Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki z początku też tak myślałem i tak zrobię. Jeszcze jedno pytanie poza tematem może ale czy woda deszczowa nadaje się do oprysków ? Mam jej dość dużo i chciałbym wykorzystać a nigdy tego nie robiłem. 

Opublikowano
7 godzin temu, MalyRolnik18 napisał:

Panowie sypał ktoś wapno granulowane pod orke zimową na jęczmień jary ? Jest sens czy lepiej dac na wierz wczesną wiosną ?

To samo mam zamiar zrobić i wg. mnie lepsze będzie pod orkę , polepszy rozkład słomy a pogłównie nawóz wapniowy to nie popali jęczmienia ?

Opublikowano
40 minut temu, Mariusz2903 napisał:

To samo mam zamiar zrobić i wg. mnie lepsze będzie pod orkę , polepszy rozkład słomy a pogłównie nawóz wapniowy to nie popali jęczmienia ?

Ja na twoim miejscu jak już chcesz dać pod orkę to bym dodatkowo to wymieszał czymś przed orka żeby trochę rozeszło się po warstwach gleby bo tak to wpaujesz to na sam dół 

Pany co to może być. Są takie pojedyncze liście całe żółte od czubka bez innych przebarwień. Pozostałe liście są chyba ok. 

IMG_20211020_152452.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Ja jednak daje po orce zimowej wapno Atrigran. Na wiosnę polecę jeszcze dodatkowo wapnem magnezowym.

Opublikowano
6 godzin temu, superfarmer02 napisał:

Ja na twoim miejscu jak już chcesz dać pod orkę to bym dodatkowo to wymieszał czymś przed orka żeby trochę rozeszło się po warstwach gleby bo tak to wpaujesz to na sam dół 

Pany co to może być. Są takie pojedyncze liście całe żółte od czubka bez innych przebarwień. Pozostałe liście są chyba ok. 

IMG_20211020_152452.jpg

Ploniarka szalała na plantacji, praktycznie większość jeczmini ma  takie liście w moim regionie, a mieszkam na granicy województw lubuskiego /wielkopolskiego 

Opublikowano

Dajecie jakieś odżywki na jęczmień  i inne zboża zimowe,  jesienią jeśli tak co byście polecili ok soboty myślę dac siarczan magnezu i jescze cis dołożyć ale nie bardzo wiem co by można teraz 

Opublikowano

Ja kupiłem FertiNazboża. Miałem jechać z siarczanem i mospilanem ale się rozmyśliłem. Może po tych przymrozkach zapowiadanych.

Sandra po facelii  zdecydowanie najładniejsza.

20211021_160220_resized.jpg

Opublikowano (edytowane)

KWS Kosmos siany 23 września. Na razie zrobione tylko chwasty expert met + tribenuron i mszyce. Myślałem żeby zrobić jeszcze T0 plus cyperkill w najbliższym czasie. 

IMG_20211020_164516.jpg

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano

Siew 05.10.2021, 290roślin. po weekendowym ochłodzeniu pójdzie ctu+dff+tribe. Mszyc narazie brak. 

IMG_20211022_171142.jpg

Opublikowano

Przecież i za 3 miesiące z tej kredy nie skorzysta, zwłaszcza że paździetnik bardzo suchy. U mnie 3mm w tym miesiącu. 

Opublikowano
33 minuty temu, kamil255 napisał:

Poszła kreda pogłównie. Najwyżej jeszcze rozsieje siarczan magnezu

kup woreczek saletry wapniowej i przeleć nią opryskiwaczem , powinno trochu pomóc 

Opublikowano
3 godziny temu, Mari82 napisał:

Fajny ale szkoda, że nie powałowałeś. 

Na tej ziemi wał może zrobić więcej szkody, niż pożytku. Wystarczy kilka dni deszczy. I tak w miarę się uprawiło, a ciapkiem ciężej lepiej to zrobić.

2 godziny temu, kamil255 napisał:

Co mu może dolegać? Problem tylko na tej jednej działce na środku pola 🤔

IMG_20211023_114118.jpg

IMG_20211023_113934.jpg

To ja już bym pszenicą/pszenżytem przesiał bo i tak nie odda. A widać, że z pół pola takiego to szkoda trzymać.