Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

Ile już dałes? Ale jak kojarzę to karmiłes dobrze

Tak średnio- 135kg N. Trochę obawiałem się suszy bo to gleba 4b i 5.

Kawałek obok domu na lepszej ziemi bo 3a,b 165kgN i różnica jest.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

a jak ten twój jeczmien? pozbierał się po tych fotkach z żółtobrązowymi liśćmi?

Wiesz co miejsce z którego zdjęcie robiłem to chyba coś skopałem. Tam płukałem zawsze opryskiwacz po rsm, więc rozcieńczony, to poparzenia a i zawsze to jakiegoś syfu z beczki też dostał stężeniowo więcej. To jest na pierwszych 20m więc nie ma co rozpaczać. Ale azotu punktowo to pewnie ze 300kg N dostał, więc i grzyby bardziej siadajà.

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Wiesz co miejsce z którego zdjęcie robiłem to chyba coś skopałem. Tam płukałem zawsze opryskiwacz po rsm, więc rozcieńczony, to poparzenia a i zawsze to jakiegoś syfu z beczki też dostał stężeniowo więcej. To jest na pierwszych 20m więc nie ma co rozpaczać. Ale azotu punktowo to pewnie ze 300kg N dostał, więc i grzyby bardziej siadajà.

dziś  mi kolega w końcu odpisał - mówi ze to raczej efekt stresu, bo gdyby był grzyb to byłby na całej roślinie a nie tak równiutko na lisciach

Opublikowano

Może być, bo azotu full, a i nie wiem czy czasem nie leciałem tego kawałka popłuczynami z  r1 z dodatkiem kendo w pszenżycie. 

Kurna, poszedłem zobaczyć i flagowy na niektórych źdźbłach.

Chyba pora na T2?

20210507_112413.jpg

Opublikowano

Jeszcze nie wiem, muszę zapasy przejrzeć.  Mam coś Artea i azoksy. Jak mi wystarczy to wykorzystam. Dawka 0,5 + 0,5 lub 0,5 +0,6l.

Ewentualnie priaxor 1l

Opublikowano

5 godzin temu, CaseInter napisał:

Panowie problem z jęczmieniem oz. na słabej glebie z niskim PH.Przedsiewnie poszła kreda 500 kg/ha ale jęczmień wyraźnie się męczy  i mimo 120 kg N jest bardzo słaby.Było dane 2 tyg.temu mocne T1+mikro+siarczan,ale są miejsca gdzie jęczmień nie ma koloru i jest niski.Dam radę jakoś go uratować jeszcze czy czekać do żniw i zebrać co urośnie?

Może spróbować saletre wapniową w płynie?. 

No podflagowy już miejscami rozwinięty mocno. Po niedzieli ma uderzyć ciepło tak więc flagowy wyskoczy na momecie. W następna sobotę planuje t2 i cerone 0.5 l.

Opublikowano

Tylko ten wapń dolistnie nie poprawi środowiska wokół korzeni włośnikowych. To tam ma być roztwór glebowy złożony z odpowiednich kationów i anionów. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Może być, bo azotu full, a i nie wiem czy czasem nie leciałem tego kawałka popłuczynami z  r1 z dodatkiem kendo w pszenżycie. 

Kurna, poszedłem zobaczyć i flagowy na niektórych źdźbłach.

Chyba pora na T2?

20210507_112413.jpg

Ktorego siałeś jęczmień?

Opublikowano

Kiepska pamięć ale coś około 23 lub 24 wrzesień.

To na zdjęciu to super stanowisko bo 15 lat rosła tu jagoda kamczacka.

Edit. Sprawdziłem. Wówczas to pszenicę  siałem. 

Jęczmień 14 wrzesień🤦‍♂️

Opublikowano
bartek500 napisał:

Witam. Mam jęczmień ozimy pierwszy rok. Niestety do tej pory z różnych przyczyn nie udało mi się go skrocic. Dostal w sumie 150kg N. Czy mogę go jeszcze skrócić? Nie wpłynie to negatywnie na kloszenie?

Mam ten sam problem , gdyż nie stosowałem nigdy regulatorów i nie chce zaszkodzić . Mam kupiony medax tylko ile go podać teraz.

Opublikowano
13 godzin temu, patrykb2736 napisał:

Mam ten sam problem , gdyż nie stosowałem nigdy regulatorów i nie chce zaszkodzić . Mam kupiony medax tylko ile go podać teraz.

Jak to ile. Zgodnie z etykietą.

Opublikowano

Jeszcze nie,dopiero jak dobrze powschodzi.zawsze robiłem oddzielnie pierwsze chwasty w fazie krzewienia jęczmienia a później fenoxinn 0,5l i super zwalczało owsik Pytanie bo sekator ma rejestracje do 2 kolanka i chciałbym połaczyć srodki

Opublikowano

można w jednym zabiegu . Sam mam zakupiony taki zestaw sekator+fenoxin , tylko że trzeba jeszcze z 2 tygodnie poczekać , bo owies głuchy dopiero będzie wschodził . Ewentualnie tak jak piszesz podzielić to na 2 razy 

Opublikowano

Orientujecie się jaka docelowo powinna być obsada kłosów dla jęczmienia ozimego dwurzędowego?

Chyba sporo więcej jak pszenicy?

Opublikowano
3 godziny temu, 3kusy3 napisał:

Kupiłem Artemis 450 nie mam na nim stosowania na jęczmień ozimy i jary.Srodek jest z tego roku.Moge śmiało pryskać jęczmień ozimy?

Patrząc na substancje czynne to możesz 

Opublikowano

Przy ustalaniu ilości wysiewu należy kierować się docelową obsadą kłosów. Pożądana dla zbóż ozimych wynosi:
pszenica i pszenżyto 500-650 szt./m2, zależnie od typu odmiany;
 - żyto 500-600 szt./m2;
 - jęczmień wielorzędowy 450-550 szt./m2, dwurzędowy 650-750 szt./m2.

• Like 1
Opublikowano

Jak myślicie jest sens dawać cerone 0.5 na ha w celu usztywnienia zdzbla niczym nie było skracane do tej pory. Myślę za tydzień w sobotę zrobić zabieg razem z t2. Ma być cały tydzień ciepło to pewnie flagowka wyskoczy.