Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie nic. Nigdy nie dawałem. Ale zaczynam sądzić że ostatni spadek plonów jest z tym związany.

Opublikowano

Stosował ktoś wapniak rolniczy g? Jakie opinie chcę pod jęczmień jary rozsiać,  jakie wapno granulowane jest dobre żeby siac co roku,  u mnie jest tylko ten wapniak,  polcac,  i wap mag,  

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, tomekZ058 napisał:

z tym wap-magiem daj sobie spokój, ja np. stosowałem Polcalc fajnie się rozpuszcza lub Nordkalk (AtriGran) pod jęczmień jary

To nie wap mag tylko wapniak rolniczy g,   jaj by to zrobić  teeaz po żniwach było pryskane radaup   , jakby teraz dac wapno żeby się wchłoneło i na wiosnę obornik?

Edytowane przez mesi
Opublikowano

Agrest napisał:

No właśnie nic. Nigdy nie dawałem. Ale zaczynam sądzić że ostatni spadek plonów jest z tym związany.

To jest fakt kiedyś siejąc rzepak w uprawie orkowej nie było jesienią żadnych braków azotu na rzepaku, teraz w bezorce jak zostaje słoma na wierzchu to trzeba dać azotu bo nie starcza mu ale za to słoma rozkłada się momentalnie

• Root Admin
Opublikowano

Mój jęczmień idzie jak na drożdżach, pomimo że nie ma wody. Na szczęście przebarwienia po herbicydzie już minęły, teraz tylko pilnować owadów. Fajnie widać jak ładnie podziałało na chwasty przy polnej drodze

20211113_111710.jpg

20211113_111818.jpg

20211113_111839.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Jak masz kwaśną ziemię to optymalnie (choć nie tanio) byłoby dać kredę i 150 kg siarczanu magnezu z Siarkopolu albo 100 kg kizerytu z K+S.

Ok dzięki za radę 

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

Mój jęczmień idzie jak na drożdżach, pomimo że nie ma wody. Na szczęście przebarwienia po herbicydzie już minęły, teraz tylko pilnować owadów. Fajnie widać jak ładnie podziałało na chwasty przy polnej drodze

Nie wiem , ale teraz to mszyca czy co tam innego raczej już nie naleci przy tej pogodzie.

Opublikowano

Mój dopiero zaczyna się krzewić i boję się że nie zdarzy się po krzewić wystarczajaco do zimy. Ze dwa tygodnie jeszcze jak by dało takiej pogody jak teraz 7-8 w dzień i noc 4-5 i powinno być dobrze. Mokra jesień późny siew 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.11.2021 o 16:34, dexter1908 napisał:

Ja też nigdy nie daje na rozkład słomy. Powiecie jaki to ma związek ze spadkiem plonu?

Jeżeli dałeś azotu tyle, że wystarczyło na plon i wiesz że pewnie coś zostało to nic. Jeżeli nie zostało to nastąpi zjawisko zbiałczania azotanów. Mikroorganizmy glebowe pobierają azot aby wbudować go w swoje organizmy i rozkładać resztki roślinne. Przez to roślina na początku nie dostaje zbytnio azotu bo większość zjadają żyjątka. Z czasem wraz z obumieraniem, rozkładem resztek, uwalnianiem z innych źródeł sytuacja się normuje. W skrajnych sytuacjach może dojść do silnych niedoborów azotu u rośliny. Coś takiego często widziałem u ludzi rok temu. Rośliny mocno głodowały. Jest to stres a każdy stres to nic dobrego.

Edytowane przez STIG13
  • Root Admin
Opublikowano
WOJTUNIO napisał:

Mój dopiero zaczyna się krzewić i boję się że nie zdarzy się po krzewić wystarczajaco do zimy. Ze dwa tygodnie jeszcze jak by dało takiej pogody jak teraz 7-8 w dzień i noc 4-5 i powinno być dobrze. Mokra jesień późny siew 

rok temu cierpiał aż do marca a i tak średnio sypał 9+ z czego jedna odmiana 10.3 więc to wszystko zależy