Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile azotu dajecie pod jęczmień w drugiej dawce? Po wschodowo dałem 150 kg saletry myślę drugą dać ze 100 kg?

Myślę 2 razy 150l RSM 32

Zaraz po wschodach jak będzie widać ścieżki, i koniec krzewienia? 

tj ~130N

Opublikowano

Ja planuje sypnąć 150 saletry pod koniec krzewienia. Możecie wytłumaczyć mi jak jest sens dawania azotu po wschodach? nie piszę tego złośliwie ale może jest jakiś myk o którym nie wiem :D 

Opublikowano

Jęczmień jary do zabiegu na chwasty 0,2 CCC póżniej Modus 0,3 a na liść podflagowy 0,4 Cerone.

Ozimy 0,4 CCC + 0,35 Modus 1 kolanko (tylko tyle w zeszłym roku ) a w tym jeszcze się okaże.

Opublikowano

CCC z herbicydem i w tak małej dawce? W jakiej fazie stosowałeś? Mi w zeszłym roku po samym cerone paszowy ustał i dał z lekką górką 7ton przy 100 kg azotu. Jaką ochronę na ten browar stosowałeś?

Opublikowano

Po pierwsze wygoda widać ścieżki ale kolega o tym już pisał. No i rośliny kiedy wytworzą 3 liście i przejdą na żywienie z gleby będą miały azotu pod dostatkiem. 

No to że wygodniej to wiem, ale przecież jak rośliny będą żywić się już z ziemi to będzie czekał na nie azot podany przedsiewnie. 

Opublikowano

planuje opryskać jęczmień jary mustangiem forte na chwasty i na owies głuchy pumą, i czy mogę to połączyć w jednym zabiegu czy lepiej rozdzielić i jeśli osobno to jaki odstęp między zabiegami zastosować ?

Opublikowano

Kiedy wjeżdżacie na jęczmień jary z herbicydem? mój w fazie BBCH 13, panuje w przyszłym tyg wjechać z mustangiem i axialem.

U mnie też już pokazuje się 3 liść ale jeszcze z tydzień zaczekam żeby wszystkie chwasty powschodziły i żeby się trochę ociepliło. 

Jak się nie dało przedsiewnie to nie będzie czekał. ;)

No niby tak :D

Opublikowano

Moim zdaniem lepiej osobno na dwu- i jednoliścienne, ja stosuję trzy/cztery dni przerwy, w zeszłym roku dawałem 0,9 litra pumy na ha i było czyściutko, wujek dał chwastox extra i foxtrot razem - foxtrot w dawce 1l/ha i owies głuchy miejscami poodbijał

Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanie do was a mianowicie kasuje niestety jak większość pszenice zimową zastosowałem w niej na zimę npk i teraz wczesną wiosną 200 kg saletry a w poprzednim tygodniu ojciec prysnął ją lancetem i mam takie pytanie czy rzucić mu jakiś nawóz ? a co z opryskiem bo teraz chwasty ładnie po usychały 

Opublikowano

a jak z herbicydem ? myślę nie dawać nic pod korzeń tylko dać saletre w 2/3 dawkach pogłównie zależy jak on będzie wyglądał w nastepnym tygodniu posypać radkowit premium lub jak nie znajdę transportu to z 500 kg/h koszelowskiego.

Opublikowano

jęczmień jary, który jest rośliną osłonową na łące z owsem, posiane ok. wielkanocy, na jeczmieniu pojawiła się na nim plamistość siatkowa, czym to można prysnąć?? zboże koszone bedzie na zielonke

Opublikowano

Na lancecie pisze że można uprawiać zboża i kukurydze ale dopiero po 4 tygodniach, a za 4 tygodnie to już chyba będzie za późno na jęczmień.

A jak myślisz o tym żeby zasiać go dopiero pod koniec kwietnia to już by mineło prawie 2 tyg od oprysku niby jęczmień mówią że można siać do maja

Opublikowano

Witam Panownie,

mam pytanie, w jęczmieniu jarym sianym 24.03 pojawiają mi się żółte place co może być przyczyną?

Dodam że żółkną końcówki liści, jesienią poszło pogłównie wapno granulowane 400kg/ha, jęczmień zasiany po wymarzniętej pszenicy ozimej.

Proszę o pomoc!

z góry dziękuję :)