Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapomniałeś o d) wiecznie nie taka jaką rolnik by chciał xD

Jak tam uważam że każdy ma zbliżona cenę i wszyscy razem pchamy ten wózek, skoro zasiali, to ja życzę żeby zebrali dobre plony i tyle, nie sądziłem, że jęczmień i rzepak jest tylko dla tych co już uprawiali:D Jak nie sieles to broń boże nie siej, bo ci co siali już niech sieją dalej:D

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, GABBER85 napisał:

*EBUS na dziś: skoro 20% użytkowników Agrofoto zasiało  pierwszy raz jęczmień, to jaka cena jęczmienia będzie za rok [2024];  a] pińcset, b] tysionc, c] za darmo to uczciwa cena.

Najpierw trzeba zebrać, różne zimy bywały na jęczmień 

Opublikowano
13 godzin temu, GABBER85 napisał:

*EBUS na dziś: skoro 20% użytkowników Agrofoto zasiało  pierwszy raz jęczmień, to jaka cena jęczmienia będzie za rok [2024];  a] pińcset, b] tysionc, c] za darmo to uczciwa cena.

logiczne że coraz więcej tego będzie bo jęczmień udaje się najlepiej ze zbóż ozimych któryś rok z rzędu, nie liczyłbym na zmniejszenie się liczby osób które go sieją, a jak będzie sypał po te 7-10 ton to coraz więcej będzie ludzi przybywać

Opublikowano

Tylko ile ludzi zasiało ten jęczmień ozimy kosztem jęczmienia jarego lub owsa który uprawiają na paszę więc już tak nie przejmujcie się. Mając produkcję zwierzęcą wolę zostawić ziarno na następny rok a pole obsiać czymś innym niż sprzedać ziarno za jakieś 700 zł za tonę

Opublikowano

Pytanie odnośnie dopłat do sprzedanego jęczmienia jeżeli wcześniej wniosek nie załatwiony w terminie i teraz ponownie trzeba wnioski składać. Jeżeli składałem za pośrednictwem epuap arimr  to robić korektę tego wniosku i wysłać jeszcze raz? Czy jakoś inaczej to wygląda?

Opublikowano
48 minut temu, jasiuhonda napisał:

Ja bylem w agencji złożyć nowy wniosek. Nie wiem czy przez neta idzie...

Jak dzwonili z agencji to mówili że można przez internet lub osobiście ale nie niestety nie dopytałem szczegółów. 

Opublikowano
2 godziny temu, Aroo22 napisał:

Pytanie odnośnie dopłat do sprzedanego jęczmienia jeżeli wcześniej wniosek nie załatwiony w terminie i teraz ponownie trzeba wnioski składać. Jeżeli składałem za pośrednictwem epuap arimr  to robić korektę tego wniosku i wysłać jeszcze raz? Czy jakoś inaczej to wygląda?

Tylko papierowy w agencji 

• Thanks 1
Opublikowano

Kupiona odżywka dla grzybów. W poniedziałek planowany zabieg  jeśli prognozy nie zmienią.

Po lewej jęczmień jary sąsiada młócony talerzówką.  Grzyby zjadły samosiewy doszczętnie. Przy okazji zainfekowały moją Sandrę obok.

20231028_161544.jpg

20231028_122143.jpg

20231027_120037.jpg

Opublikowano

W jakiej dawce? Podpowiedz co to może być u mnie? Jęczmień pierwszy raz sieje. 

Opublikowano

Myślałem że od słabego pH. Dałem  700kg kredy 2tyg temu już się prawie rozpuściła. Myślałem zrobić oprysk mocznik ,siarczan mg, i jakieś witaminki. Można jeszcze prysnąć? Czy tylko samym fungi? Wydaje mi się że słabo jakoś rośnie... 

U mnie to samo było na pszenicy tylko od owsa sąsiada rdza brunatna. Co zrobić ekologia😭