Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja Sandra już mogłaby leżeć w magazynie kilka dni temu, ale inne prace mają priorytet.

Wstępnie kombajn zamówiony środa/ czwartek

20240623_183554.jpg

Opublikowano
Agrest napisał:

Moja Sandra już mogłaby leżeć w magazynie kilka dni temu, ale inne prace mają priorytet.

Wstępnie kombajn zamówiony środa/ czwartek

20240623_183554.jpg

Siales juz wczesniej to odmiane? Szukam odmiany na dobre stanowisko i mysle co zakupic żeby mozna byloby powalczyc o dobry plon w następnym roku.

Opublikowano

Tylko tą. Tu 3a  monokultura po Sandrze. W ubiegłym roku 9,05t średnia. Rekord u mnie.

W tym zapowiadał się lepiej ale myślę że braknie co najmniej 1,5t do tego wyniku. Ziarno drobniejsze i kłos chyba krótszy

Opublikowano
Agrest napisał:

Tylko tą. Tu 3a  monokultura po Sandrze. W ubiegłym roku 9,05t średnia. Rekord u mnie.

W tym zapowiadał się lepiej ale myślę że braknie co najmniej 1,5t do tego wyniku. Ziarno drobniejsze i kłos chyba krótszy

Byly jakies wieksze mrozy u Ciebie? Jak sobie z nimi radzi?

Opublikowano
3 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Poniżej 20 spadło ale miał mnóstwo śniegu. Chyba 4 lub 5 rok uprawiam. Nigdy nie wymarzł

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał:

taaa i jak rok temu, w żniwa 600, w kwietniu 520, w maju 580-600. Zarobiłem... garba na plecach

ten rok jest inny a świniarze mają tyle pieniędzy że w listopadzie po 750 z podworka z pocalowaniem ręki 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał:

taaa i jak rok temu, w żniwa 600, w kwietniu 520, w maju 580-600. Zarobiłem... garba na plecach

Ale gdyby zakładać powtarzalność każdego sezonu to człowiek doszedł by do wniosku by rzucić wszystko i wyjechać w bieszczady.

Oferowane ceny są tak niskie że trudno sobie wyobrazić by były jeszcze niższe

Opublikowano
Agrest napisał:

3 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Poniżej 20 spadło ale miał mnóstwo śniegu. Chyba 4 lub 5 rok uprawiam. Nigdy nie wymarzł

Dzieki za info. Zasieje kilka hektarow tej odmiany i coś jeszcze dobiore z Coboru.

Opublikowano

kamcio15 napisał:

14 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

P0 ile wystawiać na olx z nowych zbiorów? 

950 będzie dobrze czy 1000?

W ubiegłym roku po 1000 szedł, więc i w tym myślę, że podobnie. 

w tamtym roku przewiany do siewu sprzedawałem pow1350

Opublikowano
JanKrzysztof napisał:

Jak chcesz bić rekordy to sześciorzędówkę zasiej. Pytanie czy będziesz umiał skrócić, żeby ustała, jeżeli będzie szła na 10 ton

Bardziej pasuje mi właśnie 2 rzędowy ktory dalby dobry plon a w tym bedzie miał grubsze ziarno. U nas przy zakupie na pasze ludzie bardzo na to zwracają uwage.

• Root Admin
Opublikowano
22 minuty temu, Agrest napisał:

Ale gdyby zakładać powtarzalność każdego sezonu to człowiek doszedł by do wniosku by rzucić wszystko i wyjechać w bieszczady.

Oferowane ceny są tak niskie że trudno sobie wyobrazić by były jeszcze niższe

to już 3 rok taki sam, niby były jakieś dopłaty, rok temu złożyłem do jeczmienia - dostałem, za chwile było można złożyć do pszenicy i kukurydzy i już nie dostałem - zabrakło piniedzy. W tym roku też złożyłem ale poki co ani me ani be ani kukuryku

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Z mrozem radzi sobie dobrze?

największy u mnie jaki był ostatniego czasu to -5 ostatniej zimy, nawet tego nie odczuł więc obstawiam że tak.

w zeszłym roku na 3a - od  lutego do początku kwietnia dosłownie pływał ten jęczmień, dostał tylko obornik pod korzeń+ stanowisko po buraku, nawożenie azotowe to okolice 250 l RSM 32 , Później w dobrym momencie przyszło ciepło, młócony początkiem lipca, oddał 8,4 tony. Jeden z lepszych w okolicy. Tylko nie spieszyć się z siewem i dobra ochrona od mszycy. wyżej widzę że niektórzy też mają to mam nadzieję że się wypowiedzą.

Dnia 21.06.2024 o 21:49, Rolnik1973 napisał:

P0 ile wystawiać na olx z nowych zbiorów? 

950 będzie dobrze czy 1000?

tylko? na olx są od 1000 wzwyż, daj 1200 do negocjacji 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Bardziej pasuje mi właśnie 2 rzędowy ktory dalby dobry plon a w tym bedzie miał grubsze ziarno. U nas przy zakupie na pasze ludzie bardzo na to zwracają uwage.

Zawsze siałem sześciorzędowe odmiany, w tym roku mam dwurzędowy, odmiana Bordeaux i ziarno na tę chwilę wydaje mi się mega grube

1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Zawsze siałem sześciorzędowe odmiany, w tym roku mam dwurzędowy, odmiana Bordeaux i ziarno na tę chwilę wydaje mi się mega grube

Opublikowano

W zeszłym roku miałem 7 odmian w tym jedna hybryda. Zostałem przy jednej. Sandrze. Grube ziarno, fajna gęstość, a większość firm ucina z ceny za ten parametr. I nawet na piachu ziarno było fajne duże dobrze obite,a przy wielorzędowym problem z obiciem ości.