Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie . pryskając zboże na glebie piaszczystej środkiem którym się nie zaleca pryskania upraw na takich glebach (konkretnie: piaszczystych i torfowych) jaki może być tego efekt?

Konkretnie mowie o lentipur flo

Opublikowano

Witam- Panowie - co radzicie zrobic- Opryskałem jesienią TOLUREXEM pszenżyto, które całe wymarzło. Więc wsiałem mieszankę pszenicy jarej z owsem pół na pół- 6 klasa ziemi ( rok temu też była pszenica ). Na owsie liście bledną - pszenica jakoś się trzyma- Próbuje dac INSOL 1l/ha + Asahi 0,5l/ha + Mocznik 25kg/ha.

Mówią że to nic nie da bo oprysk jesienny dałem doglebowo i on nadal działa i wybije cały owies, czy da się jakos to zahamowac lub zapobiec? Mogę dodac że na innym polu wsiałem w wymarzniete pszenżyto sam owies- tam się robi naprawdę tragedia.

Opublikowano (edytowane)

U mnie tez po toru....widac dzialanie hamujace zboze, owies i jeczmien (na poprzecznikach gdzie zaszlo podwojnie zolknie, nawet usycha). Expert met tez hamuje jeczmien. Dawki byly normalne klasa ziemi 4 . Robiłem orke, ogolnie jesien susza i teraz tez (ostatnie dwa dni spadlo 1,5l na metr:( ). A wiem ze hamuje bo wszystkiego nie pryskalem z powodu szuszy . Pszenica bez orki i jest OK! Owies sie juz krzewi chyba bedzie a jeczmien nie wiem ma 3,2 listki i czasem juz konce liscia zolkna. Gdzie nie pryskany krzewi sie. I takie problemy nie tylko u mnie.... Oczywiscie chwasty sobie rosna w najlepsze.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano (edytowane)

Koledzy mam pytanie czy mogę mieszać Mustang Forte 195 SE z Linturem 70WG i z Atlantis 12OD i w jakich dawkach na hektar ?

Edytowane przez misiu21692
Opublikowano

Zajrzyj kolego do tematu o herbicydach w kukurydzy( nie pamietam dokładnie ntytułu tematu ale w dziale kukurydza na pewno szybko znajdziesz.

Mieszanin takich jest kilkanacie np accent+zeagran czy titus+mocarz.

Opublikowano (edytowane)

Owies lepiej najpierw opryskać czy posypać nawozem? W jakiej kolejności powinno się to wykonać?

Edytowane przez email9
Opublikowano

Dzisiaj pryskałem dolistnie PLONVITEM i mącznikiem owies myślałem że jest bez chwastów ale jak wjechałem dalej to okazało się że jest ich mnóstwo. Kiedy mogę jechać z chwastoksem po tym dokarmieniu dolistnym ??

Opublikowano

Dzisiaj pryskałem dolistnie PLONVITEM i mącznikiem owies myślałem że jest bez chwastów ale jak wjechałem dalej to okazało się że jest ich mnóstwo. Kiedy mogę jechać z chwastoksem po tym dokarmieniu dolistnym ??

Następnego dnia śmiało a nawet w mieszaninie nic by sie nie stało chwastox przyjmuje prawie wszystko

Opublikowano

Mam ważne pytanie, może ekspert z BASF-u się wypowie, skoro będę pryskać środkiem z jego firmy (koniec reklamy)...

Zamierzam prysknąć pszenicę fungicydem (duett ultra). I teraz moje pytanie: Czy lepiej zastosować go dzień przed deszczem czy już po deszczu? Zabieg mam zamiar wykonać w piątek, w sobotę ma padać, ewentualnie mogę go wykonać we wtorek, w poniedziałek będę musiał skupić się na kuku (doglebowy powschodowy). Półtorej godziny temu byłem na polu, grzyba co prawda nie widać, ale wolę dmuchać na zimne z wiadomego powodu, pszenica jest w fazie bbch 32/33. Zabieg mam zamiar połączyć z moddusem/medaxem i CCC (0,2l + 1l/ha).

Ale nie wiem, czy jest w ogóle sens pryskać w piątek, bo spodziewane jest spore ochłodzenie, a jak wiadomo, grzybek nie rozwija się zbyt szybko, gdy jest zimno; fungicyd ma też ograniczony w czas działania, więc może lepiej wykorzystać go po deszczu i po okresie niższej temperatury?

Pozdrawiam

Opublikowano

Panowie co moglibyście polecić na "WSZYSTKO"tzn na jedno i dwu liścienne w kukurydzy powschodowo - chodzi mi głównie o chwastnicę jednostronną i chaber bławatek

zastosuj jakiś nikosulfuron( najtańszy to narval) z zeagranem lub cornmaxem lub wogóle najtaniej to z aminopielikiem super(ale nie ma rejestracji)

Narval 1,0l + Aminopielik Super o,5-0,6l/ ha

Narval 1,0 + Zeagran 1,2-1,5l / ha

Narval 1,0 + Cornmax 1,2-1,5l/ha

Opublikowano

Jeśli chce Pan połączyć fungicyd z regulatorem to lepiej zrobić zabieg przed deszczem, Czy to będzie jeden dzień przed deszczem czy jeden po deszczu nie ma większego znaczenia. Wnioskuję, że woli Pan stosować środek zapobiegawczo wiec tym bardziej teraz. Ewentualne ochłodzenie może być tylko kilkudniowe, a nie wiadomo czy nie będzie padało, więc może się okazać, że nie będzie można wykonać zabiegu, a wtedy zdecydowanie spóźni Pan zabieg skracania. Inną opcją jest wykonanie w dwóch przejazdach przed deszczem regulatora a po niedzieli fungicydu ale co zrobione, to zrobione... Planuje Pan dać coś jeszcze na kłos?

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Będziemy pryskać jednak po niedzieli, tak wyszło. Na kłos/liść flagowy (zależy od pogody) pójdzie Falcon. Wykonanie dwóch oddzielnych zabiegów: skracania i fungicydowego jest dla nas kompletnie nieopłacalne i czasochłonne. :) A co się stanie jeśli moddus/medax pójdzie na bbch 33? Musi być na pierwsze kolanko?