Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Próba bezorkowego siewu jęczmienia zakończona porażką, materiał własny zaprawiony kinto. Nie wiem do końca co mu jest, są pasy gdzie rośnie nawet fajnie i zaczął się krzewić, ale są miejsca, pasy gdzie zżółkł i stoi w miejscu, mszyc nie zauważyłem ale też nie chodziłem zbyt często. Odchwaszczanie odpuszczam i czekam do wiosny ale pewnie będzie kasacja

P.S. ostatnie kilka dni zdążały się przymrozki ale to chyba nie przyczyna

IMG20241026095029.jpg

IMG20241026095012.jpg

Edytowane przez JAMorales
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, krilan06 napisał(a):

Jakie uprawki po kolei robiłeś? Poza tym widzę że gleba słabo doprawiona 

Szedłem po bandzie miało być tanio na pasze, liczyłem się z tym że szału nie będzie. Po żniwach   talerzowka pierwsza ultra płytko, potem wapno i  druga trochę glebiej, potem gruber na ok 20cm i po ok 10 dniach uprawowo siewny. Stanowisko po pszenżycie liczę się z samosiewami, oprawki robione w dosyć regularnych odstępach więc co wschodziło było na bieżąco likwidowane. Mam drugą działkę gdzie agrotechnika i przedplon identyczne, tam na całości jęczmień zaczął się krzewić jest ładny zielony, poza pojedynczymi roślinami odgryzionymi przez chyba drutowca albo jakieś robale.

Edytowane przez JAMorales
Opublikowano
2 godziny temu, JAMorales napisał(a):

Szedłem po bandzie miało być tanio na pasze, liczyłem się z tym że szału nie będzie. Po żniwach   talerzowka pierwsza ultra płytko, potem wapno i  druga trochę glebiej, potem gruber na ok 20cm i po ok 10 dniach uprawowo siewny. Stanowisko po pszenżycie liczę się z samosiewami, oprawki robione w dosyć regularnych odstępach więc co wschodziło było na bieżąco likwidowane. Mam drugą działkę gdzie agrotechnika i przedplon identyczne, tam na całości jęczmień zaczął się krzewić jest ładny zielony, poza pojedynczymi roślinami odgryzionymi przez chyba drutowca albo jakieś robale.

Ja 3 razy brona talerzowa i siew. Rośnie jak trzeba. 

Opublikowano
2 godziny temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

Witam wszystkich, może ktoś podpowie czy to są przypalenia, grzyb czy wirus? Na chwasty poszedł cezaro 0,5 l + delmetros i na t0 tebukonazol 500 pół dawki + los ovados 

IMG_20241026_130521.jpg

typowe przebarwienia po dff.

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Te to akurat mało grożne dla plonu 

Mało, czy nie... na roślinach było widać presję mszyc, więc poszła inazuma. Zobaczymy jak ułoży się jesień, może to był ostatni zabieg.

Opublikowano
38 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Mało, czy nie... na roślinach było widać presję mszyc, więc poszła inazuma. Zobaczymy jak ułoży się jesień, może to był ostatni zabieg.

Ile tej Inazumy dajesz 150 czy 200?

Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Te to akurat mało grożne dla plonu 

Dlaczego twierdzisz że mszyce mało groźne dla plonu?

Opublikowano

Po ile ten jęczmień przewidujecie sprzedawać  i w jaki plon celujecie ?   bo po tych zabiegach domyślam się że chodzi o plon 10 ton + i cenę 1200 netto , póki co przypominam że jest w okolicach 600 zł.  za tonę

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, Stach123 napisał(a):

Po ile ten jęczmień przewidujecie sprzedawać  i w jaki plon celujecie ?   bo po tych zabiegach domyślam się że chodzi o plon 10 ton + i cenę 1200 netto , póki co przypominam że jest w okolicach 600 zł.  za tonę

Stachu zawsze byłeś tępy, ale żeby nie wiedzieć że perytroid kosztuje 6-10zl?

Obecnie jęczmień 780

• Like 3
Opublikowano

Cena z gospodarstwa czy z Twoim dowozem? Jak daleko do paszarni?

Ja miałem propozycję 680 i 700 netto.

Planuję w styczniu sprzedaż choć życie różne scenariusze pisze.

Akurat jęczmienia zaczynają szukać. Rekordowe zasiewy zbiegły się z chyba rekordowo niskimi zbiorami i prawdopodobnie jęczmienia jest mniej jak w ubiegłym roku.

Stachowego 1200 nie zobaczymy, ale może w maju 1000 da😁