Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, GABBER85 napisał:

kwasek cytrynowy ŁADUJĘ

tu nie chodzi żeby zbić ph wody kwaskiem czy octem, inne opryski tak

kwasek i ocet nie zrobią Ci miękkiej wody, a woda do glifo musi być miękka

Jak wlejecie roundup flex czy power max do wody z wysokim ph to samo zbija ph do 5-6 możecie sobie sprawdzić 

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj doszło mi 12 ha dzierżawy (gospodarz odchodzi na emeryturę ), właściciel zebrał właśnie żyto hybrydowe , macie jakiś pomysł na samosiewy żyta ? chciałbym posiać jęczmień bo bardzo dobre stanowisko 

Myslicie ze płytka talerzówka plus ze 2 tyg na wschody i  2 l glifosatu 480 + siarczan załatwi sprawe czy podejść do tego inaczej ? 

Edytowane przez Zefir
Opublikowano

Witam w weekend przeszły dwie burze u mnie łącznie 125l spadło i jęczmień jary dosłownie przybiło do ziemi. Jak u was sytuacja z wyliczaniem strat przez ubezpieczalnie wyglądała? 

Opublikowano

Jęczmień Sandra tak akurat wyszło 5t z hektara, 62.9g, cena 540 netto.

A mialo 8 sypać 😀 a co z tymi pieniędzmi robic🤧🙃

Opublikowano

Jeśli masz pole w kulturze to nie wiem co musiałbyś robić żeby sobie wstyd zrobić. Wolisz dwurzędowy czy sześciorzędowy? 

Pożyczyłem koledze  ponad 10t jęczmienia na wiosnę, teraz jak zobaczyłem z jakimi ośćmi on chce mi ziarno oddać to złapałem się za głowę 

Nie śledziłem tematu - @Agrest jak sypał u Ciebie jęczmień? 

Opublikowano
Dnia 11.07.2024 o 21:38, yacenty napisał:

czyli jak mam fragmencik 10x10m gdzie jęczmień sypie 14t to mam mówić ze u mnie jęczmień sypie 14t? Czy bardziej ze średnio z całego gospodarstwa 9.5?

To że kosząc pole 5.5ha kukurydzy przez 5 sekund na komputerze widziałem plon 19.2t to mam mówić że u mnie kukurydza sypie 19t? czy bardziej ze 14.8 bo tyle wyszło średnio z tego kawałka?

to co piszesz to nie 50kg azotu tylko 70, a to już bagatela 40% więcej.

Z całym szacunkiem nie uwierzę ze można zdjąć 8t jęczmienia przy nawożeniu 50kg azotem, to by wychodziło raptem 6kg azotu na 1 tone plonu!!! Zakładam średnią zawartość Nmin na poziomie 60-80kg (to już są zasobne pola), bo można zrobić jak ja kiedyś gdzie miałem Nmin 180kg i wtedy możesz zrobić plon bez nawożenia, no ale jakie bez nawożenia jak na jesień poszło 60t obornika na hektar!!!

ile azotu jest w 15 tonach pofermentu?

już sobie sprawdziłem - 0.5% - czyli dając 15t pofermentu dałeś 75kg N, plus 32 kg z Zaksanu i już mamy prawie 110kg :P przy "prawie zerowym nawożeniu".
Przy 110kg wierze ze możesz zebrać 8 ton to jest bardzo realne, bo ja od 5 lat daje 120kg N i zbieram koło 9-10t - średnio za całego areału jęczmienia ozimego, od razu dodam na stanowisku po rzepaku, bo to też ma cholerne znaczenie.

Jacku, gdzie ja napisałem, że to plon z fragmentu? To był plon z CAŁEJ działki 3,6 ha. Obok miałem podobną klasowo i powierzchniowo (3,4 ha), którą przedzielał wąski pasek działki sąsiada, i na tej mniejszej zasiałem przewódkowy 2 listopada. Nigdy nie podaję średniej plonów z jakiegoś śmiesznego odcinka, który mi zarzuciłeś. Robię to tylko i wyłącznie z danego kawałka, ale interesuje mnie tylko plon średni z całego areału danej uprawy dla naszego gospodarstwa. Przeciętnie siejemy około 45-50 ha jęczmienia. Nawozimy z wiosny 150-160 kg saletry ZAKSAN 33,5, tj. 150-160 x 0,335 kg azotu, co daje 50,25-53,6 kg azotu plus to, co damy w polifosce, czyli średnio jakieś 150-200 kg polifoski 6, co daje kolejne 150-200 x 0,06, czyli dodatkowe 9-12 kg azotu. Łącznie niespełna 60-66 kg azotu. 

Poprzedni rok był faktycznie wyjątkiem, bo wylaliśmy 15 t/ha pofermentu o zawartości jeśli się nie mylę ~0,7% azotu. Ale nie na wszystkie działki sypaliśmy saletrę. Na jednej 14,6 ha nie daliśmy już nic i o dziwo na niej jęczmień sypnął najlepiej, bo dobre ponad 8 t/ha. Może to zasługa, że kukurydza z roku wcześniej tam sypała akurat najsłabiej i pod kukurydzę był wylany też poferment w ilości 30 t/ha, który to częściowo został niewykorzystany.

A co do obecnego roku, to mamy średnią nieco ponad 7 t/ha, a zostało nam jeszcze do wykoszenia około 2 ha (wykoszone do tej pory zostało 50,5 ha), więc jeszcze trochę podbije w górę, bo program liczy mi średnią z całości areału, a nie z tego, co zostało wykoszone. Jak wspomniałem, w tym roku poszedł tylko Zaksan 33,5 w ilości 160 kg. Przewódka dostała więcej azotu, bo 102 kg N.

Dnia 12.07.2024 o 07:43, GABBER85 napisał:

jakie odmiany jarego miałeś /polecasz na gorsze?

Siejemy pod słodownie. Mieliśmy KWS Amadora ostatnie 3 lata. W tym roku przewódkowy był Laureate, a jary LG Belcanto. Z wszystkich jesteśmy zadowoleni.

Dnia 12.07.2024 o 15:27, logitech55 napisał:

Jaka odmiana jęczmienia przewódkowego i jarego?

J/w.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, krilan06 napisał:

Jeśli masz pole w kulturze to nie wiem co musiałbyś robić żeby sobie wstyd zrobić. Wolisz dwurzędowy czy sześciorzędowy? 

Pożyczyłem koledze  ponad 10t jęczmienia na wiosnę, teraz jak zobaczyłem z jakimi ośćmi on chce mi ziarno oddać to złapałem się za głowę 

Pole w bardzo dobrej kulturze jeśli chodzi o dwurzędowy lub sześciorzędowy to wolałbym sześcio ale dwurzędowego nie skreślam  

Opublikowano
9 godzin temu, krilan06 napisał:

Bardzo słabo.

Na jednym kawałku z przewagą 5 klasy po łubinie dostał sporo żółtej karłowatości. Upaliło go w maju. Nie dał nawet 3t.

Na innych mozaikach od 3 do 6 klasy liczę na 5,5 do 5,8. Na najlepszym kawałku 3a może 7t dał

Średnia z roku z pól 6t nie wyjdzie.

Opublikowano
26 minut temu, Agrest napisał:

Bardzo słabo.

Na jednym kawałku z przewagą 5 klasy po łubinie dostał sporo żółtej karłowatości. Upaliło go w maju. Nie dał nawet 3t.

Na innych mozaikach od 3 do 6 klasy liczę na 5,5 do 5,8. Na najlepszym kawałku 3a może 7t dał

Średnia z roku z pól 6t nie wyjdzie.

Po tych zdjęciach z wiosny to wyglądało mi na rekordy plonu. A jeszcze jak wstawiłem zdjęcie z oprysku to pisałeś że mój jęczmień jest sporo do tyłu z fazami

Opublikowano

Też na rekord lub przynajmniej wyrównanie na tym najlepszym kawałku liczyłem.

Z pszenżytem będzie podobnie. Wygląda a sypać nie będzie. Jeszcze teraz co drugi dzień po 25l pada to będzie wypłukana łupina w kłosie bez gęstości

Opublikowano
2 minuty temu, Euzebiusz29 napisał:

Dostałem wstępną ofertę na materiał siewny Sandry/Aleksandry  za 2900zł/t.

Chyba ich pojebało

Opublikowano
Dnia 16.07.2024 o 22:28, suffeks napisał:

tu nie chodzi żeby zbić ph wody kwaskiem czy octem, inne opryski tak

kwasek i ocet nie zrobią Ci miękkiej wody, a woda do glifo musi być miękka

Jak wlejecie roundup flex czy power max do wody z wysokim ph to samo zbija ph do 5-6 możecie sobie sprawdzić 

Nie zgodzę się badałem wodę miernikiem do kwasowości i do twardości wody. Po dodatku kwasku cytrynowego woda robi się miękka PPM

Opublikowano
21 godzin temu, Maniaks napisał:

Poprzedni rok był faktycznie wyjątkiem, bo wylaliśmy 15 t/ha pofermentu o zawartości jeśli się nie mylę ~0,7% azotu.

Ja jestem ciekaw czy to prawda bo też mam okazję brać poferment i gościu mi pokazywał próbki że w beczce 26m3 jest 130 kg potasu 42 kg fosforu i 100 kg azotu ale jakoś ciężko mi w to uwierzyć żeby to miało taki skład. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mario5 napisał:

Nie zgodzę się badałem wodę miernikiem do kwasowości i do twardości wody. Po dodatku kwasku cytrynowego woda robi się miękka PPM

o tak? spada poniżej 50ppm? nie wydaje mi się, kwasek tylko trochę ci zrobi miękką wodę, nadal jest za twarda 

kontrola 507ppm, kwasek 350ppm siarczan amonu 10ppm

deszczówka wyszła 24ppm

20230415_175212.jpg

20230415_165120.jpg

gryka kwitnie 

20240718_173340.jpg