Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam do Was pytanie bo dzisiaj na zaorane pole jesienią dałem +/- 25 ton pomiotu kurzego, to wszystko ładnie wymieszałem agregatem i jutro planuje siać jęczmień jary tylko nie wiem czy teraz moge dać saletrzak pod siewnik, może lepiej w innym terminie ?? Na drugą dawke chce rozsiać 150 saletry tylko w jakim terminie ??

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No jak azot z saletrzaku jest później dostępny od azotu z mocznika to naprawdę chylę czoła. Jaki jest sens dzielenia dawki na na połowę w saletrze i połowę w saletrzaku? 

Jak faktycznie było tego pomiotu kurzego 25 ton to martwił bym się o przyszły jęczmień. 

Opublikowano

Napisałem +/- więc może być go 20 ton, zresztą czym mam się martwić jęczmień po sammym pomiocie na pewno się nie wyłoży :)

Opublikowano

Tylko o co ?? Stosowales kiedyś kurzy pomiot czy słyszałeś gdzieś coś od kogoś :D

Opublikowano

Stosuję gęsi, indyczy i kaczy to trochę inny temat, ale jeżeli dajesz 25 ton pomiotu (praktycznie same odchody z niewielką ilością słomy) to efekt może być tylko jeden. Cyba że jest mocno słomiasty, albo ważony na oko. 

Opublikowano

Stosuję gęsi, indyczy i kaczy to trochę inny temat, ale jeżeli dajesz 25 ton pomiotu (praktycznie same odchody z niewielką ilością słomy) to efekt może być tylko jeden. Cyba że jest mocno słomiasty, albo ważony na oko.

Tak są tam prawie same odchody (kury nioski) a w szczególności jak trafi się z pod rusztu ale niema problemu z tym żeby wypalić zboże chyba że spadniee wieksza kupa to nawet trawa nie rośnie :)

Opublikowano

Witam.

Jak tam Wasze jęczmienie ozime? Moj chyba kolekjny rok z rzędu zaatakowała pałecznica zbóz i traw jeszcze wczesna wiosną wyglądał ładnie teraz marnieje, raz zwalczałem mszycę na jesien myślę że wirusowa karłowatośc to nie jest

Opublikowano

Witam.

Jak tam Wasze jęczmienie ozime?

Bieda z nędzą. Zostawiliśmy z Ojcem 1/3 tego co było zasiane. Reszta już dawno przemieszana z glebą. W mojej okolicy wszystkim praktycznie wymarzło. Na swojej i dwóch sąsiednich wioskach nie widziałem nawet kawałka, który by się uchował.

Opublikowano

Fluroksypyr+ metsufluron metylowy ,moze byc galaper strong lub cos innego z tymi substancjami,ja pryskalem w sobote herbistar+galmet i mozesz wierzyc lub nie, w niedziele po południu juz bylo widac ze dziala,chwasty zaczeły żółknąć

Opublikowano

Koledzy mam problem, mieszanka owies/jęczmień 60/40% zawiesza się w siewniku, dużo wąsów w jęczmieniu i co dwa przejazdy trzeba mieszać do dna... co zrobić, macie jakieś sposoby? Wpadłem na pomysł mieszania w betoniarce, coś to da?

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Jak tam Wasze jęczmienie ozime? t[/equote]

mój dzisiaj z ozimego zamienił się w jary

po zimie lepiej wyglądał jak teraz i większość ludzi zlikwidowała

Edytowane przez mikcom20
Opublikowano

u mnie poszedł dziś pakiet Mocznik 35 kg + 15 kg Siarczan + 5 kg ProHorti extra ( 11-46-6) + 0,3 kg MikroMaximus + 0,7 L CCC , i z dwóch działek jedna o pow 1,4 ha  sądze ze wyda jakis plon a druga 0,7 ha jakieś 30 % odbiło ładni a reszta rzadka bardzo , daje mu 7 dni jesli nie ruszy ( 82 kg N w 1 dawce ) to przesieje ją jarym , i jesli mnie znów jeczmien zawiedzie to rezygnuje całkowicie z uprawy jego .  

Opublikowano

Koledzy mam problem, mieszanka owies/jęczmień 60/40% zawiesza się w siewniku, dużo wąsów w jęczmieniu i co dwa przejazdy trzeba mieszać do dna... co zrobić, macie jakieś sposoby? Wpadłem na pomysł mieszania w betoniarce, coś to da?

Betoniarka nic nie da, sam to przerabiałem...

Opublikowano

nie wąsów a ości, to jaki Ty materiał siejesz? Nie doczyściłeś?

kiedyś w poznaniaku zerwał mi się klin z mieszadła i jęczmień się zawiesił, musiałem przesiewać jak się zorientowałem że nie ubywa.

Opublikowano

nie wąsów a ości, to jaki Ty materiał siejesz? Nie doczyściłeś?

kiedyś w poznaniaku zerwał mi się klin z mieszadła i jęczmień się zawiesił, musiałem przesiewać jak się zorientowałem że nie ubywa.

Jak zwał tak zwał... czyszczony dwa razy, w zeszłym roku po prostu nie dojrzał tylko pod koniec usechł i mocno się trzymają... Myślałem przerobić mieszadło żeby się obracało, ale za duża robota nie ma na to czasu, toczenie zębatek... przerzucilem w betoniarce teraz na wialnie, zobaczymy...
Opublikowano

ja dzisiaj przesialem 5 ha zimowego ...wczoraj brona dzisiaj uprawo-siewny i zasiane na jesien bylo opryskane legato plus ... ciekawe czy jary nie bedzie odczuwal ... posiana ella i melius 160kg/ ha C1