Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogólnie mam około 25t tylko jest zanieczyszczenie stokłosą.  Z jednego czystego kawałka zostawiłem w 3 bb do siewu, ale to wykorzystałem. Z pryzmy nie polecam, wolałbym na paszę sprzedać żeby mnie ktoś na języki nie wziął 

Opublikowano
8 godzin temu, Mario5 napisał:

KWS KOSMOS poradzi sobie na słabszej ziemi taka 4-5? Bo mam mozaiki z 3 i nie wiem czy się sprawdzi?

Jak pH ogarnięte to na spokojnie da radę.

Plan jest by siać 300-320 szt/m² Sandry po 25 września. Kilka lat temu siałem 280 szt/m² w okolicach 15 września i w listopadzie była na polu wybujała łąka.

Opublikowano

Panowie siać ozimy po jarym na polu III klasy z ph 5.8 gdzie jary w tym roku plonował 7.2t/ha 

To moje najlepsze pole obornik,rok temu poplon.Czy lepiej posiać pszenicę gdzie 2 lata temu oddała 7.5t

Jak myślicie?

Opublikowano

Zamówiłem Jakubusa i zobaczymy jak wypali, moja pierwsza przygoda z jęczmieniem ozimym. Pszenżyto na ściernisku juz pokiełkowało pod koniec tygodnia brona a przed samą orką płytko kultywator i powinno być zniszczone. Jak gęsto go posiać ? 170 kg na ha nie za mało będzie ?

Opublikowano
2 minuty temu, drobny napisał:

Jakubusa siałem coś po 20 września 320 roślin i było za gęsto 

Zależy jaką będzie miał MTZ ale tak wychodzi 150 - 170 kg na ha wstępnie. A jak Ci plonował Jakubus w tym roku ?

Opublikowano
1 minutę temu, drobny napisał:

6.3t Jęczmień ozimy po j.ozimym na glebie 4-5 klasy z uregulowanym ph

Sandra obok na tym samym polu 7t

To szału nie było, wszyscy tak zachwalają tego Jakubusa że koło 8 sypie. Nawożenie i grzybówkę jaką dałeś ?

Opublikowano

No to faktycznie nie pożałowałeś mu, przedplon albo susza ;/

1 minutę temu, drobny napisał:

2 ochrony z górnej półki 150N widocznie przedplon zrobił swoje

A Sandrę miałeś tez po jęczmieniu wsianą ?

1 minutę temu, yacenty napisał:

Rok temu miałem Jakubusa, pole po pszenicy. Średnia pomimo myszy była na poziomie 8.1, Jakubus nie odstawał od innych odmian (Impadala, Kosmos, Higgins)

Już zamówiłem Jakubusa wieć spróbuję, z resztą w którymś z postów mi go nawet polecałeś i zobaczymy co wyjdzie. Gleby klasa IVa do IVb. Pszenżyto na tym kawałku oddało jakieś 7,2 t z ha więc kawałek nie najgorszy. Napewno lepiej mi odda niż jary którego od 3 lat dobijają zimne wiosny no i susze jak nie kwietniowa to majowa. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kacper1983 napisał:

witam mam juz analizę gleby jakim nawozem najlepiej uzupełnić braki planuje zasiać KWS kosmos W ILOSCI 150kg/h

Screenshot_20210824-062601_Word.jpg

Jeśli mimo takiego pH chcesz zasiać jęczmień to zalecenia masz napisane, na już potrzebne 5-6 ton wapna węglanowego na hektar i ja jeszcze po wschodach dałbym 350-500 kg granulatu na hektar. Jest szansa, że da radę.

Osobiście wolałbym w tym roku zwapnować i zasiać pszenicę/pszenżyto a dopiero za rok wchodzić z jęczmieniem.

Edytowane przez misio3p
Opublikowano

Widziałem ogłoszenie na olx ;)

Zajeżdzam dzisiaj zobaczyć ściernisko po j.jarym a tam zielono od samosiewów i kombajn trochę zgubił,jęczmień miejscami po 10cm 

Z racji że talerzówka jeszcze nie dotarła pomyslałem żeby popryskać Agilem.Tylko w jakiej dawce ? 

Opublikowano

zwalczanie samosiewów zbóż i miotły zbożowej Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,7 l/ha. Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5-0,7 l/ha.

Zastosować ta większą? 

Opublikowano

Myślę że i 0,5 podziała, zwłaszcza że w perspektywie resztki i tak pług przykryje.

• Root Admin
Opublikowano
16 minut temu, drobny napisał:

Widziałem ogłoszenie na olx ;)

Zajeżdzam dzisiaj zobaczyć ściernisko po j.jarym a tam zielono od samosiewów i kombajn trochę zgubił,jęczmień miejscami po 10cm 

Z racji że talerzówka jeszcze nie dotarła pomyslałem żeby popryskać Agilem.Tylko w jakiej dawce ? 

Czemu chcesz niszczyć samosiewy jęczmienia jarego?