Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Aroo22 napisał:

Jeżeli chodzi o kolor to lepszy niż nie jeden kwalifikat. 

Betoniarką też się da choć trzeba trochę pokombinować, żeby wyszło rowno. Kwalifikat to to samo co swój towar odczyszczony zaprawiony i zapakowany w ładny worek. Kwalifikatu co roku tez sieje trochę.  

Opublikowano
2 godziny temu, czesio200 napisał:

Betoniarką też się da choć trzeba trochę pokombinować, żeby wyszło rowno. Kwalifikat to to samo co swój towar odczyszczony zaprawiony i zapakowany w ładny worek. Kwalifikatu co roku tez sieje trochę.  

Ja to wszystko wiem. Chodziło mi o to, że niejeden kwalifikat wygląda na słabo zaprawiony jeśli chodzi o pokrycie ziarna. Płacisz tyle kasy to i wymagasz, a niestety czasami słabo to wygląda. Nie raz idzie samemu lepiej to zrobić w warunkach domowych - tak jak to pokazałeś.   

• Like 1
Opublikowano

Mnie nie stać na cuda idzie sama zaprawa akurat tutaj kinto i tyle.  Wiem coś o tym nie raz w pszenżycie czy jęczmieniu żyta z kwalifikatu trzeba wyrywać a siane po rzepaku... swoje mam jakąś tam nie duża działkę wyrywam ewentualne żyto kombajn szykuję tak żeby był np po jarych i mam towar pierwsza klasa. 

Opublikowano
ŻakowskiSławomir napisał:

jakie odmiany planujecie siać jęczmienia i w jakich ilościach na ha? U mnie patrząc na zeszły rok ponownie będzie zasiany jęczmień dwurzędowy.

Aleksandra 350 szt m2 jeszcze nie policzone mtn to nie wiem ile kg

Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał:

nawóz donasienny kosztuje naście złotych na hektar, spróbuj - warto

Kurcze, ktoś gdzieś niedawno pisał że robił badania i porównania nawozów donasiennych i z badań wyszło że są przereklamowane. O ile nie pokręciłem. Nie wiem kto i gdzie to znaleźć.

• Root Admin
Opublikowano
Agrest napisał:

7 minut temu, yacenty napisał:

nawóz donasienny kosztuje naście złotych na hektar, spróbuj - warto

Kurcze, ktoś gdzieś niedawno pisał że robił badania i porównania nawozów donasiennych i z badań wyszło że są przereklamowane. O ile nie pokręciłem. Nie wiem kto i gdzie to znaleźć.

kiedyś robiłem porównanie. na oko widać było który siewnik był z nawozem. te rośliny miały lepszy start.

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, yacenty napisał:

kiedyś robiłem porównanie. na oko widać było który siewnik był z nawozem. te rośliny miały lepszy start.

Ja również potwierdzam, testowane w życie, jęczmieniu owsie i kukurydzy. Tam gdzie kontrola bez zaprawy to rośliny na start jaśniejsze dużo i wolniej startowały.

• Root Admin
Opublikowano

coś mi świta ze 10l nawozu kosztowało 150 czy 180zł, czyli 15-18 za litr, na tone 2.5l czyli 37-45zł, średnio dając 150kg na ha wychodzi nam 6zł na hektar. Zaprawiając samemu to aż grzech tego nie dodać

• Like 1
Opublikowano

U mnie już odpowiedni nawóz siedzi w ziemi dawno... bardziej mam problemu ze zbyt intensywnym jesiennym wzrostem jęczmienia niż na odwrót.. kiedyś do czegoś dodawałem ten nawóz ale to już było dawno. No niestety ja nie mam co dbać o każdy szczegół, bo u mnie są ogromne braki wody i mozaiki. Jęczmień i tak cudem sypał bdb jak na Konińskie warunki.

• Root Admin
Opublikowano

ale przecież jęczmień jesienią buduje podstawę plonu. to nie pszenica, szczególnie pozna pszenica. daj mu jeść, on ucieknie przed suszą na tle pszenicy. te 3-4 tygodnie różnicy w wewgetacji robi gigantyczna różnice