Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie mam   stanowisko  po burakach i chcę posiaqć jęczmień jary  czy powapnowac  pod siew mam wapno defekacyjne z cukrowni dodam ze jęczmień będzie z wsieka   lucerny takze pole nie będzie ruszane potem prze ok 2. roku

Opublikowano

Axial + Lintur w jednym zabiegu?

ja 2 lub 3 lata temu nie dotyczatłem dokładnie etykiety z pospiechu i opryskałem Puma jeczmien ozimy i nic sie nie stało,dzisiaj byłem po czesc srodkow i myslałem ze mi doradza czy robic Puma na pszenice jara ale odradzali ,wiec wziołem Axial+Lintur.

Opublikowano

Jakie proponujecie srodki na pierwszy zabieg fungicydowy wiosenny w jenczmieniu ozimym? Na jesień szedł Tilt turbo w ponad pełnej dawce. Co teraz zapodać? Po niedzieli będzie trzeba pryskać.

Opublikowano

czy stosuje ktos pume na jeczmien ozimy

śmiało można stosować. Od kilku lat używam pumy 1litr/ha. Załatwia miotłę i owies głuchy. Tylko nic do tego nie dodaje, na dwuliścienne jadę w osobnym przejeździe

Opublikowano

Witam. W czwartek (26.03) zamierzamy siać jęczmień zestawem uprawowo siewnym. Jutro (piątek - 20.03) zamierzamy zrobić pola kultywatorem i chcemy dać pod kultywator Polifoskę 6 czy to dobry pomysł czy lepiej pod agregat uprawowo siewny? Czy saletrzak też można dać pod kulrywator czy lepiej dopiero pod sianie?

Opublikowano

Jęczmień jary na polu po kukurydzy,czy to jest dobry pomysł?Ponoć nie powinno się siać.Czy ktos coś poradzi?

Kolego my tak jęczmień siejemy od 90 roku. Nie ma problemów jedyna trudność do dobrze uprawić ziemie. Jeżeli po kukurydzy na ziarno to możesz troch  ograniczyć nawożenie (oczywiście nie za dużo)

Opublikowano

Zna ktoś jakiś środek grzybobójczy, który mógłbym teraz zastosować na jęczmień ozimy ( podczas gdy temp. w nocy spada do -3) ??

Żaden fungicyd nie podziała odpowiednio jeżeli w nocy będą przymrozki. Ale czasami jest to konieczne, wybrać fungicyd który działa w niższych temperaturach i jechać w najcieplejszym momencie dnia.

Opublikowano

Panowie będę siał jeczmien jary na stanowisku po kukurydzy na ziarno 2 lata w monokulturze i nawożenie co roku tej kukurydzy to sol potasowa 250kg/ha, Polidap 150kg/ha, Kizeryt gran 100kg/ha, Mocznik 300kg/ha czy mogę w tym jęczmieniu ograniczyć nawożenie do 100kg/ha mocznika przedsiewnie i 150kg/ha saletry amonowej pogłównie ? Czy stosować jeszcze P i K przed siewem ?

Opublikowano

Panowie będę siał jeczmien jary na stanowisku po kukurydzy na ziarno 2 lata w monokulturze i nawożenie co roku tej kukurydzy to sol potasowa 250kg/ha, Polidap 150kg/ha, Kizeryt gran 100kg/ha, Mocznik 300kg/ha czy mogę w tym jęczmieniu ograniczyć nawożenie do 100kg/ha mocznika przedsiewnie i 150kg/ha saletry amonowej pogłównie ? Czy stosować jeszcze P i K przed siewem ?

Daj pod kultywator 150kg kg wieloskładnikowego np lubofoski z tańszej półki ,a przed siewem 200 kg saletrzaku.

Reszte azotu w formie oprysku. Mocznik+fungicyd, później mocznik+siarczan magnezu +np.Bi i na koniec mocznik +Cerone.

Ogólnie kombinacje możesz zamienić czy nawet zmieszać.Ale pogłownie nie ma sensu dawać azotu.Lepszy wiatr i położy się wsi w pi...!

Opublikowano

Panowie, stosował ktoś z Was fungicyd Systiva? W internecie pełno opisów, zalet itp. Może ktoś się podzieli spostrzeżeniami na ten temat? I jeszcze gdzie to można kupić? W okolicy wszyscy robią wielkie oczy jak o to pytam.