Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też pierwszy raz. Literatura podaje u mnie około 15.09 tylko wydaje mi się za wcześnie.

Pogranicze mazowieckie,  świętokrzyskie,  lubelskie. 

Opublikowano

Jak przestanie padać bo od tamtego tygodnia dzień w dzień jak nie 30 l to 3 ale co dzień łącznie od czwartku tamtego tygodnia 140l na polu zupa, i jeżeli pozwoli to nie prędzej jak po 20tym wrzesnia

Opublikowano

Ja rok temu siałem jęczmiona 18-25 września (Mazury) i dość dobrze to wyszło. Myślę, że biorąc pod uwagę długą i mokrą(?) jesień, presję chorób +wirusy to warto opóźnić zalecane terminy o 5-10 dni.

Opublikowano
Dnia 5.09.2020 o 21:42, ovi napisał:

Ja mam już poorane borowiny nasiona zaprawione siew prawdopodobnie w następną sobote,, odmiana Sandra

Oo widzę kolega ten sam powiat. U mnie w okolicy na borowinie już niektórzy posieli. A dzisiaj deszcz ciągle to jakieś wschody będą. Nie to co rok temu u mnie jęczmień miesiąc wchodził aż jakieś deszcze wkoncu przyszły. 

Opublikowano

Turok napisał: witam, jaka zaprawą nasienna zaprawiacie jenczmienin ? kinto plus +peridiam active

jasiuhonda napisał:

Dnia 5.09.2020 o 21:42, ovi napisał:

Ja mam już poorane borowiny nasiona zaprawione siew prawdopodobnie w następną sobote,, odmiana Sandra

Jak plonuje ta odmiana?

u mnie sypnęła od 6 do 7 t , wystawiłem ogłoszenie na olx to mase ludzi dzwoni za nasionami

Opublikowano

Ja mam zamiar na południu Podlasia gdzieś koło 15 posiać. Pytanie jaka zaprawa i czy siał ktoś z was jęczmień hybrydowy drugi raz? Jaka dawka w kg? Mam zamiar posiać jak żyto hybrydowe drygi raz gdzieś koło 12 - 140 kg/ha.

Opublikowano

Z ciekawości to ile szt/m2 będzie z tych 140kg ?

Ja Sandrę będę siał pierwszy raz i plan jest na 350szt co daje około 180 -190kg

Opublikowano

Właśnie hodowcy w opisie odmian zalecają 280 -300szt. Bez podziału na klasy gleby.

W innych artykułach znalazłem info żeby na słabych stanowiskach stosować właśnie te 350szt w optymalnym terminie.

Jako że mam 0 doświadczenia z ozimym to błądze  jak dziecko we mgle. Teraz dolało, papu dostanie, gleba lekka i ciepła to mogę narobić bigosu z gęstym siewem.

Jakieś rady???

Opublikowano

MI chodzi o hybrydę. Tak jak z żytem hybrydowym. Sieje się po zakupie nowego materiału około 2 jednostki na hektar. CO daje powiedzmy około 70 kg. Drugi raz ludzie sieją zwiększając dawkę o połowę. Powiedzmy wychodzi około 120 - 140. Moje pytanie czy tak samo zrobić z jęczmieniem hybrydowym?

Opublikowano

No tak, ale teraz to już nie hybryda i bardziej bym trzymał się obsady niż kilogramów bo jak MTN 35g lub 55g to różnica kolosalna. 

U mnie np MTN 51-52g, a jak widziałem niektóre wielorzędowe to jak plewa, więc tu i 120kg może być dużo.

Opublikowano
22 minuty temu, Agrest napisał:

Z ciekawości to ile szt/m2 będzie z tych 140kg ?

Ja Sandrę będę siał pierwszy raz i plan jest na 350szt co daje około 180 -190kg

Zdecydowanie za gęsto. Ja planuję ok 270-280szt co da mi ok 130kg. Mam jakubusa 

• Root Admin
Opublikowano
Agrest napisał:

Właśnie hodowcy w opisie odmian zalecają 280 -300szt. Bez podziału na klasy gleby.

W innych artykułach znalazłem info żeby na słabych stanowiskach stosować właśnie te 350szt w optymalnym terminie.

Jako że mam 0 doświadczenia z ozimym to błądze  jak dziecko we mgle. Teraz dolało, papu dostanie, gleba lekka i ciepła to mogę narobić bigosu z gęstym siewem.

Jakieś rady???

traktuj jak wczesną pszenicę i mszyca mszyca i jeszcze raz mszyca. może nawet 3 opryski jesienią