger_creation_00EF5790-D820-4E7E-8ABB-AE840CBBA728.jpeg

Messenger_creation_352689C6-9ABA-4D96-9374-6B51C9115567.jpeg

Cześć, tak to wygląda teraz. Co myślicie? Będzie coś z tego?

IMG_20241201_124558607_HDR.jpg

IMG_20241201_141107350_HDR.jpg

IMG_20241201_141110946_HDR.jpg

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Jak dzielisz dawki ? I jaki nawoz ?

W ubiegłym sezonie na pierwszą dawkę 150 kg saletrosanu, po 2-3 tyg ok 125 kg saletrzaku, potem 150 kg saletry. W lutym 100kg kizerytu. Patrzę na stan roślin, obsadę i celuję podanie azotu przed deszczem

20240409_184450.jpg

20240501_181350.jpg

Zdjęcia z 9.kwietnia i 1.maja

• Like 1
Opublikowano

Wegetacja trwa i trwać ma. Ot czasów dożyli że by zimę zobaczyć będziemy na wycieczki jeździć.

Opublikowano
10 godzin temu, krilan06 napisał(a):

W ubiegłym sezonie na pierwszą dawkę 150 kg saletrosanu, po 2-3 tyg ok 125 kg saletrzaku, potem 150 kg saletry. W lutym 100kg kizerytu. Patrzę na stan roślin, obsadę i celuję podanie azotu przed deszczem

20240409_184450.jpg

20240501_181350.jpg

Zdjęcia z 9.kwietnia i 1.maja

Jaki plon miałeś z tego pola ? Co było przedplonem ? Jaka klasa ziemi ? 

Opublikowano

Z tego pola ok 8t/ha, przedplon pszenżyto ozime które też sypało powyżej 8t, tutaj przed ciągnikiem II klasa, większość pola III klasa. Ogólnie w ciągu 4 lat trzy razy szedł obornik na to pole. Trochę szkoda bo prawdopodobnie odejdzie mi w uprawie to pole - właściciele zmarli a spadkobiercy nawet nie raczyli poinformować że wystawili ziemię na sprzedaż 

Opublikowano
14 minut temu, krilan06 napisał(a):

Z tego pola ok 8t/ha, przedplon pszenżyto ozime które też sypało powyżej 8t, tutaj przed ciągnikiem II klasa, większość pola III klasa. Ogólnie w ciągu 4 lat trzy razy szedł obornik na to pole. Trochę szkoda bo prawdopodobnie odejdzie mi w uprawie to pole - właściciele zmarli a spadkobiercy nawet nie raczyli poinformować że wystawili ziemię na sprzedaż 

to trzeba było na ziemniaki, ew rzepak na minimalnym nawożeniu żeby jak najwięcej z tej ziemii odzyskać :D  ewentualnie kupić jak działka fajna i wiesz co masz

Opublikowano

No ogólnie mam na myśli nie licząc tego sezonu że na ostatnie 4 lata trzy razy obornik. Obecnie rośnie pszenica bez nawozu i całkiem ok wygląda, miała iść polifoska przed siewem ale odpuściłem skoro nie wiadomo jak długo będę uprawiał tą ziemię

Jestem ciekawy jakbym ziemniaki posadził - dopłaty biorą spadkobiercy, by się zdziwili jakby Piorin z kontrolą przyjechał