Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 13.03.2020 o 15:40, KULAWA_KOZA napisał:

dziś kupiłem SOLDO , nie wiem jak u was ale u mnie MTZ 34,3------------Poślad.Nie wiem co z tego będzie...........wogóle nie szło go nigdzie dostać.

Cześć. U mnie ta sama sytuacja. W jakiej ilości będziesz go siał?

Opublikowano
1 godzinę temu, Gerard123 napisał:

Planuję rozsiać pod zboża jare polifoskę 6 w ilości 200kg/ha oraz mocznik także 200kg/ha.Kiedy to najlepiej zrobić?Po bronowaniu czy przed?Mocznik dać przedsiewnie czy posiewnie?

Wszystko przedsiewnie najlepiej.

Opublikowano
4 godziny temu, Gerard123 napisał:

Planuję rozsiać pod zboża jare polifoskę 6 w ilości 200kg/ha oraz mocznik także 200kg/ha.Kiedy to najlepiej zrobić?Po bronowaniu czy przed?Mocznik dać przedsiewnie czy posiewnie?

Przedsiewnie przed bronowaniem inaczej mowiac kultywator nawozy bronowanie i siew

Opublikowano
22 godziny temu, jasiuhonda napisał:

Poludnie wlkp u nas juz wszyscy sieja. Zapowiadaja przymrozki do -3 ale tyle to chyba wytrzyma. Sieje szybko bo juz sie robi sucho.

u was sucho a ja się dzisiaj topilem

IMG_20200317_102551097_HDR.jpg

Opublikowano

Proszę o poradę, Chcę zasiać jęczmień jary w czwartek, a od niedzieli zapowiadają trzy dni po - 5. Myślę, że jęczmieniowi nic się nie stanie bo będzie leżał w ziemi - nie zdąży skiełkować. co o tym sadzicie?

Opublikowano
8 minut temu, Rafi1979 napisał:

Proszę o poradę, Chcę zasiać jęczmień jary w czwartek, a od niedzieli zapowiadają trzy dni po - 5. Myślę, że jęczmieniowi nic się nie stanie bo będzie leżał w ziemi - nie zdąży skiełkować. co o tym sadzicie?

Ja mam zamiar jutro siać. W zeszłym roku jęczmień który był już na wierzchu wytrzymał kilka dni po -6/-7, to będąc w ziemi tym bardziej wytrzyma

Opublikowano

U nas na Lubelszczyźnie udało się złapać z 3 dni ciepła. To pojechałem odrazu z odchwaszczeniem czego nie udało mi się zrobić na jesieni. Natomiast odnośnie regulacji chyba troszkę za wcześnie. Zwłaszcza że w przyszłym tygodniu w nocy po -7 nadają. Chyba dopiero w pierwszych tygodniach kwietnia to zrobię. Przynajmniej na jeczmieniu. Na pszenicy z października zobaczymy.

Opublikowano
13 godzin temu, Zetix napisał:

Dolnośląskie wczoraj w jęczmieniu zrobione T1 z regulacją. Pierwsze kolano już jest, a 4 dni pogody u nas to ognia :)

napisz proszę jakimi środkami i w jakiej dawce :) 

Opublikowano
Dnia 18.03.2020 o 19:32, piotr89 napisał:

napisz proszę jakimi środkami i w jakiej dawce :) 

Substancję i dawki te same co w artemisie 2l/ha. Jedynie sam zrobiłem sobie mieszaninę z osobnych środków żeby było taniej

Opublikowano

Panowie co polecacie na chwasty w jęczmieniu zimowym? Na jesień nic nie było odchwaszczane, głównie chodzi mi o zniszczenie miotły, przytulja czepna i fiołek polny lub bratek 

Opublikowano
2 godziny temu, Mich9 napisał:

Który jary przetrwa - 10°C w fazie w liści, szpilki, czy siedzący pod powierzchnią?

No chyba jasne że najlepiej wytrzyma ten który nie wyjdzie z ziemi

Opublikowano
5 godzin temu, Mich9 napisał:

Który jary przetrwa - 10°C w fazie w liści, szpilki, czy siedzący pod powierzchnią?

W 2018 taki paparak kosil mi jęczmień, i zostało go od cholery na polu. Po nim poszła pszenica bezorkowo. Zimę przetrwało jakieś 10-15% samosiewów. 

Ja już posiałem 10 ha browaru. I mam taki dylemat gdyż nie dojechał mi NPK,  ultra 8. I niewiem co teraz zrobić, czy posiać po głównie, czy dać sobie spokój, czy jakąś odżywkę dać tylko ? Zasobności PK  na średnim poziomie, ph 5.5-6

Opublikowano

Siej pogłównie, dwa lata temu też tak robiłem. Tylko ten jary był nabudowany a mój jest w fazie szpilki i -9°C przymrozku ma być 😐 siany początkiem marca.

Opublikowano

W 2013 szpilka przetrwała -7. Co prawda jedną dobę bylo tylko tak wysoko.Teraz ten mróz ma być przez 3-4 dni 

W 2011 albo 12 jak spadlo 15 cm śniegu 02.05 i było po -6 przez parę dni to nawet rzepak wytrzymał z tego co pamiętam