Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Stach123 napisał(a):

Tak wyjdziesz z watu jak z grobu hahhah zanim zamortyzujesz to się rozleci 

Ostatni zakup za 500 tys był rok temu , i za 4 lata z vatu wychodzę , maszyny które kupiłem będąc na vacie będą miały wówczas , od 5 do 10 lat , więc nie wiem czy się będą rozlatywały , 

Ty np rozglądasz się za maszynami które mają już ponad 20 lat , więc ere młodości mają już za sobą , a jednak jeszcze będą służyć maże następne 20 lat i się nie rozlecą 

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, mysza103 napisał(a):

O to mi zaproponował 900netto (czyli licząc na rr to by było 963zł ) za bardzo dobre parametry , wstrzymałem się i próbki zawiozłem do PZZ Kraków , po niedzieli mam dzwonić jak wyszły i jaką cenę by mogli za takie parametry dać i wówczas można wrócić do Niegosławic i dogadywać cenę 

Dlaczego ma obowiązek , wychodzę z vatu , i za parę lat sprzedaję te sprzęty na Umowę kupna- sprzedaży , będąc rolnikiem ryczałtowym , więc nie róbcie gówno burzy, bo zapewne ci co nie są i nigdy nie byli na vat robią takie zamieszanie 

Musisz zrobić darowiznę np dla syna, albo sprzedać uwzględniając koszty zużycia, ewentualnie że złomować. Nie możesz ot tak sobie sprzedać na umowę kupna sprzedaży, masz to na stanie i niema tak łatwo. 

Opublikowano (edytowane)

mysza te maszyny coś kupił na wat to zanim wyjdziesz z wat to trzeba w nie wsadzić tyle co  za nowe bez wat to po 1. 

a po 2 . to przez te kolejne 4 lata które ci zostały na przymusowym wat poskutkują być może kolejnymi inwestycjami które na dłużej potrzymają na c WAT , nie wykluczone że wszystich włożą na WAT 

6 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Musisz zrobić darowiznę np dla syna, albo sprzedać uwzględniając koszty zużycia, ewentualnie że złomować. Nie możesz ot tak sobie sprzedać na umowę kupna sprzedaży, masz to na stanie i niema tak łatwo. 

Tomuś ty masz tyle w główce co ten wydojony possa , on to już się nawet z siebie samego śmieje 

obydwaj powinniście pracować w urzędzie skarbowym jeden by zamiatał a drugi na mokro mopem hahha

Edytowane przez Stach123
s
  • Haha 6
Opublikowano
2 minuty temu, Stach123 napisał(a):

mysza te maszyny coś kupił na wat to zanim wyjdziesz z wat to trzeba w nie wsadzić tyle co  za nowe bez wat to po 1. 

a po 2 . to przez te kolejne 4 lata które ci zostały na przymusowym wat poskutkują być może kolejnymi inwestycjami które na dłużej potrzymają na c WAT , nie wykluczone że wszystich włożą na WAT 

Tomuś ty masz tyle w główce co ten wydojony possa , on to już się nawet z siebie samego śmieje 

Stachu, a właściwie Romek, nie walaj durnia tutaj na forum po pijaku. Dzisiaj jechałem to znów u Baski pod sklepem z mixolem stałeś. Weź ty chłopie się do roboty co? 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Stach123 napisał(a):

Nie ma takiej opcji , za 4 lata jak się dożyje wychodzę z vat bezwarunkowo 

Na razie jeszcze złotówki nie dołożyłem do tych maszyn które były na vat brane , 

A jednak były koszty w kombajnie w tym roku ukręciła  mi się żmijka od podajnika pod kombajnem co pcha niedomłoty , zamówiłem nową 1200 zł  , ale miała być za 3 dni , więc pojechałem do gościa i pospawał mi to za 100 zł , kombajn ma na razie 900 godzin 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
1 minutę temu, Stach123 napisał(a):

do roboty są  silni i tępi , a że rąk do pracy mało to nawet nie wymagają dużo siły

Hahahhahao obrałeś się i post poprawiałeś? Najpierw myśl potem pisz. 

Opublikowano
17 minut temu, mysza103 napisał(a):

Nie ma takiej opcji , za 4 lata jak się dożyje wychodzę z vat bezwarunkowo 

Na razie jeszcze złotówki nie dołożyłem do tych maszyn które były na vat brane , 

A jednak były koszty w kombajnie w tym roku ukręciła  mi się żmijka od podajnika pod kombajnem co pcha niedomłoty , zamówiłem nową 1200 zł  , ale miała być za 3 dni , więc pojechałem do gościa i pospawał mi to za 100 zł , kombajn ma na razie 900 godzin 

powrót na ryczałt jest jak najbardziej wskazy , nawet po to żeby remanent sprzętu zrobić i ewentualnie zarobić na kolejne inwestycje jak wiek na to pozwala , tu pełna zgoda   Podejrzewam że to się zmieni . przejść pewnie będziesz mógł   ale pod pewnymi warunkami np. możliwość sprzedaży ciągnika po 5 latach od przejśćia na ryczałt albo zapłacić przy sprzedaży lub darowiżnie  WAT

• Haha 1
Opublikowano

Dzisiaj byłem przejść na pola i zauważyłem, że jęczmień ozimy zaczyna żółknąć. Na pierwszy rzut oka wygląda to na niedobór azotu, ale też widać oznaki chorób. Zastanawiam się, co może być przyczyną takiego stanu.

pH gleby dwa lata temu wynosiło 4,7. W tamtym czasie zastosowałem 1 tonę wapna granulowanego CaCO3, ale obecnego odczynu niestety nie znam. Być może problem jest związany z wciąż niskim pH.

Jęczmień został wysiany 21 września w ilości 320 sztuk na metr kwadratowy. Aktualnie rośliny znajdują się w fazie 3–4 rozkrzewień.

Jak sądzicie, co może być główną przyczyną żółknięcia i pogorszenia kondycji roślin?

IMG_20241130_153200-min.jpg

IMG_20241130_154455-min.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

O to mi zaproponował 900netto (czyli licząc na rr to by było 963zł ) 

900 netto wystarczy nie utrudniaj ewentualnie podawaj dla każdego możliwego wariantu kwotę brutto.

Paradoksalnie 900 netto no to powiem cena bardzo dobra ja 2 tygodnie temu po ,650 brutto sprzedałem bo akurat duzo ości więc potrącenia 50zl/t. Ale klient zabiera z pompą i przelew 3 dni co też istotne l

Opublikowano
56 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Już swego czasu mówione było że będąc na vacie , nie można sprzedać np. ciągnika na umowe kupna - sprzedaży , którego się kupiło z 10 lat przed przejściem na vat , a jak się okazało da się jak najbardziej , sam tak sprzedawałem i jak najbardziej legalnie 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Janeczko napisał(a):

900 netto wystarczy nie utrudniaj ewentualnie podawaj dla każdego możliwego wariantu kwotę brutto.

Paradoksalnie 900 netto no to powiem cena bardzo dobra ja 2 tygodnie temu po ,650 brutto sprzedałem bo akurat duzo ości więc potrącenia 50zl/t. Ale klient zabiera z pompą i przelew 3 dni co też istotne l

te 900 to pszenicy dotyczyło , wcieśniej była mowa również o jęczmieniu w takiej cenie , ciekawe czy będzie mowa że za niego zapłacili po 900 albo wcale 

Opublikowano
3 minuty temu, Janeczko napisał(a):

Nie utrudniaj , u nas w rejonie na 10 skupów , jak zadzwonisz spytać się o cenę to 8-9 powie ci cenę np 900 zł , jak spytasz czy to netto , to dopiero dopowiada że nie i cena brutto 

Opublikowano

Oj ważne że dają po 900 ale czy zapłacą to co innego. Kiedyś na forum był koleś co sprzedawał zboże bez ważenia bo dobrze płacił.

A jak idziesz do sklepu po chleb to się pytasz czy 2zl to netto czy brutto?

Opublikowano
56 minut temu, Stach123 napisał(a):

obydwaj powinniście pracować w urzędzie skarbowym jeden by zamiatał a drugi na mokro mopem hahha

To nie tak jak u ciebie, ładować gruba kasę w naprawy starych rzęchów które kupujesz że złomu bo na inne cię nie stać. Man ciągnik z 2011 i w tym czasie wymieniłem tylko pompkę paliwa za 350zł i dołożyłem ledy (oczywiście poza olejami, filtrami i paskami).

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Janeczko napisał(a):

Oj ważne że dają po 900 ale czy zapłacą to co innego. Kiedyś na forum był koleś co sprzedawał zboże bez ważenia bo dobrze płacił.

Gdy by były 2 ceny brutto tak jak to jest w przypadku płodów rolnych ,i gdybyś mógł vat od spożywki odliczyć , to jak najbardziej by się ludzie pytali 

Dajmy se już spokój z tym vatem , ważne że każdy się w skupie dogada o co komu chodzi mówiąc cenę 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
18 minut temu, mysza103 napisał(a):

Już swego czasu mówione było że będąc na vacie , nie można sprzedać np. ciągnika na umowe kupna - sprzedaży , którego się kupiło z 10 lat przed przejściem na vat , a jak się okazało da się jak najbardziej , sam tak sprzedawałem i jak najbardziej legalnie 

Można tak było ale tylko do końca 2018 r. Nie jestem watowcem ale od watowca kupowałem

Opublikowano
11 minut temu, poosa21 napisał(a):

To nie tak jak u ciebie, ładować gruba kasę w naprawy starych rzęchów które kupujesz że złomu bo na inne cię nie stać. Man ciągnik z 2011 i w tym czasie wymieniłem tylko pompkę paliwa za 350zł i dołożyłem ledy (oczywiście poza olejami, filtrami i paskami).

Tak się składa że ciągnik mam z 2021 , a ledy były na wyposarzeniu i Bogu dzięki jeszcze nic nie dołożyłem 

Opublikowano
25 minut temu, Janeczko napisał(a):

Jak idę po chleb to nie pytam się ile kosztuje

Opublikowano

Słyszeliście że uśmiechnięta koalicja chce sprzedać port w Szczecinie przeładowuje węgiel, koks i terminal zbożowy w Gdyni. Ale dopiero po wyborach prezydenckich. Szlak czlowieka trafia🙆

Opublikowano

Na YT rzuciło mi się że chcą sprzedać Pekao i Alior Bank. A co najlepsze po raz drugi. Bo raz to zrobili, pisiory odkupiły a oni teraz drugi raz chcą ;D jezeli to prawda ( a nie weryfikowałem tego) to są dopiero jaja. Jak tłumaczą mając dwa banki to za dużo kłopotu.